Posetili smo Biserov Smajli

24. novembar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: udruženje

Kao i prethodnih godina, Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Biser” iz Srbobrana, organizovalo je likovnu koloniju za korisnike svojih usluga. Ovogodišnja lokacija umetničkog stvaralaštva bio je salaš “Tatić”, nadomak Turije, gde su u sredu nastajali radovi inspirisani osmehom, uz smernice lokalnih umetnika, kao i gošći iz Beograda.

Projekat pod nazivom “Smajli-radost”, realizovali su članovi beogradskog ART Centra, čija je članica Verica Adamović Ilić, bila koordinator juče održane likovne kolonije. Ona je otvorila skup, poželela prisutnima da se dobro zabave, izraze ono što su zamislili, a zatim je i sama uzela učešće u stvaralaštvu pomažući učesnicima da savladaju određene tehnike.

“Meni je ovo drugi put da učestvujem u likovnoj koloniji Udruženja ‘Biser’, što mi pričinjava čast i zadovoljstvo. Kada smo u ART Centru saznali za ponovni poziv mnogo smo se obradovali, i naravno da kad se čovek nečemu obraduje on se i osmehne, i uz radost se odazove pozivu. Uz ljubav, radost je suština našeg postojanja, što mi je dalo ideju da tako i nazovem ovu likovnu radionicu. S obzirom da živimo u dobu u kom ne možemo bez ličnih telefona, i često šaljemo smajlije osobama koje nisu tu sa nama, kolonija je ponela naziv Smajli (Smiley). Koliko god taj sajli u elektronskoj komunikaciji bio prihvaćen, u direktnom kontaktu nije baš upotrebljiv, nekako je veštački, pa zašto da ga onda malo ne oplemenimo, da ga upotrebimo u svrhu umetnosti, ulepšamo ga i damo mu drugi kontekst”, objasnila je Verica Adamović Ilić, inače lekar u penziji, a članica je beogradskog ART Centra više od 10 godina.

Još veće zadovoljstvo izrazila je predsednica Udruženja za pomoć MNRO “Biser”, Slavka Popić, iako su aktivnosti njene organizacije tokom godine brojne, ova ima posebno mesto u kalendaru dešavanja.

“Naše likovne kolonije počele su davnih godina, ovo je već 14. put da se održava, a osmišljena je potpuno slučajno. Tadašnji predsednik Udruženja ART iz Srbobrana, Ištvan Fusko, i ja smo tražili način da ostvarimo saradnju naša dva udruženja na način da naši korisnici mogu iskazati svoje stvaralačke mogućnosti. Na salašu ‘Tatić’ zaista uživamo, ambijent je divan, a prostor ispunjava sve naše zahteve. Dosad su najuspešniji radovi sa naših kolonija nošeni u Beograd, i izlagani na skupu umetnika na Zlatiboru, gde su ih članovi ART Centra predstavljali publici. To nam je jako bitno, jer se na taj način široj populaciji može predočiti kakve su zaista mogućnosti osoba sa invaliditetom, što je naravno veoma bitno za rušenje određenih stereotipa i pravljenje prostora za bolju inkluziju u društvo”, rekla je Slavka Popić.

Kolonija je otvorena u 10.00 časova i trajala je naredna četiri, tokom kojih su je posetili predstavnici lokalne samouprave, institucija i drugih prijateljskih organizacija. Tokom naše posete na salašu je bio dr Ilija Gazepov, član Opštinskog veća zadužen za oblasti ekologije, socijalne zaštite, unapređenja položaja penzionera i verske zajednice.

Facebook Komentari