23. SRBOBRANSKA BRAZDA porušila sve rekorde

03. septembar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Poljoprivreda

Manifestacija koja slavi umeće obrade zemlje “Srbobranska brazda”, danas je održana po 23. put, i slobodno se može reći da nikada nije bila veća i uspešnija.

Startom u 8.00 časova, pred starom zgradom Mesne zajednice Srbobran, koja organizuje manifestaciju pod pokroviteljstvom Opštine Srbobran, krenula je kolona sa 200 traktora ka svom odredištu, parceli Akcionarskog društva “Pionir”, gde su se najbolji orači, kasnije tokom dana, odmeravali u umeću obrade zemlje. Na samom startu su traktoriste dočekali pokloni, rotaciona svetla i reflektujući trouglovi, oprema koju je obezbedio Savet za bezbednost saobraćaja Opštine Srbobran, nakon čega se krenulo u svečani defile Srbobranom.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Čedomir Božić, ponovo je u bio u Srbobranu, ovoga puta da pruži podršku organizaciji “Srbobranske brazde”, a domaćini su mu ukazali čast da otvori manifestaciju.

„’Srbobranska brazda’ je svakako značajna manifestacija za poljoprivredu, zbog čega je sekretarijat i ove godine izdvojio značajna sredstva, a za očekivati je da će iz godine u godinu sve više sredstava dobijati upravo ovakve manifestacije. Ovo je dokaz da manifestacije rastu, zahvaljujući predsedniku Opštine Srbobran, lokalnim poljoprivrednicima, kao i onima iz okolnih opština koji učestvuju na Brazdi. Sekretarijat za poljoprivredu je ove godine izdvojio deset miliona dinara za ovakve manifestacije, sledeće godine organizatori manifestacija i sva udruženja mogu da očekuju duplo više sredstava. Zaista još jednom želim da čestitam predsedniku Opštine Srbobran, koji se potrudio, naravno sa svojim saradnicima, da organizuje ovakvu manifestaciju sa dosta traktora, imamo priliku da sve to vidimo, što je pokazatelj da poljoprivrednici opštine Srbobran, i svi ostali koji su se uključili u ovaj vid aktivnosti, zaista žele da pokažu da je poljoprivreda najbitnija grana privrede u Vojvodini“, rekao je sekretar Čedomir Božić.

Zadovoljan učinjenim, prikazanim, kao i celokupnim rezultatima koje je dala ovogodišnja “Brazda”, predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, mogao je biti samo zadovoljan. Što je u kartkom intervjuu i potvrdio.

„Mogu reći da je 23. tradicionalna ‘Srbobranska brazda’ oborila ove godine sve rekorde, preko 200 traktora je učestvovalo u defileu i preko 70 na takmičenju. Možemo slobodno da kažemo da smo ove godine zaista na visini zadatka, a mislim da ćemo i u narednim godinama održati taj nivo. To je važno, jer je Srbobran zaista poljoprivredno mesto, poljoprivreda je najvažnija i najznačajnija privredna grana na teritoriji naše opštine. S tim u vezi, 26 hiljada hektara obradive zemlje je na teritoriji naše opštine, preko 1.500 aktivnih poljoprivrednih gazdinstava, to su brojke koje kazuju da poljoprivreda zauzima posebno mesto u našoj lokalnoj samoupravi. Želim da se zahvalim Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu i Ministarstvu poljoprivrede, koji godinama unazad podržavaju ovakve manifestacije. Nadam se da ćemo i u narednim godinama biti partneri na ovim projektima i da ćemo održati ovaj nivo kvaliteta istih“, poručio je Debeljački sa takmičenja orača Vojvodine.

