Ciganske vatre 2023

Ciganske vatre 2023: Igralo se i pevalo u Jamurama

03. septembar 2023.

Kategorija: Kultura, Lokalna samouprava

Nakon trogodišnjeg odlaganja Manifestacija “Ciganske vatre” održana je po 24. put, i to na mestu gde je sve i počelo, u srbobranskon naselju Jamure, na poznatoj Gedanki. Kulturna svetkovina kakvu samo Romi mogu da prirede, okupila je u subotu stanovnike ovog naselja, ali i brojne posetioce iz ostatka Srbobrana, kao i goste iz drugih mesta.

“Ciganske vatre” okupljaju Rome iz cele Vojvodine, što ovo dešavanje čini jednim od najvažnijih za nacionalnu zajednicu. Organizatori manifestacije su lokalno Kulturno-umetničko društvo “Rom” i Dom kulture Srbobran, a pod pokroviteljstvom Opštine Srbobran i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji. Podršku manifestaciji pružila je i Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine.

“Zadovoljstvo mi je što se vidimo ponovo na tradicionalnoj manifestaciji ‘Ciganske vatre’, koja je za Srbobran od velikog značaja, ali ih po važnosti prepoznaju i pokrajinski organi vlasti. Zato zahvaljujem svim koji su pomogli organizaciju – Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine u Srbiji i posebno hvala Udruženju ‘Rom’, koje se posvećeno trudi da kroz održavanje manifestacije, zajedno sa lokalnom samoupravom, očuva kulturno nasleđe Roma na ovim prostorima. Nadam se da ćemo u budućnosti nastaviti sa uspešnim delovanjem na tom polju, da ćemo ‘Ciganske vatre’ činiti iz godine u godinu sve boljim, ali je najvažnije da kao društvo negujemo multikulturalnost, težimo da stvorimo zajednicu ljudi u kojoj skladno i složno žive različiti narodi. To je uvek krasilo naš Srbobran, to je utkano u naš identitet. Moramo nastaviti pomagati jedni drugima, to je u ovim izazovnim vremenima možda i najznačajnije”, rekao je, na otvaranju manifestacije, predsednik Opštine Srbobran – Radivoj Debeljački.

Sa bine se zatim obratio okupljenima Slavko Dimić, jedan od osnivača ove svetkovine i čuvar tradicije Roma. “Večeras igraju i pevaju Romi iz svih krajeva Vojvodine, spajajući temperamentni zvuk, lepe nošnje i najlepše osećaje duše i srca. Večeras sve tužno i sve ružno iz života naših neka ostane iza nas, Bog nas stvori sa pesmom i igrom”, uz reči dobrodošlice uputio je posetiocima Slavko Dimić.

Dejan Korceba, direktor Doma kulture Srbobran, takođe je pozdravio skup, i istakao da ustanova koju predstavlja, kontinuirano izlazi u susret potrebama svih građana, u nameri da se ravnomerno predstave različite kulture koje Srbobran čine bogatim. “Različite nacionalne zajednice čini ukupnu sliku Srbobrana još lepšom i sadržajnijom. Rado smo prihvatili poziv KUD-a ‘Rom’ da učestvujemo u organizaciji manifestacije, a osmišljavanje programa iskoristili smo i za pokretanje novih zajedničkih ideja i kulturnih programa za budućnost, kao što su izložba slika i književno veče. Podržavamo sve aktivnosti ovog KUD-a jer želimo da svim približimo svu lepotu kulturnog nasleđa Roma”, reči su Dejana Korcebe.

Jelena Jovanović Ciganske vatre

Poslanica u Skupštini AP Vojvodine, Jelena Jovanović, uvek sa velikim zadovoljstvom dolazi na “Ciganske vatre”, koje su, uz 08. april – Dan Roma, jedan od najvažnijih praznika ove nacionalne zajednice. “Kada je u pitanju romska kultura, ‘Ciganske vatre’ su jedna od najznačajnijih naših manifestacija. Zagovaraćemo da skup Roma u Srbobranu uđe u turistički kalendar i mapu manifestacija od značaja ne samo za Rome već i za celu Vojvodinu. Živeli moji Romi, živela Srbija”, poručila je Jelena Jovanović i otvorila “24. Ciganske vatre”. Uz nju manifestaciji je prisustvovala i Alisa Šajn, zamenica predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji.

Svečano otvaranje manifestacije počelo je izvođenjem romske himne “Đelem, đelem”, a zatim su se na bini smenjivali plesni ansambli nekoliko KUD-ova. Iako su igra i pesma preovladavala, ipak je, po običaju, centralni događaj večeri bio izbor za najlepšu Romkinju.  Žiri je birao između devet devojaka, a zatim proglasio za najlepšu Kristinu Lakatoš iz Srbobrana, za prvu pratilju je imenovana Anđela Nikolić iz Šajkaša, a druga pratilja je bila Jovana Novaković iz Srbobrana.

Takođe, održano je takmičenje parova u plesu, popularna Čarlama, dok je za romskog kneza je izabran Miloš Brankov. Na posletku, “Ciganske vatre” su zatvorene koncertom orkestra “Braća Nikolić”.

Ovako je to bilo na “23. Vatrama” koje su održane na Trgu slobode.

Facebook Komentari