Slava crkve “Uzvišenje svetog križa” okuplja prijatelje i širi tradiciju

15. septembar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Crkva, Lokalna samouprava

Slava Rimokatoličke crkve “Uzvišenje svetog križa” u Srbobranu obeležena je 14. septembra po 4. put velikom narodnom svetkovinom uz bogat kulturno-umetnički program i prisustvo velikog broja uvaženih zvanica.

Svečanost je priređena u dvorištu crkve, na mestu gde se bogosluženja obavljaju još od 1783. godine. Prvi je goste i posetioce pozdravio župnik Tibor Žunji, a prisutni su bili još: Milica Zarić zamenica predsednika Opštine Srbobran, Milena Alargić predsednica Skupštine Opštine Srbobran, Zoltan Celer gradonačelnik Janošhalme, Zoltan David gradonačelnik Orošhaze, kao i članovi srbobranskog Opštinskog veća, direktori kulturnih i obrazovnih institucija, i delegacija festivala “Srbija u ritmu Evrope”.

U ime glavnog pokrovitelja manifestacije, Doma kulture i Opštine Srbobran, prisutnima se obratila Milica Zarić, zamenica predsednika Opštine Srbobran.

“Veoma mi je drago što je meni pripala čast da u ime Opštine Srbobran, u svoje lično ime, ali verujem i u ime vaših komšija, svim sugrađanima rimokatoličke veroispovesti uputim najsrdačnije čestitke povodm slave crkve ‘Uzvišenja svetog križa’. Bogatstvo naše zemlje ogleda se u većem broju nacija koje skladno žive i neguju svoju kulturu, tradiciju, jezik i prijateljski je dele sa svojim komšijama. Upravo je i to poruka koju želim da pošaljem sa ovog mesta, da zajedničkim snagama negujući svoje razlike, svoju kulturu, tradicju, jezik, prožimajući se, gradimo bolju budućnost za nas i našu decu, jer naše razlike su naše bogatstvo. Ovim putem želim da se zahvalim i našim prijateljima iz Janošhalme i Orošhaze, na podršci koju nam pružaju i verujem da će naša saradnja svake godine biti na sve višem nivou, kao i našim prijateljima iz projekta Srbija u ritmu Evrope”, rekla je Milica Zarić, zatim proglasivši manifestaciju otvorenom.

Od ove godine u program je uvršten novi običaj, da župnik podeli poklone deci koja su krštena u zadnjih godinu dana, ovog puta počevši od 1. januara 2022. godine, dok će od naredne slave poklone dobiti sva novokrštena deca u vremenu između dve slave.

Nastupe na bini imali su mnogi talentovani horovi, plesne grupe i muzički izvođači, među njima su deca iz Osnovne Škole “Jovan Jovanović Zmaj”, muzička grupa “Musical bend” iz Srbobrana, ženski hor Kluba Za Negovanje tradicije, i drugi izvođači zabavne muzike uglavnom iz Srbobrana.

Zoltan David, gradonačelnik Orošhaze je u ime svog grada, i ove godine dodelio priznanje, zahvalnicu, za doprinos razvoju i negovanju saradnje između gradova pobratima, Orošhaze i Srbobrana. Nagrada je uručena novinaru Laslu Parackom, koji godinama radi na zbližavanju srpskog i mađarskog naroda. Laslo je više puta uzastopno bio koordinator programa razmene učenika dva grada, i bio odgovoran za letovanje dece u srbobranskom odmaralištu u Sutomoru. Kao novinar aktivno radi na razmeni informacija koje se preko medija iz Orošhaze i Srbobrana predstavljaju građanima.

Zoltan Celer, gradonačelnik Janošhalme, takođe je dodelio nagradu namenjenu onima koji su se svojim radom istakli u Rimokatoličkoj crkvenoj opštini u Srbobranu. Ovu nagradu su dobili Tibor i Klara Paška, na čiju je inicijativu obnovljena Kalvarija 1999. godine, koju i danas održavaju. Plaketu „Za Nas“ ove godine dobio je KUD „Aranj Janoš“, dok je plaketu „Naše nade“ dobila Robertina Sabo, učenica srednje škole za izuzetan doprinos i negovanje kulturnih tradicija, citraške muzike i narodnih običaja.

Već najavljena saradnja festivala “Srbija u ritmu Evrope” sa gradovima u Mađarskoj, koju je omogućila Opština Srbobran, produbljena je ovom prilikom. Direktor festivala Igor Karadarević sastao se sa gradonačelnicima pobratimljenih gradova, gde su dogovoreni detalje nastupa predstavnika Orošhaze i Janošhalme.

Nova manifestacija u sklopu proslave crkvene slave, koja ima tendenciju da preraste u veliko i zasebno dešavanje, bila je Rakijada „Srce Bačke“. Na poziv organizatora takmičarskom žiriju su predata 84 uzorka veselog napitka, poreklom iz opštine Srbobran, ali i mnogih drugih mesta Vojvodine, dva čak iz Mađarske, Orošhaze i Segedina.

Čila Balaž, jedna od organizatora kaže da su prijavljeni i posebni uzorci, kao što su rakije od kupine, celera, šipka, ipak najviše je bilo onih tradicionalnih rakija. Žiri je dodelio 21 bronzanu, 17 srebrnnih i 27 zlatnih medalja, dok je 18 uzoraka zavredilo zahvalnice. „Posebno bih istakla, da su od 27 zlatnih medalja, čak 14 osvojili takmičari iz opštine Srbobran, a među njima je i ovogodišnji šampion čija je viljamovka apsolutni pobednik“, rekla je Čila Balaž.

Najuspešnijima je priređen defile od strane vitezova rakije “Sveti Nikola” iz Sente, a potpredsednik reda, Zoran Varađanin, je objasnio kako se dolazi do ocena i pravi razlika među brojnim uzorcima. “Bodovali smo miris, ukus i harmoniju rakije. Prvo se rakija miriše. Miris uključuje čistoću, prirodu, karakter, intenzitet, svežinu, vitalnost i aromu. Zatim se proizvod proba i ocenjuju se utisci koje rakija ostavlja u ustima: čistoća, karakter kao i finoća. Treća ocena je elegancija, dužina i ukupan utisak, a sve ovo ukazuje na to koliko je rakija harmonična. Gornja granica bodovanja je 20, što znači da 14-15 bodova označava bronzanu medalju, 16-17 srebrnu medalju, a piće od 18 do 20 bodova je zlatna medalja“, objasnio je Zoran Varađanin, vrsni poznavalac najpopularnijeg alkoholnog pića u Srbiji.

Facebook Komentari