prvi čas o saobraćaju

Prvi čas o saobraćaju za đake prvake

14. septembar 2023.

Kategorija: Deca, Saobraćaj, Škola

Crveni krst Srbobran, u saradnji sa Policijskom stanicom i Osnovnom školom “Jovan Jovanović Zmaj”, održao je pokazni čas o saobraćaju za đake prvake, gde su deci pojašnjeni svi pojmovi bezbednog učešća u saobraćaju, na putu od kuće do škole.

Prvi čas o saobraćaju za đake prvake

Čas o saobraćaju, njegov prvi deo, je održan u dvorištu škole, gde je sekretar lokalnog Crvenog krsta, Goran Radovanović, govorio o kretanju pešaka i biciklista, na način da deca razumeju, a u čemu su mu pomogle učiteljice. Deci su tom prilikom podeljeni i privesci za ključeve, simbolično obojeni u crvenu i zelenu boju sa imenom akcije “Bezbednost dece u saobraćaju”. Za roditelje mališana obezbeđene brošure koje takođe govore o bezbednom učešću u saobraćaju, prvo kao podsetnik odraslima da pripaze na decu na ulici, a zatim i kao uputstvo kako deci približiti temu i njenu važnost u kućnim uslovima.

Drugi deo časa uključivao je praktičnu primenu znanja, gde su deca, uz asistenciju saobraćajca, prelazila ulicu na obeleženom pešačkom prelazu, uz obavezno ponavljanje radnji koje garantuju siguran dolazak na drugu stranu puta.

Sekretar Goran Radovanović se u ime Crvenog krsta Srbobran zahvalio Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj”, kao i učiteljicama, na saradnji, uputivši jednaku zahvalnost i Policijskoj stanici Srbobran i lokalnoj samoupravi, jer su omogućili da se prvacima na pravi način predstavi tema, uveren da će deca zapamtiti naučeno.

Ova praksa Crvenog krsta, da se deca uče osnovnim pojmovima o saobraćaju odmah po polasku u školu, sprovodi se nekoliko godina u nazad, u svim školama. Prošle godine je prvi čas o saobraćaju održan u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”, i tad je to izgledalo OVAKO.

Crveni krst danas organizuje i akciju dobrovoljnog davanja krvi u Pozorištancu, od 8.00 do 12.00 časova, te je ovo ujedno i podsetnik građanima opštine Srbobran, da ukoliko su u mogućnosti, odvoje malo vremena i doniraju krv, njihova humanost nekom će značiti mnogo.

Facebook Komentari