Ekipa iz Turije treća na Kobasicijadi u Šidu

31. oktobar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: udruženje, Zabava

Gastronomsko-turistička manifestacija u Šidu, pod nazivom “Srem Klob-Kob Fest”, u svom takmičarskom delu imala je nadmetanje majstorskih ekipa u pravljenju sveže kobasice, gde su predstavnici iz Turije, UG “Kobasicijada”, osvojili treće mesto.

Predstavnici turijske “Kobasicijade”, koja je daleko značajnija, veća i poznatija manifestacija od ove u Šidu, već više od decenije posećuju ovo dešavanje u Sremu, i tako pružaju podršku kolegama sa zapada Vojvodine da razviju svoju gastronomsku ponudu. Predsednik Udruženja „Kobasicijada“ iz Turije, Željko Popić, kaže da se uvek rado odazovu prijateljskim pozivima, ali isto tako raširenih ruku dočekuju predstavnike udruženja koja dolaze u Turiju.

“Nekada je manifestacija u Šidu bila mnogo manja i zvala se samo Svinjokolj, danas je ona i kobasicijada, pa je kao takva bliska nama i uvek nam je drago da Sremcima pokažemo kako se kobasica pravi u Bačkoj. Svaki region ima nešto svoje specifično kada su u pitanju specijaliteti u crevu, ali je po mom mišljenju naša kobasica ona prava. Ove godine imamo na takmičenju jedan poseban adut, a to je ženska ekipa koja pravi Turijsku kobasicu, a mi muški smo tu samo da pomognemo u fizički težim delovima procesa. Naš recept je uvek isti, ali mislimo da će umeće naših žena doneti dobar rezultat”, i bio je u pravu Željko Popić, davajući izjavu pre zvaničnog ocenjivanja. Ekipa “Kobascijada Turija” je osvojila treće mesto na šidskom takmičenju.

On nam je otkrio, da iako je dešavanje u Turiji još daleko, već sredinom novembra kreću prve organizacione pripreme za održavanje “Kobasicijade”. Iako je prethodna imala veliku posećenost, preko 70 hiljada ljudi, u udruženju se nadaju da će i taj broj biti nadmašen poslednjeg vikenda u februaru 2023. godine.

Manifestacija u Šidu je bila međunarodnog karaktera, sa velikim brojem izlagača suhomesnatih proizvoda i drugih, tradicionalne i domaće radinosti. Pored udruženja iz Turije, prisutna su bila i druga iz inostranstva: Samobor i opština Sveti Petar u Šumi – Hrvatska, Rogolji i Brčko – Bosna i Hercegovina, Nove Zamki – Slovačka, Sevnica i Ormož – Slovenija, Bekeščaba i Pečuj – Mađarska.

Facebook Komentari