Zahvalnost volonterima na predanoj humanosti

05. decembar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Povodom Međunarodnog dana volontera, koji se obeležava 5. decembra, u Opštini Srbobran je organizovan prijem za mlade i nesebične ljude koji svoju humanost iskazuju učešćem u akcijama Crvenog krsta.

Volontere je primila Milica Zarić, zamenica predsednika Opštine, a prisutan je bio član Opštinskog veća zadužen za oblasti ekologije, socijalne zaštite, unapređenja položaja penzionera i verske zajednice – dr Ilija Gazepov, kao i sekretar srbobranske organizacije Crvenog krsta – Goran Radovanović.

U razgvoru koji je imala sa mladim volonterima, Milicu Zarić je zanimalo koji su im najdraži trenuci tokom akcija u kojima sudeluju, jer upravo su to momenti koji se pamte za ceo život. Takođe, Zarić je iskoristila priliku i da im uruči zahvalnice Opštine Srbobran i prigodne poklone kao priznanje za požrtvovani rad.

“Lokalna samouprava je želela da pruži podršku volonterima Crvenog krsta, da im se na njihov dan zahvali za sve što čine tokom godine. To su sve mladi, a humani ljudi, koji odvajaju svoje vreme kako bi pomogli pojedincima u potrebi, ali i celokupnoj zajednici. Ujedno se zahvaljujemo i Crvenom krstu, rad ove organizacije u našoj opštini je zapažen, i želimo sve zajedno da ih podstaknemo da nastave sa negovanjem duha humanosti. Takođe, ovo je i poziv svim našim sugrađanima, koji mogu da izdvoje deo svog vremena, da se priključe i tako pomognu nekome”, rekla je Milica Zarić, zamenica predsednika Opštine Srbobran.

U ime prisutnih volontera, a i onih koji nisu mogli da dođu, govorila je Željana Ađanski, učenica Gimnazije i stručne škole “Svetozar Miletić”. “Već par godina sam volonter Crvenog krsta i veoma mi je drago što sam deo ovog tima, jer dok radimo nešto korisno za društvo mi se i družimo. Ja sam se priključila volonterima 2020. godine, kad je počela pandemija, delovalo mi je zanimljivo, htela sam da probam nešto novo, da pomognem i steknem novo iskustvo, i tako sam uzela učešće u podeli paketa pomoći. Dopao mi se taj osećaj, nekome sam pomogla i bilo mi je lepo zbog toga, zato sam i nastavila da učestvujem u akcijama. Pozvala sam par drugara i drugarica da se priključe, neki su to prihvatili a neki nisu, što je u redu, svako ima svoje mišljenje i želje kako da provodi slobodno vreme”, ispričala je ukratko svoje iskustvo Željana Ađanski.

Sekretar Crvenog krsta, Goran Radovanović, je iskazao zahvalnost lokalnoj samoupravi na svakom vidu podrške, a tako i ovoj današnjoj, uz naravno uvek reči hvale koje ima za svoje volontere. “Opština Srbobran je uvek tu za nas, i mislim da to treba da se istakne, svaku našu akciju podržavaju i učestvuju u njima kad ih pozovemo. Mojim volonterima čestitam njihov Dan, oni zaslužuju svaku pohvalu, iako su mladi vrlo su odgovorni i lako se organizuju, uvek su spremni da pomognu. Pojedini volonteri su prošli i različite obuke, dvoje njih već imaju status predavača na temu trgovine ljudima, imamo sertifikovane predavače iz domena Prve pomoći, a pravimo i tim za delovanje u nesrećama koji će biti oformljen do kraja ove nedelje”, otkrio nam je sekretar Radovanović. Neželeći da nabraje koje su sve akcije realizovane uz nesebičnu pomoć volontera, izdvojio je onu u kojoj je najveći broj učestvovao, a to je Eko-kamp Udruženja “Biser”. Volonteri su tokom jedne radne nedelje bili prisutni u kampu svaki dan od jutra do kasnog popodneva, pomagali su u svim aktivnostima koje je kamp imao, a one su brojne, zbog čega ovo i jeste najbolji primer nesebičnosti i dobre volje ovih mladih ljudi.

U skladu sa temom aktivizma i društveno korisnim delovanjem, zamenica predsednika Milica Zarić je pozvala sve zainteresovane da posete skup koji će Kancelarija za mlade Opštine Srbobran organizovati u petak, 9. decembra. Reč je o radionici koja će se od 12.00 sati održati u Velikoj sali Opštine, a povodom obeležavanja Dana ljudskih prava.

Facebook Komentari