OŠ Petar Drapšin Turija

Ulaganja u lokalne škole su značajna i ta paksa će se nastaviti

29. avgust 2023.

Kategorija: Lokalna samouprava, Škola

Osnovna škola “Petar Drapšin” u Turiji dočekaće učenike 1. septembra u znatno boljem stanju nego kad su je deca napustila na isteku školske 2022/23. Učinjeni su obimni radovi na uređenju zgrade i dvorišta, a kako je posao pri kraju, najviši predstavnici Opštine Srbobran obišli su ovu ustanovu.

Direktorica OŠ “Petar Drapšin” – Branislava Zeremski, i član Saveta Mesne zajednice Turija – Slobodan Jocić, dočekali su u školi predsednika Opštine Srbobran – Radivoja Debeljačkog, zamenicu predsednika – Milicu Zarić, i člana Opštinskog veća u resoru prosvete – Kristijana Kočiša, porazgovarali su o svemu što je učinjeno ovog leta, ali i o tome šta bi još trebalo da se uradi na objektu kako bi apsolutno ispunjavao sve zahteve modernog vremena.

“Vidim da radovi teku po planu, učinjeno je sve što smo se dogovorili, i drago mi je što će škola u Turiji u novom ruhu dočekati đake 1. septembra. Lokalna samouprava je i ove godine obezbedila besplatne udžbenike za sve đake prvake na teritoriji opštine Srbobran, to je, pokazalo se, bila dobra odluka jer se na taj način znatno umanjuje opterećenje na kućni budžet naših građana čija deca po prvi put kreću u školu”, rekao je Radivoj Debeljački nakon obilaska školskih prostorija, napominjući da su jednako važna investiciona ulaganja koja Opština čini, kako bi objekti u kojima borave deca bili u dobrom stanju.

“Trenutno najobimnije investiciono ulaganje je u turijskoj školi, reč je o krečenju svih prostoija, obnovljen je parket u zbornici i kancelarijama, postavljeni su novi oluci i asfaltirano je dvorište, što je ukupno koštalo oko dva miliona dinara. Bitno je da se svake godine opredele sredstva iz budžeta za svaku školu kako se sa ulaganjem ne bi stalo i kako bi se deci obezbedili lepi uslovi za boravak.

Pokrajinski sekretarijat prepoznaje naše napore i zato su nam, na dva odvojena konkursa, odobrena sredstva od ukupno 19 miliona dinara za rekonstrukciju škole u Nadalju. Trenutno traje nabavka za sanaciju krova starog dela zgrade, a uskoro će biti raspisana nabavka za postavljanje izolacije istog dela škola. Zahvaljujući pokrajinskom sekretarijatu za sport, OŠ ‘Žarko Zrenjanin Uča’ je dobila savremeni sportski teren u dvorištu. Veoma smo zadovoljni jer ćemo, zaključno sa planiranim investicionim radovima, imati jednu zaokruženu celinu, kompletno uređenu školu”, objasnio je Debeljački.

Predsednik Opštine je istakao da je najveći problem OŠ “Vuk Karadžić” u Srbobranu, stari krov, koji na više mesta prokišnjava i mora biti zamenjen. “Lokalna samouprava se snažno zalaže da u narednom periodu obezbedi sredstva, kako bi i taj krov bio rekonstruisan. Sredstva potrebna da se taj posao završi nisu mala, oko 14 miliona dinara. Iz Pokrajinske vlade smo dobili uveravanja da će novac biti obezbeđen, ali i ako ne bude tako, Opština Srbobran je spremna da sama uloži i da se na prolećnom raspustu postavi nov krov, jer je to neodložan posao.

Takođe, za nekih mesec dana će biti završen konkurs kompanije NIS ‘Zajednici zajedno’, namenjen obrazovanju u vrednosti od 8 miliona, gde očekujemo da obezbedimo deo sredstava za neka nova ulaganja u naše škole. Pored toga, lepa vest je da će u Gimnaziju i stručnu školu ‘Svetozar Miletić’, Pokrajinska vlada uložiti 1.7 miliona dinara u novu stolariju. Za OŠ ‘Jovan Jovanović Zmaj’ je obezbeđen video nadzor, a pri kraju je priprema projekta za kompletnu rekonstrukciju te škole, sa kojim ćemo da konkurišemo kod Ministarstva za javna ulaganja. Sve navedeno čini jedan ozbiljan investicioni ciklus koji treba značajno da podigne nivo kvaliteta obrazovanja u našoj opštini”, saopštio je Radivoj Debeljački, ističući da mu je posebno drago što škole u manjim sredinama imaju veliku podršku Pokrajinske vlade, gde prednjači Nadalj u kom se povećava broj dece u prvom razredu. On je izrazio nadu da će pronatalitetna politika, koja se sprovodi na svim nivoima, dati uspeha i da će biti više dece u svim lokalnim školama.

Zadovoljstvo što se radovi u njenoj školi privode kraju pred sam početak školske godine, nije krila ni direktorica Branislava Zeremski. “Zahvaljujući lokalnoj samoupravi uspeli smo da uradimo sve, od instalacije novog kotla koji nam je doneo situaciju da imamo najtopliju školu u opštini, pa sve do ovih završnih radova krečenja i drugih uređenja. Ove godine imali smo pomoć i jednog donatora iz Turije, koji je nekada bio naš učenik i oseća potrebu da pomogne. To može biti primer i drugim ljudima. Uz besplatne udžbenike, besplatnu užinu, što nam obezbeđuje Opština Srbobran, može se reći da roditelji imaju važnu pomoć u školovanju dece, samo nam je njih još više potrebno. Želimo što više dece u ovoj školi, ovo je veoma lep i opremljen objekat i u budućnosti se nadamo punom školskom dvorištu i punim učionicama”, kaže direktorica Branislava Zeremski.

Od nje smo saznali i da će u Osnovnu školu “Petar Drapšin”, ove školske godine, poći 163 učenika, a u prvi razred je upisan 21 prvak.

Facebook Komentari