24. Srbobranska brazda 2023

Srbobranska brazda 2023: Održano 24. takmičenje najboljih orača

26. avgust 2023.

Kategorija: Lokalna samouprava, Poljoprivreda

Savet Mesne zajednice Srbobran priredio je danas jednu od najvećih i najznačajnijih lokalnih manifestacija, takmičenje orača Vojvodine – 24. SRBOBRANSKA BRAZDA 2023. Kroz blisku saradnju sa institucijama Opštine Srbobran, organizovano je jedno od lepših izdanja ove poljoprivredne svetkovine, u čijem su fokusu bila deca, i kojoj je po prvi put priključeno takmičenje u kuvanju kotlića.

“Srbobranska brazda 2023” opravdala je očekivanja brojnih posetilaca. Iako, u poređenju sa nekim prethodnim inkarnacijama, manifestacija nije prednjačila po broju prijavljenih orača, u svemu drugom je bila zanimljiva, lepa i posebna.

24. Srbobranska brazda 2023

Mini poljoprivredni sajam ni ovog puta nije izostao, kulturno-umetnički program, obilje hrane i pića, neprekidna zabava za najmlađe posetioce, pokloni, nagrade i priznanja za učesnike svih takmičenja, i naravno najvažnije nadmetanje, ono u umeću prevrtanja brazde – sve zajedno imalo je svoju publiku.

Srbobranska brazda 2023

Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, otvorio je Manifestaciju “Srbobranska brazda 2023”, a potom je za naš portal rekao sledeće: “I ove godine na našoj, tradicionalnoj ‘Srbobranskoj brazdi’ okupili smo puno takmičara, majstora oranja koji ovu zemlju i ove njive poznaju u dušu. Za njih smo, kao i svake godine, pripremili standardni takmičarski program, priliku da pokažu sve veštine i znanja kojim raspolažu, ali je ova ‘Srbobranska brazda’ svoj fokus stavila na decu”, rekao je u uvodu Debeljački. On je ovde mislo na sve ono što je decu očekivalo od momenta kad su kročila na parcelu AD “Pionir” Srbobran, preduzeća koje je bilo domaćin “Brazde”.

Radivoj Debeljački predsednik Opštine Srbobran

Deca su na poklon dobila majice sa motivima “24. Srbobranska brazda 2023”, takođe i igračke, velike traktore sa prikolicama, a zatim su usledile umetničke radionice, sportska nadmetanja u preciznosti, brzini i spretnosti, zabavljali su ih animatori uz muziku, pesmu i razne rekvizite, a sve vreme boravka na “Brazdi” na raspolaganju su im bili veliki gusraski brod i dvorac, naravno na naduvavanje, potpuno besplatno.

Srbobranska brazda 2023

“Iako znamo da su i oni već dobro upućeni, naša želja bila je da im još jasnije pokažemo gde rastu, da ih izvedemo u polja, da osete šta našoj zajednici znači plodna zemlja, kako je čuvamo, kako radimo i kako nam ona uzvraća. Sve to treba da nauče u svojim porodicama, u školi, kroz igru, kroz ovakve manifestacije, kao što je to danas bilo. Oni će u budućnosti biti naša snaga i neka znaju gde rastu i čemu pripadaju. Poljoprivreda je naša najznačajnija privredna grana i stoga je veoma važno da održimo tradiciju i novim naraštajima prikažemo kako se u polju radilo nekada, ali i da pratimo i na vreme usvajamo sve nove i moderne principe ratarenja i iz godine u godinu postižemo sve bolje rezultate, jer je upravo poljoprivreda temelj razvoja Srbobrana, Turije i Nadalja.

Srbobranska brazda 2023

Srbobranska brazda’ prilika je i za razmenu iskustava i znanja, za prezentaciju novih mašina, preparata i semenske robe, i zahvalni smo brojnim kompanijama i proizvođačima koji našu menifestaciju koriste za uspostavljanje kontakata sa poljoprivrednicima, na obostranu korist i zadovoljstvo. Mesna zajednica Srbobran i ove godine bila je odličan organizator i domaćin, mi kao lokalna samouprava uvek smo tu da pomognemo i podržimo dobre ideje i projekte, a vredan i složan rad uvek donese dobar rezultat – to iz godine u godinu dokazuju i ‘Srbobranska brazda’ i naši rezultati u poljoprivredi”, objasnio je Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.

Srbobranska brazda 2023

Nagrade za najbolje orače, u sve tri takmičarske kategorije, iznosile su: 25.000 dinara za osvojeno prvo mesto, 20.000 dinara za drugo i 15.000 za treće mesto. Takođe, osvajači prvih mesta dobili su i vaučere u vrednosti od po 500 eura, koje je donirala firma “Tera litera”.

Srbobranska brazda 2023

U kategoriji laka A, jednobrazni i dvobrazni plugovi, nagrade su osvojili:

  1. Bogdan Bikić
  2. Jovan Gložanski
  3. Brano Kovačević.

Kategorija B srednja, trobrazni plugovi, nagrade su osvojili:

  1. Đorđe Dinjaški
  2. Ranislav Stankov
  3. Saša Atansković.

U kategorija C teška, četvorobrazni, višebrazni i plugovi obrtači, nagrade su osvojili:

  1. Aleksandar Belić
  2. Zoltan Mag
  3. Zoltan Čeh.

Najstariji orač bio je Tibor Hulala, star 68 godina, najmlađi je bio Jovan Gložanski 11 godina, a jedina žena orač bila je Jelena Madžarev. Sve troje dobili su vaučere za letovanje u Sutomoru, poklon Odmarališta “Plava obala” Srbobran. Robne nagrade su uručene i takmičarima: Mihajlu Pajiću iz Novog Bečeja, kao učesniku iz najudaljenijeg mesta, kao i Dejanu Savčiću, vlasniku najopremljenijeg traktora.

Novoformirano takmičenje u kuvanju kotlića, imalo je 31 takmičarsku ekipu, i odlično je dopunilo već uspešnu manifestaciju, povećavajući broj posetilaca. Žiri je izabrao i nagradio tri najbolje skuvana specijaliteta i ekipe koje su ih pripremale:

  1. mesto “Nine brada” – kuvar Danijel Šebek
  2. mesto “Vašarište”
  3. mesto Restoran “Proleće”.

U nastavku vas podsećamo na “23. Srbobrasnku brazdu“, onu koja je postavila rekord po broju takmičara. Na facebook stranici Srbobran Danas možete pronaći GALERIJU slika sa danas održane manifestacije “24. Srbobranska brazda 2023”.

Facebook Komentari