Predstavljena je knjiga “Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine”

02. novembar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Zbornik naučnih radova nastalih prošle godine na inicijativu Doma kulture Srbobran i Opštine Srbobran, pod nazivom “Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine”, nakon objavljivanja, sinoć je predstavljen široj publici u Galeriji ustanove kulture.

Zbornik objedinjuje istraživanja i radove 15 naučnika sa zajedničkim imeniteljem kao temom izučavanja, a to je naravno sveopšti doprinos kulturi koji je za sobom ostavila srbobranska porodica Dunđerski. U okviru prošlogodišnjeg izdanja manifestacije “Lenkin prsten”, održane u novembru 2021. godine, održan je naučni skup na kom su predstavljeni pomenuti radovi, kao plod najavljivane široke saradnje Opštine Srbobran i Matice srpske.

Jučerašnju promociju knjige moderirao je Dejan Korceba, direktor Doma kulture u Srbobranu, predstavljajući svoje uvažene goste: msr Jelenu Veselinov, dr Snežanu Mišić i dr Milana Micića, kao ljude najpozvanije da govore o izdanju koje je za Srbobran od velikog kulturno istorijskog značaja.

Zbornik pred čitaoce donosi relevantna saznanja o porodici Dunđerski iz različitih naučnih disciplina. Glavni i odgovorni urednik zbornika je dr Milan Micić, a članovi Uredništva su još i prof. dr Zorica Hadžić i dr Snežana Mišić. Recenzenti publikacije bili su dr Goran Vasin, dr Đorđe Despić, Sloboda Miodorović, Vladimir Mitrović, dr Milivoj Nenin i dr Tijana Palkovljević Bugarski.

“Zbornik radova ‘Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine’ multidisciplinaran je po svom karakteru i sadrži 15 radova čiji su autori priznati stručnjaci iz oblasti istorije, istorije književnosti, istorije umetnosti, istorije arhitekture i prava. Teme prikazane u zborniku otvorile su nova naučna pitanja i postavile nove probleme pred istraživače porodične istorije Dunđerskih. Značajna razmatranja propraćena su bogatim ilustracijama koje upotpunjuju doživljaj bliže spoznaje porodice Dunđerski. Ono po čemu se zbornik posebno ističe jeste što se ne bavi samo porodičnom istorijom, već i istorijskom sudbinom srpskog građanstva – njegovim nastankom i nestankom”, rečeno je prilikom promocije.

U ovom izdanju nalaze se sledeći radovi:

  • Dr Vesna Dimitrijević: Porodična istorija Dunđerskih
  • Dr Jovana Kasaš: Iza svakog uspešnog industrijalca stoji žena: “Žene u porodici Dunđerski”
  • Dr Slobodan Bjelica: Porodica Dunđerski u javnom životu Novog Sada između dva svetska rata
  • Dr Marija Silađi: Ugledno imanje porodice Dunđerski u Hajdučici
  • Dr Ferenc Nemet: Lazar Dunđerski i fabrika tepiha u Velikom Bečkereku
  • Dr Anica Draganić: Pivara Lazara Dunđerskog u Velikom Bečkereku
  • Dr Milan Micić: Agrarna reforma na hajdučičkom veleposedu Olge Jovanović rođ. Dunđerski (1919.-1941.)
  • Mr Pavle Orbović: Utvrđivanje ratne dobiti preduzeća za proizvodnju seruma „Kamendin” i tvornice konzervi „Kulpin” Đorđa Dunđerskog
  • Dr Dragan Stanić: Empirijska širina i metafizička uzvišenost u poeziji Laze Kostića
  • Dr Zorica Hadžić: Lenka Dunđerski – njeni savremenici o njoj i sadašnja viđenja
  • Dr Branka Kulić: Dunđerski u kulturno – istorijskom nasleđu Srbije
  • Mr Zoran Subotički: Dunđerski i dvorska kultura Vojvodine
  • Dr Mirjana Sladić Todorov: Arhitektonsko nasleđe dvorca Dunđerskih u Kulpinu
  • Dr Snežana Mišić: Vizuelna prezentacija porodice Dunđerski u kolekciji Matice srpske i Galerije Matice srpske
  • Mr Jelena Veselinov: Restitucija imovine Zadužbine Bogdana Dunđerdkog pod upravom Matice srpske – putevi, raskršća i otvorena pitanja.

Promociji su, između ostalih, prisustvovali Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, i Radivoj Paroški, zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu,

Facebook Komentari