Sprovedene su dve akcije povodom Svetskog dana borbe protiv side

01. decembar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Škola, Zdravlje

Svetski dan borbe protiv side, 1. decembar, u Srbobranu su aktivno obeležili predstavnici lokalne Kancelarije za mlade i volonteri Crvenog krsta, a u fokusu njihovog delovanja bili su na prvom mestu srednjoškolci.

Na platou koji spaja Centar za sport i turizam opštine Srbobran i Gimnaziju i stručnu školu “Svetozar Miletić”, u toku prepodneva bio je postavljen štand baš sa namerom da se učenicima ove škole objasni tema koja odavno nije tabu. Razgovaralo se sa srednjoškolcima, iako oni o HIV virusu i bolesti koju izaziva (SIDA/AIDS), već dosta znaju nije bilo zgoreg podsetiti ih na to kako se širi, na koje načine se mogu zaštiti, zašto je važno testirati se i naravno šta kad se oboljenje otkrije. Učenici su dodatno opskrbljeni i flajerima sa više informacija na ovu temu, a deljeni su im i prezervativi, jer ipak je prevencija najvažnija.

Obeležavanje 1. decembra je dobar trenutak da se skrene pažnja i na diskriminaciju koju trpe oboleli od side, to je tema o kojoj se takođe razgovaralo, jer sa HIV-om se danas živi. Uz odgovarajuću terapiju i opreznost život obolelih može biti kvalitetan, ali problem ostaje diskriminacija zbog koje oboleli ostaju bez posla, ne dobijaju jednak tretman u zdravstvenim ustanovama i sl. Diskriminacija nije institucijalna, ali je sprovode pojedinci i tome je potrebno stati na put.

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv side Crveni krst je nastavio u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”, nastavice geografije i biologije potrudile su se da naprave ozbiljnu prezentaciju namenjenu najstarijim osnovcima, gde im je sve o virusu i bolesti detaljno objašnjeno, i još važnije, učeni su da se o tome slobodno razgovara, da mogu postaviti svako pitanje bez ustručavanja, jer samo kad se otklone sumnje i zablude može se postupiti ispravno.

Sekretar Crvenog krsta Srbobran, Goran Radovanović, zahvalio se svim učesnicima obeležavanja 1. decembra; na prvom mestu mladim volonterima organizacije koju predstavlja, a zatim i Kancelariji za mlade Opštine Srbobran, i OŠ “Vuk Karadžić”, što uvek rado učestvuju u ovakvim i sličnim projektima i što shvataju važnost edukacije dece i mladih.

Svetski dan borbe protiv AIDS-a obeležava se od 1988. godine, a crvena traka, kao simbole borbe protiv bolesti i solidarnosti sa obolelima, ustanovljena je 1991. godine. U svetu danas sa ovim virusom živi više od 30 miliona ljudi, a mnogi od njih nisu ni svesni ove činjenice. Upravo iz tog razloga je podizanje svesti o potrebi pravovremenog testiranja na virus HIV vrlo važno i o tome treba da se razgovara čitave godine, smatraju učesnici današnje akcije.

Facebook Komentari