Književna nagrada “Lenkino pero” uručena je Anđeli Smajić

21. novembar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Lokalna samouprava

Мanifestacijа “Lenkin prsten”  zatvorena je u nedelju, 20. novembra, svečanošću na kojoj su mladim pesničkim nadama uručena priznanja, tri pohvale i nagrada “Lenkino pero” za najlepšu ljubavnu pesmu mladih talenata.

Nagrada je dodeljena učenica Gimnazije “Svetozar Miletić”, Anđeli Smajić za pesmu “April”, dok su pohvale zavredile učenice iste škole: Tamara Kasa, za pesmu “Moje telo je muzej”; Teodora Momčilović, za pesmu “Vatra”, i Biljana Jacić, za pesmu “Postoji li razlog?”. Na sinoćnoj svečanosti pročitane su pesme svih učenika koji su konkurisali za nagradu, njih 24.

“Pesme sam počela da pišem još u osnovnoj školi, a uz profesorku književnosti Slavicu Filipović u Gimnaziji sam se snažnije zainteresovala za poeziju i ona mi je pomogla da produbim pisanje. Najviše se bavim ljubavnom tematikom i ovo je drugi put da učestvujem na konkursu za ‘Lenkino pero’. Pobeda za koju sam čula na času srpskog jezika, veoma me je iznenadila, čudno mi je da čovek u 17. godini već pobedi na nekom konkursu”, rekla je pobednica Anđela Smajić, koja, inače planira da nastavim da se bavim poezijom i da upiše Filološki fakultet.

Poruku mladim nadama poezije i književnosti uopšte, uputio je sa bine u Pozorištancu, Selimir Radulović, književnik i upravnik Biblioteke Matice srpske.

“Ovi mladi pesnici uhvatili su se u koštac sa jednom velikom temom, sa temom ljubavi, u svetu koji se množi i raste brojem, ali ne lepotom i darom života, kao što je to savremeni svet gde nema ljubavi; oni su se baš uhvatili u koštac sa tom velikom temom. Sa razlogom je sveti Pavle govorio – ako nemaš ljubavi zvono si koje ječiš; ako imaš ljubavi imaš sve! Zbog toga je i značaj pesnika u savremenom svetu veliki. Obično se kaže – čemu pesnici u oskudna vremena, ovo je možda jedno od najoskudnijih vremena, ali savremeni pesnik je neophodan, on je opomena savremenom čoveku i svetu, on mu ukazuje da je kuću okrenuo naopako i da je treba vratiti u prirodni položaj, tu leži izuzetni značaj svakog pesnika danas i ovde”, rekao je Radulović,

Nagradu  i pohvale uručili su učenicima Milena Alargić, predsednica SO Srbobran, i Dejan Korceba, direktor Doma kulture Srbobran, a njega smo kao organizatora manifestacije zamolili da nam kaže nekoliko reči u vezi sa planovima za nagradu  “Lenkino pero”, pošto je ovo tek drugi put da je ona dodeljena, a ima prostora za njen razvoj.

“Nadamo se da ćemo pružiti podstreka mladima da neguju poeziju, da joj se posvete čitajući i slušajući pesme i pesnike, tako će neki od njih početi da i na taj način izražavaju svoje emocije. Potrebno je ponovo odnegovati duh romantizma koji je odlikovao kraj XIX veka kod nas, posebno u kontekstu međuljudskih odnosa i posvećenosti drugoj osobi, odnosom poštovanja i ljubavi. Cilj je nagradu proširiti na drugi prostor, razgovara se da li u nju uvesti samo opštine i gradove koji imaju vezu sa porodicom Dunđerski, ili ići i šire, i ta odluka se još razmatra. Svakako je da će od sledeće godine ‘Lenkino pero’ preći granice naše opštine Srbobran”, otkrio nam je Korceba.

Veče je završeno mini koncertom Akademskog hora “Kolegijum Muzikum” iz Beograda. U holu Pozorištanca je bio postavljen štand Udruženja za pomoć MNRO “Biser” sa suvenirima koje su svojeručno izradili korisnici usluge Dnevni boravak, na temu Lenke i manifestacije “Lenkin prsten”.

Facebook Komentari