Sabobran Dan srpskog jedinstva

Dan srpskog jedinstva – iako mlad praznik ušao u srca svih

15. septembar 2023.

Kategorija: Lokalna samouprava

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, iako ustanovljen tek nedavno, u Srbobranu je postao jedan od najlepše obeležavanih praznika, a tako je bilo i danas, 15. septembra 2023. godine, na Trgu slobode.

Ceremoniji podizanja zastave na Dan srpskog jedinstva, uz intoniranje državne himne i nastup Hora Osnovne škole “Vuk Karadžić”, prisustvovali su najviši predstavnici Opštinske uprave, javnih ustanova, sveštenici SPC i veliki broj dece, koja svako deševanje učine lepšim, a danas su prisustvovala stvaranju jedne nove nacionalne tradicije koju i sama treba da održavaju u budućnosti. (Obeležavanje praznika 2021.)

Nakon što je podigao zastavu Republike Srbije, predsednik Opštine Srbobrana, Radivoj Debeljački se i obratio svojim sugrađanima, čestitajući im Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Dan srpskog jednistva, slobode i nacionalne zastave u Srbobranu

“Danas obeležavamo vrlo važan praznik, ali je on za nas i više od toga, to je vreme kad se ujedinjujemo, iskazujemo svoj identitet, kada pokazujemo ljubav prema otadžbini, istu onu koju su naši preci kroz istoriju toliko puta iskazivali. U imenu praznika stoji i sloboda, za koju se naš narod mnogo puta borio i svaki put ju je izvojevao uz veliku muku, bol i patnju, ali u isto vreme i sa velikom željom da se zemlja oslobodi, sa neopisivom ljubavlju prema svemu onome što je srpsko i što pripada našem identitetu. Zastava naša, srpska trobojka, vijorila se i kad je probijan Solunski front, naši vojnici su pod njom ginuli za slobodu, u srcu noseći sve što sam pobrojao, uz želju za pravdom i ljubavlju prema Srbiji.

Ista ta naša trobojka, danas se vijori u mnogim gradovima, opštinama i manjim mestima, po trgovima, ulicama i kućama gde god žive Srbi, i to treba da bude primer kako se i na koji način ističe rodoljublje. Želim da u ime opštine Srbobran, svim pripadnicima našeg naroda, ma gde živeli, da li u ovoj našoj plodnoj i nepreglednoj ravnici ili na nekom drugom kraju sveta, čestitam ovaj veliki praznik, praznik koji je najmlađi, ali je ušao u srca svih nas. Lično se nadam, da ćemo u godinama koje dolaze, sve više isticati naše jedinstvo, zasluženu slobodu i svoju zastavu, Ne želimo ništa tuđe, samo ono što je naše, verujem da taj stav svi delimo. Poštujemo druge narode, ali dozvolite, najviše volimo svoj. Zato, ujedinom se oko ovog praznika koji nas je danas okupio, budimo složni i čuvajmo jedni druge. Simbolično, baš iz Srbobrana koji je svoje ime u krvi zaslužio, šaljemo poruku mira, ljubavi i slobode, baš zbog toga, zbog naše dece i svih nas zajedno. Živela Srbija”, poručio je sa Trga slobode Radivoj Debeljački.

Facebook Komentari