XVII LENKIN PRSTEN uručen je večeras Dragici Stojanović

19. novembar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Lokalna samouprava

Još jedno ime dodato je večeras i zvanično na spisak dobitnika „Lenkinog prstena”, u Pozorištancu je po 17. put održana Svečana dodela književne nagrade, ceremonija na kojoj je Dragici Stojanović predat prsten sačinjen od legure ljubavi, poezije i stvaralačkog zanosa.

Otvorivši ovogodišnje izdanje manifestacije “Lenkin prsten”, Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, je brojnim gostima poželeo dobrodošlicu u srpsku prestonicu ljubavne poezije, u Lenkinu varoš Srbobran. “Opština Srbobran ponosi se svojom istorijskom prošlošću, svojom tradicijom i kulturom koju kroz ovakve manifestacije kao što je Lenkin prsten nastoji da očuva i neguje kroz kulturu sećanja koja je od velike važnosti za sve narode koji žive na ovim prostorima. Srbobran razume značaj porodice Dunđerski koja je neizostavni deo građanske kulture Vojvodine 19. veka, pa sve do sredine 20. veka. S toga su ovakve prilike značajne da bi se još jednom istakla uloga ove porodice kao velikih dobrotvora koji su poklanjali svome narodu, vodeći računa o nacionalnim interesima koje u to vreme vrlo često nije bilo lako zastupati.

Otuda jaka veza pre svih sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Maticom srpskom, kao institucijama oko kojih se narod sabirao i koje su imale ulogu, kao što čine i danas, zaštitnika i čuvara kulture i tradicije. I pored neizbrisivog traga koji su ostavili u našem narodu i na prostoru u kome su živeli i radili, Dunđerski su doživeli da nakon Drugog svetskog rata budu skrajnuti i omalovažavani, čak su pojedini članovi porodice proglašeni za državne neprijatelje. I to je bilo mnogo gore nego ekonomsko uništenje koje je započeto još u agrarnoj reformi između dva Svetska rata, kada su za ukupno dve trećine smanjeni njihovi posedi. Vreme ne možemo da vratimo, ali kao što smo to već više puta isticali, najmanje što mi danas možemo da učinimo je da ispravljamo tu nepravdu i vratimo porodici poštovanje koje zaslužuje. Jer Dunđerski pripadaju Srbobranu, a Srbobran pripada Dunđerskima kao što su i članovi porodice često isticali. Istorijska je činjenica da je njihov razvitak započet upravo ovde, i da ljubav prema Srbobranu nikada nije bila upitna, gde god da ih je životni put naveo.

Zbog toga je važno što zajedno sa Maticom srpskom nastavljamo da radimo na izdavanju novog zbornika gde na jednom mestu imamo sistematizovane podatke o porodici, o onome šta su radili za naš narod i nasleđu koje su ostavili a koje i danas predstavlja neizostavni deo kulturnog identiteta. Ponosni smo i na činjenicu da konačno, od danas, u Srbobranu imamo spomenik Lenki Dunđerski koja je bila inspiracija ne samo Lazi Kostiću, već mnogim umetnicima, pa i današnjim istraživačima koji nastoje da njenu priču do kraja shvate i time doprinesu da priča o velikoj ljubavi i lepoti nastavi da živi i dalje se razvija. Tome doprionosi i naša manifestacija s toga čestitam ovogodišnjem laureatu prestižnog Lenkinog prstena sa željom da duh porodice Dunđerski i Srbobrana nosi zauvek sa sobom. Ono što sa sigurnošću možemo reći to je da nastavljamo ulaganja u kulturu, kulturno-istorijske spomenike koji svedoče o duhu prošlog vremena kojim se Srbobran ponosi. Da bi znali kako i šta da činimo u sadašnjem vremenu i u budućnosti, moramo poštovati kulturu sećanja u kojoj značajno mesto zauzima Lenka i porodica Dunđerski”, u svom obraćanju rekao je predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački.

Kratko se prisutnima obratio i direktor Doma kulture Srbobran, Dejan Korceba, naglasivši kako se manifestacija “Lenkin prsten” od svog osnivanja 2006. godine do danas razvijala, mnogo je veća i značajnija nego na početku, a on očekuje da će već sledeća biti primetno bolja od sadašnje. Izrazio je Korceba želju da se o Lenki i Dunđerskima mnogo više govori, ne samo u nedelji manifestacije, već tokom cele godine, kako bi Srbobran postao prepoznatljiv po tome.

Nakon što je žiri za dodelu književne nagrade “Lenkin prsten” još jednom predstavio svoj ovogodišnji izbor, pesnikinji Dragici Stojanović je predata nagrada, njena tri zasebna dela uručili su: Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran; Milena Alargić, predsednica Skupštine opštine Srbobran; i Dejan Korceba, direktor Doma kulture Srbobran.

Pesnikinja Dragica Stojanović je pred publikom govorila stihove pobedničke pesme „Od kad te ne volim“, ali se i obratila publici stihovima po ličnom izboru i svojom besedom. Ipak najzanimljivije je bilo čuti njene impresije vezane za nagradu koja joj je uručena.

“Četiri godine za redom sam bila u užem izboru za nagradu ‘Lenikin prsten’, i ove godine mi se posrećilo da moja pesma bude izabrana i da dobijem prsten. Meni je posebno drago što sam baš ove godine dobila nagradu, jer se danas i Lenka vratila u Srbobran, odnosno bilo je otkrivanje spomenika, tako da će se ova godina pamtiti i po tome. Pesme koje pišem nisu samo ljubavne, mada sad ih već imam dovoljno da objavim zbirku isključivo sa ljubavnom poezijom. U zbirci ‘Gluvonema’, koja je zadnja objavljena i u kojoj se nalazi nagrađena pesma, imam još 10 pesama koje su inspirisane ljubavlju, što mi je najviše do sad. Pišem već četrdeset godina, imam objavljenih deset zbirki poezije i jednu zbirku kratkih priča, a ovaj sad period je, pokazalo se, onaj kad ubiram plodove svog rada. Imala sam veliku promociju u Barseloni i Madridu, sa još 16 pesnikinja, ove godine sam dobila nagradu ‘Stevan Sremac’, kao i nagradu ‘Jefimija’ koju tek trebam da primim. Uz večeras dodeljen ‘Lenkin prsten’ mogu slobodno reći da je ova godina za mene bila jako uspešna”, između ostalog otkrila nam je ovogodišnja laureatkinja, Dragica Stojanović.

Više od deset godina je Laza Kostić pisao pesmu “Santa Maria della Salute”, druga koju je posvetio Lenki, i postadoše to najlepši ljubavni stihovi na srpskom jeziku. U želji da dosegnu te visine pesnici stvaraju neprestano već više od veka, i ne uspevaju da ih dosegnu, a na okupljanju u Srbobranu nagrađuju se oni koji im budu najbliži. Stihove Lazine pesme, ovog puta je govorio glumac Petar Benčina. U ostatku muzičko scenskog programa nastupili su gosti iz Beograda, Akademski hor „Obilić“.

Pokrovitelji manifestacije i književne nagrade su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Autonomne pokrajine Vojvodine, i Opština Srbobran. Organizator je Dom kulture Srbobran.

Facebook Komentari