Ponos Srbobrana dobija bakarni krov

07. jun 2023.

Kategorija: Crkva

Srpska pravoslavna crkva Svetog Bogojavljenja u Srbobranu je tokom dva veka postojanja više puta stradala, poslednje se dogodilo 10. septembra 1987. godine, kad je u požaru između ostalog izgoreo krov, koji do danas nije dobio odgovarajuću pokrivku. Na radost Crkvene opštine i svih vernika, danas su započeti radovi, koji će kada budu završeni obezbediti novi krov od bakra.

Radnici, koji će naredna tri meseca raditi na krovu, danas su postavili radnu skelu na južnoj strani Svetobogojavljenskog hrama, što je bio povod da obiđemo Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu Srbobran, porazgovaramo sa sveštenicima Srboljubom Srdićem i Jovanom Kezanom, i zajedno obiđemo gradilište.

“Nakon dugo godina truda, kako naših prethodnika tako i nas danas, dočekali smo svi zajedno da, uz božiji blagoslov, ulepšamo naš sveti hram sa novim krovnim pokrivačem koji će biti izrađen sav od bakra”, počinje priču o projektu otac Jovan Kezan.

“Ovaj hram je ponos Srbobrana i Srbobranaca, i svima je poznato da je on od prvog osvećivanja 1807. godine, mnogo puta uništavan i isto toliko puta vaskrsavao iz pepela. Ni jedno ratno uništavanje nije mimoišlo naš hram, a poslednje stradanje bilo je izazvano ljudskom nepažnjom. U požaru su izgorela oba tornja i krov. Tek što je u prethodnoj rekonstrukciji postavljena pokrivka od bakra, uništena je u vatri. Pred ratne godine devedesetih, Crkvena opština je uspela da sakupi skromna sredstva s kojima je krov zaštićen pocinkovanim limom, čiji je vek trajanja tridesetak godina, što se pokazalo kao tačno, jer je do danas na mnogo mesta istrulio. To je dovelo u opasnost da krovna konstrukcija takođe propadne. Ona je i dalje u dobrom stanju, u sebi i dalje ima protivpožarni premaz.

Kad se donosila odluka da se hram obnovi, takođe je odlučeno da se krene sa sanacijom krova, da taj posao bude urađen kvalitetno i da se počne sa sakupljanjem sredstava za bakarni krovni pokrivač”, objašnjava naš sagovornik. Projektom su planirani i novi bakarni oluci, ali i potpuno nova gromobranska instalacija, jer postojeća više ne služi svrsi. Vrednost radova je 34 miliona dinara, a posao je poveren firmi “Trnići Invest” iz Beograda, koja je, od tri ponuđača, jedina odgovorila svim konkursnim zahtevima, ali je i jedina mogla da uradi sve zahtevane poslove, da počne sa radovima ove godine. Takođe, ima iza sebe veći broj uspešno realizovanih projekata na crkvama u Srbiji, Crnoj Gori, Rusiji i Kazahstanu. Radili su bakarni krov na novoj crkvi u Vrbasu, odakle su stigle dobre preporuke.

Projekat za sanaciju krovnog pokrivača i gromobranske instalacije, izradio je Zavod za zaštitu spomenika kulture AP Vojvodine iz Novog Sada, koji će vršiti i stručni nadzor izvođenja radova. Ugovor predviđa da radovi traju tri meseca, Crkvena opština je već uplatila avans u visini od 60 odsto ukupnih sredstava, kako bi na vreme bio kupljen bakar. Ostatak novca će biti uplaćivan na mesečnom nivou.

“Crkvena opština je krenula u prikupljanje dobrovoljnih priloga za ovu namenu, i hvala bogu narod se lepo odaziva, na svetim liturgijama i bogosluženjima daruje priloge za obnovu krova. Vremena imamo dovoljno, nadamo se da ćemo do završetka radova uspeti da sakupimo dovoljno sredstava kako bi smo izmirili sve obaveze prema izvođaču radova. Opština Srbobran je takođe odlučila da se uključi i da u skladu sa mogućnostima pomogne obnovu, u ovoj godini krovnog pokrivača, a u sledećoj i druge planirane radove. Svaki prilog dobro dođe, i svakako pomaže da u periodu pred nama obezbedimo i ulepšamo naš sveti hram”, rekao nam je Jovan Kezan.

Takođe, saznali smo od dvojice sveštenika, koji su dalji planovi kad su u pitanju građevinski radovi na crkvi Svetog Bogojavljenja u Srbobranu. Kako je hram građen krajem 18. i početkom 19. veka, nema moderan armirani temelj već samo zidani, što usled kretanja podzemnih voda utiče na konstrukciju objekta. Na zidovima i podu hrama evidentne su posledice sleganja i izdizanja tla, pukotine i neravnine, što je redovnim mesečnim merenjima, od 2019. godine do danas, precizno utvrdila i firma Geo Bošković iz Futoga.

Crkvena opština je do sad imala dva projekta za rešavanje ovog problema, ali oni nisu prihvaćeni kao adekvatni od strane Eparhije bačke. Profesori Građevinskog fakulteta u Novom Sadu i Subotici, uzeli su na sebe obavezu da u roku od 6 meseci iznađu najbolje arhitektonsko rešenje za sanaciju unutrašnjosti hrama. Njihova gruba procena je da bi ta sanacija koštala oko 50 miliona dinara, dok će preciznija procena biti moguća kad se završe sve analize i merenja koja su započeta, a zatim bi bio predložen projekat za rešavanje ovog problema.

Facebook Komentari