Episkop Damaskin

Episkop Damaskin služio liturgiju u srbobranskom hramu

20. avgust 2023.

Kategorija: Crkva

Sveta liturgija u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu danas je bila posebna, episkop mohački Damaskin, vikar episkopa bačkog gospodina dr Irineja, odslužio je Svetu arhijerejsku liturgiju, na kojoj je, u prisustvu velikog broja vernika, rukopoložio u čin đakona, Srbobranca Bojana Nikolića.

đakon Bojan Nikolić

“Veliki je ovo dan za Srbobran, posetio nas je naš episkop mohački Damaskin, vikar episkopa bačkog gospodina dr Irineja, i tom prilikom rukopoložio u čin đakona, gospodina Bojana Nikolića, što je retkost, a za nas Srbobrance svakako velika radost i čast. Imali smo tu blagost da prisustvujemo Svetoj arhijerejskoj liturgiji u prepunom hramu, što je tradicija Srbobranaca. Uzimajući u obzir stare letopise i zapise iz našeg hrama, kad god je dolazio episkop bački, Srbobranci su ga u velikom broju dočekivali, i time, zajedno se molitveno okupili i proslavili Gospoda Boga živoga. Hvala svima koji su danas bili sa nama”, reči su koje je nakon ovog sveštenog čina rekao paroh srbobranski, otac Srboljub Srdić.

Episkop Damaskin Srbobran

Sad već đakona, Bojana Nikolića, čeka praksa u Novom Sadu u trajanju od nekoliko nedelja. Po rečima oca Srboljuba, na njega će tokom prakse mudro motriti episkop bački dr Irinej, a zatim će ga, uz blagoslov, uputiti na novu svešteničku dužnost.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu

Svetu liturgiju je uveličao, svojim pojanjem, Crkveni hor “Sveti Georgije” iz Bečeja, a svečanom činu je prisustvovao i predsednik Opštine Srbobran – Radivoj Debeljački, u svojstvu ovogodišnjeg crkvenog kuma. Prisutni su bili i drugi predstavnici lokalne zajednice: zamenica predsednika Opštine Srbobran – Milica Zarić, direktor Doma kulture Srbobran – Dejan Korceba, i otac Dušan – kapelan rimokatoličke crkve u Srbobranu.

Pravoslavni hram Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu uskoro će imati potpuno rekonstruisan bakarni krov, što je danas bilo neizbežno pomenuti. Kad se ovaj posao uskoro završi, biće vraćen deo starog sjsja prelepoj bogomolji i najupečatljivijem simbolu Srbobrana. O ovoj temi smo već pisali kad su radovi na krovu otpočeti pre dva i po meseca, a tu vest možete pronaći OVDE.

Facebook Komentari