Obeležen je Dan primirja

11. novembar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Crkva, Lokalna samouprava

Državni praznik Dan primirja, čijim je potpisivanjem 11. novembra 1918. zaustavljen Prvi svetski rat, danas je svečano obeležen pomenom i polaganjem venaca za Srbobrance koji su stradali tokom četiri godine sukoba.

U crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg služena je liturgija kojoj su uz brojhne građane, prisustvovali i predstavnici Opštinske uprave, kako bi se zajedno pomolili za  žrtve Velikog rata. Prigodnim rečima, okupljenima se obratio, otac Srboljub Srdić.

“Blagodarimo Gospodu Bogu što smo imali tako divne pretke koji su uvek kroz pozornicu svetske istorije stajali na pravoj strani i tako čuvali čast, obraz i dostojanstvo srpskog naroda, koje je neupitno i u okvirima svetske istorije. Zato svi danas, i ne samo danas već tokom celog života, treba da budemo ponosni, jer nema metra srpske zemlje, bilo u Srbiji bilo u ostalim srpskim zemljama, koja nije pokvašena srpskom krvlju, samo zbog toga što su čuvali obraz, ime i veru svojih predaka. Čuvajući spomen na njih čuvaćemo i dostojanstvo našeg naroda kroz vekove. Zato hvala i predsedniku Opštine Srbobran Radivoju Debeljačkom koji je sa svojim saradnicima došao ovde danas da položi venac i zajedno sa nama pomoli se Gospodu Bogu za duše pokojnih naših otaca i praotaca, i vitezova srpskih, koji su ovde u Srbobranu stradali od ruke okupatora samo zato što su bili Srbi i nisu hteli da se odreknu svoga imena. Svojim primerom su poslali poruku svim našim sugrađanima da u buduće mnogo više promišljamo o tim stvarima i da se u većem broju okupljamo u ovom hramu, ne samo ovim već i drugim povodima, sa kojim naša sveta pravoslavna crkva čuva duhovno zdravlje i istorijsko nasleđe našeg naroda”, naglasio je otac Srdić.

Pored zapadnog ulaza u crkvu, ispod mermerne table sa imenima stradalih, delegacije su položile cveće u znak sećanja i poštovanja, a među njima su bili: Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, i Julkica Popović, članica Opštinskog veća, u ime lokalne samouprave, te predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida i lokalnog odbora Srpske napredne stranke.

“Još jednom odajemo poštovanje našim precima stradalim u Velikom ratu. Istovremeno, odajemo poštovanje svim žrtvama iz svih ratova koje je naš narod vodio, birajući pravu stranu istorije. Moramo ih se sećati svakodnevno i zato smatram da je ovaj praznik veoma važan za našu državu i naš Srbobran, posebno imajući u vidu da je Srbija u Velikom ratu izgubila trećinu stanovništva. Baš zbog toga moramo da negujemo kulturu sećanja na sve stradale, jer su ti ljudi svojom krvlju i svojim životima platili najveću mogući cenu za slobodu i za pravdu, u koje su verovali i želeli”, rekao je Radivoj Debeljački, nakon ceremonije.

Facebook Komentari