Gorele su CIGANSKE VATRE po 23. put

02. septembar 2019.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Zabava

Najznačajnija svetkovina vojvođanskih Roma i ovog avgusta palila je emocije onih koji su imali priliku da uživaju u plesu i muzici desetak kulturno-umetničkih društava, koja su se u Srbobranu, u sobotu veče, predstavila na manifestaciji “Ciganske vatre”.

23. po redu, “vatre” su održana na Trgu slobode uz značajan broj radoznalih posetilaca. Pored muzike i igre, ova manifestacija promoviše tradiciju i običaje Roma, a želja je organizatora, Udruženja “Rom” iz Srbobrana i Doma kulture naše opštine, da se ovom proslavom zbliže Romi i oni koji to nisu.

Pre ceremonije otvaranja 23. “Ciganske vatre”, održana je u kancelariji predsednika opštine Srbobran, konferencija za medije, na kojoj su govorili predsednik udruženja Slavko Dimić, njegova ćerka i istaknuta članica ove NVO, Janica, zatim Jelena Jovanović, poslanica u Skupštini AP Vojvodine, i domaćin konferencije, predsednik opštine Radivoj Paroški.

“Naša opština daje punu podršku celoj romskoj zajednici, ali se ona i dalje mora sistemski uobličavati i unapređivati. Ova manifestacija prevazilazi okvire naše opštine i pružamo joj takođe punu podršku, sa sadržajima koji se osmišljavaju na način da od zaborava očuvaju romsku kulturu i tradiciju. Koliko nam je važna podrška ovakvim događajima, važno nam je i da sprovodimo Akcioni plan za obrazovanje Roma, dokument koji se odnosi na period od 2018. do 2023. godine, i na osnovu kojeg izdvajamo značajna sredstva za školovanje mladih, od predškolske ustanove do fakulteta. Pomažemo romske porodice, obezbeđujemo besplatne udžbenike, ekskurzije, užine, prevoz, što je dovelo do toga da se menja odnos prema školi i veliki procenat dece pohađa obrazovne ustanove. Ne žalimo novac kada je u pitanju kultura, pa tako i kada na red dođu ‘Ciganske vatre’. Ova manifestacija je šansa da se prezentuje sva lepota kulture Roma, ali da bi to bilo izvedeno u punom sjaju, potrebno je još više rada, zalaganja i angažovanosti. Ne mogu se pripremati ‘Ciganske vatre’ za nedelju ili dve dana, nama su potrebni i sadržaji poput večeri romske poezije, poput okruglih stolova na kojim bi se razgovaralo o pravima i potrebama Roma, i opština Srbobran je spremna da finansijski podrži i takve aktivnosti. U tom slučaju stići će i podrška i drugih organa. Sa ‘Lenkinim prstenom’, ‘Srbobranskom brazdom’, ‘Tradicionalnom žetvom’ i drugim manifestacijama, ‘Ciganske vatre’ upotpunjuju kulturno-turističku ponudu Srbobrana. Tražimo od svih da se angažuju, da društva budu agilna, da osmišljavamo nove ideje, kako bi se sve podiglo na viši nivo”, rekao je Radivoj Paroški u svom obraćanju novinarima.

O istoriji svog naroda, njegovom putovanju po sveti i na posletku stacioniranju u Srbobranu, govorio je predsednik Udruženja”Rom”, Slavko Dimić. On se osvrnuo na bogat i zanimljiv istorijski život populacije koja je putovala od grada do grada i nudila domaćinima svoje zanatske i druge usluge, ali uvek sa osmehom, muzikom i uz dobro raspoloženje, po čemu su Romi poznati u svetu. Na ovo se nadovezala i Janica, koja je istakla da nije dovoljno samo nuditi ples i muziku, već je najpotrebnije da se mladi pripadnici ove zajedice okrenu obrazovanju. Da se školuju, ne samo u osnovnim i srednjim školama, već sve više i na fakultetima, jer će samo tako moći da pomognu, prvo sebi materijalno, a zatim i svom narodu u svakom smislu.

Jelena Jovanović, Romkinja i poslanica u Skupštini AP Vojvodine, već 18 godina za redom posećuje Srbobran za vreme održavanja “Ciganskih vatrai” i lično podržava i promoviše ovu manifestaciju. “U slavu života i preobražaja; kao univerzalni simbol životne obnove, snage i energije, za Rome je vatra i strast srca i slobodnog života, i sećanja na život večitih putnika koji su noći provodili uz logorske vatre… ponovo su gorele ciganske vatre u Srbobranu i slavio se život i životni plamen, koji Romi vekovima žive na svim meridijanima. Ne Trgu slobode u Srbobranu ponovo su Romi simbolično zapalili svetlost muzikom, plesom i radošću. Vatre su nam bile značajne kroz istoriju, a srbobranske ‘Ciganske vatre’ su nam značajne duže od dve decenije i da nije tako ne bi toliko trajale, a ne bi ni iz godine u godinu bilo sve više gostiju i učesnika. Čini mi se da sve jače gore kako vreme prolazi, a za sve nas su važne da bi se romska zajednica bolje videla, da pokažemo da je onoga što nas spaja više nego onoga što nas razdvaja. Zajedno, integrisani u društvo, možemo da osvetlimo jedni drugima vidike i pomognemo da ostanemo na dobrom putu, da pronađemo nove životne staze koje nas vode u budućnost. ‘Ciganske vatre’ svakako zaslužuju svojim kvalitetom, trajanjem i kultumim značajem da bude u kalendaru turističkih manifestacija Vojvodine, jer ovo nije događaj samo za Rome i samo za Srbobran. Ovo je, pored Međunarodnog dana Roma, najznačajniji događaj koji oslikava našu kulturu, okuplja učesnike i goste iz mnogih krajeva i koji za 23 godine trajanja ‘gori’ sve snažnije. Znam da svima koji dođu ovde život može biti lepšim, makar na jedno veče”.

Po završetku konferencije za medije, preselili smo se na Trg slobode, gde su pomenuti govornici otvorili 23. “Ciganske vatre”. Kako je već rečeno, publici su se predstavili mnogobrojni izvođači iz cele Vojvodine. Među njima su bila kulturno-umetnička društva iz Šajkaša, Tornjoša, Apatina, Stare Pazove i Zaječara, a publika se zabavljala i uz zvuke tamburaškog orkestra “Tamburaši s Dunava”, koji su himnom Roma otvorili svetkovinu. Kako je i do sad bio slučaj, najzanimljiviji deo programa bio je izbor za “Miss Ciganskih vatri”. Za najlepšu Romkinju izabrana je Jovana Rašić iz Zaječara, dok je prva pratilja bila Marica Dimić iz Šajkaša, a druga pratilja Vanesa Vasić iz Zaječara. Najlepša ženska nošnja manifestacije, bila je ona koju su nosile devojke iz kulturno-umetničkog društva iz Tornjoša, dok su ponovo Zaječarci, pobedili u muškoj konkurenciji.

 

Facebook Komentari