Jedan od takmičara, Dragan Arizanović iz PD “Maglić”, bio je raspoložen za razgovor u želji da iznese svoje viđenje srbobranske manifestacije, ali i da uporedi ovogodišnju  “Brazdu” sa nekima iz prve decenije postojanja takmičenja. “Pre jedno petnaestak godina učestvovao sam na ovom takmičenju, kada je bilo 24 sata oranje. Ipak, mislim da je ovo danas takmičenje više revijalno, ali je svakako dobro, jer to je promocija poljoprivrede Srbije, koja je bila u zapećku. Zato je ovo jako, jako dobra stvar. Takmičimo se u otvaranju brazde, držanju dubine, pravcu, zaoravanju prednje i zadnje brazde itd. To nije teško raditi sa lakim mašinama, sve se namesti iz kabine, ali ja radim sa traktorom Džon Dir serija 8 hiljada, 278 konja. Ovo je šestobrazni izuzetne čvrstine, dobro zaorava strnjiku, izuzetne je čvrstine i dobrih materijala. Raonici i vrhovi raonika se menjaju nakon 1.700 sati rada, odnsono 1.700 hektara oranja. Provodim na njivi i po dvanaest sati, ja i plus kolega, tako da se traktor ne gasi po 24 sata. U ovom poslu osim odgovornosti veoma je bitna i ljubav prema tom poslu, u stvari, najbitnija.. Morate poznavati svaki segment i traktora i pluga. Na ‘Brazdi’ sam se takmičio 2003. 2004. i 2005. godine, kada je bilo 24 sata oranje, radio sam u drugoj firmi, ja i kolega smo se takmičili i dva puta bili prvi i jednom treći. Prve godine smo imali rekord od 60 hektara, druge godine 74 hektara i treće godine oko 69“, otkrio nam je iskusni traktorista, i poželeo organizatorima da još dugo godina održavaju “Srbobransku brazdu”, jer je ona po njegovom mišljenju, vrlo lepa i važna manifestacija koju posećuje mnogo ljudi, a došlo bi ih još više kada bi bila snažnije promovisana.

Pored programa zbog koga su došli oni stariji, priređena je posebna zabava i za najmlađe: različita sportska takmičenja, muzika, animatori, likovne radionice, poklon majice i traktori igračke. Uz to za posetioce je na bini organizovan kulturno-umetnički program i mali poljoprivredni sajam, pekao se bik na ražnju koji je služen potpuno besplatno, a za učesnike takmičenja u oranju obezbeđen je kompletan ugođaj pod šatrom, sa sve muzikom, pićem i večerom.

Nakon takmičenja došlo je vreme i da se nagrade najistaknutiji učesnici. Najstariji traktorista, Lazar Antić rođen 1929. godine, primio je posebnu nagradu, kao uostalom i Zoltan Mag rođen 2012. godine kao najmlađi učesnik. Žena orač, Jelena Madžarev, takođe je dobila priznanje i vrednu robnu nagradu, što je sledovalo i Dejanu Tomiću iz Trstenika, kao takmičaru iz najudaljenijeg mesta, dok je nagradu za najbolje opremljen traktor dobio Stevan Nikolić iz Nadalja.

Nagrade za najbolje orače, u tri već standardizovane kategorije, pored robnih bile su i novčane. U A kategoriji lakih traktora sa jednobraznim plugovima, prvo mesto osvojio je Bograd Bikić iz Siriga, drugi je bio Igor Belić iz Srbobrana, a treći Pavle Crnojački iz Turije. Sredja B kategorija dvobraznih i trobraznih plugova donela je sledeće šampione: prvo mesto Ranislav Stankov iz Turije, drugo mesto Đorđe Dinjaški iz Srbobrana, treće mesto Saša Atansković iz Turije. Prvi u C kategoriji višebraznih plugova sa teškim traktorima bio je Vladimir Nikolić, drugo je bio Nikola Ančić, a treći Pavel Balca.

Veliki broj fotografija sa današnjeg dešavanja možete pronaći u facebook galeriji SrbobranDanas-rs NAJISTAKNUTIJI UČESNICI gde možete videti ko su pojednici nagrađeni peharima, medaljama, robnim i novčanim nagradama za doprinos, učešće i osvajanje najviših pozicija na takmičenju.

 

 

Facebook Komentari