Uzvišenja Svetog Krsta obeleženo 6. put

Uzvišenje Svetog Krsta obeleženo 6. put

15. septembar 2023.

Kategorija: Crkva, Kultura

Rimokatolička Crkva u Srbobranu svečano je obeležila praznik Uzvišenje Svetog Krsta. U porti crkve, nakon praznične mise, priređen je prigodan program u kom su uživale brojne zvanice i mnogi građani Srbobrana, zadovoljni što tradicija javnog obeležavanja ovog praznika, inače uspostavljena pre šest godina, traje i dalje i okulja sve više i više Srbobranaca i njihovih gostiju.

Ovogodišnji kulturni program crkvene slave Uzvišenje Svetog Krsta, pripremila su mađarska kulturno-umetnička društva, uz pokroviteljstvo i podršku Doma kulture Srbobran i lokalne samouprave. Gosti koji iz godine u godinu uveličaju slavu srbobranske Rimokatoličke crkve, ponovo su bili Zoltan Celer, gradonačelnik Janošhalme, i Zoltan David, gradonačelnik Orošhaze, čelni ljudi mađarskih gradova sa kojim Srbobran ima uspostavljene bratske odnose.

“Srbobran je još jednom istakao svoju multikulturalnost i potvrdio da je ona sastavni deo našeg identiteta. Raduje nas da ovaj važan dan mađarske nacionalne zajednice pripremamo i obeležavamo zajedno, da misi i kulturno-umetničkom programu prisustvuje iz godine u godinu sve više ljudi, a posebno nas raduje mogućnost da u danima praznika budemo domaćini našim prijateljima iz Orošhaze i Janošhalme, bratskih gradova. Koristimo priliku da naše odnose učvrstimo i unapredimo, u korist svih naših građana sa obe strane granice”, poručio je ovom prilikom Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, i svima čestitao praznik Uzvišenja Svetog Krsta.

Slava crkve Uzvišenje Svetog Krsta u Srbobranu

Praznik je bio prilika i za dodelu više nagrada.

Orošhaza već tri godine uručuje nagradu nekom od Srbobranaca za poseban doprinos u izgradnji snažnih odnosa dva grada. Prvu nagradu Orošhaza 2021. godine dobio je Ifju Zoltan, 2022. laureat je bio Laslo Paracki, a ovogodišnji dobitnik je Janoš Harangozo, majstor za uzgoj sitnih životinja i nosilac više međunarodnih priznanja.

Takođe, apsolutni pobenik II Srbobranske rakijade je Srbobranac Robert Kiš. On je osvojio prvo mesto u kategorijama: najbolja rakija sela, najbolja rakija od kruške, a ujedno je izabran za pobednika II Srbobranske rakijade.

Uzvišenje Svetog Krsta Srbobran

U takmičenju Kolači naših prabaka bilo je pet kategorija: u kategoriji tradicionalni kolač od kiselog testa prvo mesto je zauzela Leontina Nađ sa ledenim kiflicama, u kategoriji slanih kolača pobedila je Borbala Čuzdi (pogačice sa čvarcima), u kategorija pita pobedila je Klara Paška (kolači sa limunom), u kategoriji punjene pite prvo mesto pripalo je Ireni Teleki (pita sa jabukama), dok je u kategoriji sitni slatki kolači prvo mesto ovojila Otilija Tot (kolači sa šljivama i limunom).

Facebook Komentari