Povratak Lenke u rodni kraj

19. novembra 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Lokalna samouprava

Srbobran je najzad dobio spomenik posvećen Lenki Dunđerskoj, na Trgu slobode danas su ga zajedno otkrili Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, i Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, u prisustvu brojnih građana.

Spomenik je u prirodnoj veličini i izrađen je u okviru projekta “Povratak Lenke u rodni kraj”, koji su zajedno realizovali Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, i Opština Srbobran, izradio ga je akademski vajar Stevan Filipović, a izliven je u Umetničkoj livnici Stanišić.

“Sa ponosom ističem da smo zajedno sa Opštinom Srbobran uspešno realizovali projekat ‘Povratak Lenke u rodni kraj’. Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama sufinansirao je izradu spomenika Lenki Dunđerskoj, ženi koja je obeležila srpsku književnost, na način, što je zahvaljujući njoj nastala najlepša ljubavna pesma na srpskom jeziku – Santa Maria della Salute. Činjenica je da su žene oduvek bile inspiracija mnogim piscima, žene zauzimaju posebno mesto u književnosti, a Lenka je to bila za velikog Lazu Kostića. Bila je inspiracija i za slikare, a sada je to postala i u vajarstvu; izrađen je jedan prelepi spomenik posvećen upravo njoj.

I ovaj povratak Lenke u Srbobran deo je manifestacije ‘Lenkin prsten’, koja se održava od 2006. godine i takođe je podržava naš sekretarijat. Brojni su projekti kada je u pitanju kultura koje realizujemo sa Opštinom Srbobran, i ne samo kultura i ne samo od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama; jedan od najvažnijih u ovom trenutku je rekonstrukcija Doma kulture i nadamo se da ćemo sledeće godine ‘Lenkin prsten’ organizovati u poptuno novom prostoru, u novom sjaju”, rekla je na ceremoniji predstavljanja skulpture, Dragana Milošević.

“Otkrivanje spomenika još jedan je iskorak u pravom smeru u organizovanju “Lenkinog prstena”, ali i u naumu da se sačuva i najširoj javnosti osvetli, bogato kulturno nasleđe na kojem Srbobran stoji i razvija se”, naglasio je na istom skupu Radivoj Debeljački. “Lenka Dunđerski je simbol lepote, ljubavi, mladosti, ali i simbol porodice Dunđerski koja je ostavila dubok trag u našem gradu, ali i mnogo šire na ovim prostorima. Oni simbolizuju kulturni identitet Srbobrana i Vojvodine, ali mi uvek s ponosom ističemo da su Dunđerski odavde krenuli u razvoj, sa ovih ulica i sa ovih trgova su započeli sve ono što su ostvarili kasnije i po čemu ih se sećamo i danas. Zato mi je posebno drago što je Lenka ponovo na našem trgu, ponovo ‘šeta’ sa svojim sugrađanima. Tako je i predstavljena, to je bila i zamisao, i nadam se da smo uspeli u tom zadatku.

Nadam se i da će prisustvo spomenika probuditi kod svih da ponovo razmišljamo o porodici Dunđerski, koja je, nažalost, posle Drugog svetskog rata doživela nepravdu, bila je skrajnuta i o njoj se nije razgovaralo. Danas imamo priliku da porodicu vratimo na velika vrata i da priču o njoj ponovo otvorimo za sve naše sugrađane. Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama je sjajan partner Opštine Srbobran. Zajednički smo finansirali izradu spomenika, ali ovo je samo jedan od projekat na kojim sarađujemo. Za drugu fazu rekonstrukcije Doma kulture izdvojeno je 63 miliona dinara kako bi sve bilo završeno. Cilj je rekonstruisati i Trg slobode, kako bi dobili jednu zaokruženu celinu, u kulturnom i turističkom smislu”, dodao je predsednik Debeljački.

Cena izrade spomenika je 2,5 miliona dinara, što su zajednički obezbedili Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Opština Srbobran. Po otkrivanju spomenika, uz pesmu “Santa Maria della Salute” Laze Kostića, pesnik Goran Blagojević je Lenki poželeo dobrodošlicu za povratak među Srbobrance.

Facebook Komentari