Kvalitetno proveden Međunarodni dan tolerancije

16. novembar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo, udruženje

Međunarodni dan tolerancije obeležili su zajednički Crveni krst Srbobran i Udruženje za pomoć MNRO “Biser”. Sekretar i volonteri CK posetili su korisnike Dnevnog boravka na Vašarištu kako bi proveli ovaj dan u druženju.

“U skladu sa uslovima koje diktira hladno vreme, sa našim prijateljima iz ‘Bisera’ smo se oprobali u društvenim igrama, najpre ‘Ne ljuti se čoveče’, a zatim smo slagali i ‘Puzzle’, u svakom slučaju kvalitetno proveden dan.

Mi živimo u relativno tolerantnoj sredini, subjektivno gledano rekao bih da je stanje i bolje, a Udruženje ‘Biser’ je sigurno mnogo doprinelo da naši građani imaju razumevanja za različitosti. To je nešto na čemu uvek mora da se radi, i Crveni krst daje svoj doprinos, u društvu mora da postoji poštovanje prema drugima i prihvatanje njihovih osobenosti, ma kakve da su. Samo ako tako razmišljamo i postupamo možemo sebe smatrati civilizovanim”, poručio je Goran Radovanović, sekretar Crvenog krsta Srbobran. On se zahvalio zaposlenima u “Biseru”, zato što su uvek dobri domaćini.

Generalna skupština UN je 1996. godine usvojila Rezoluciju kojom je 16. novembar proglašen Međunarodnim danom tolerancije. To je usledilo pošto je godinu dana ranije usvojena Deklaracija o principima tolerancije od strane država članica UNESCO. Deklaracija potvrđuje da tolerancija nije ni popustljivost ni ravnodušnost, već je poštovanje i uvažavanje bogate raznolikosti kultura, oblika izražavanja i načina da budemo ljudi. Tolerancija priznaje univerzalna ljudska prava i osnovne slobode drugih. Samo tolerancija može da obezbedi opstanak mešovitih zajednica u svakom regionu zemaljske kugle.

Facebook Komentari