Položeno cveće oslobodiocima Turije i Nadalja

22. oktobar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Oslobođenje Turije i Nadalja, tokom Drugog svetskog rata, usledilo je nedugo nakon što su se Srbobranci rešili fašističkog jarma, u pomen tog davnog 22. oktobra 1944. godine, danas su delegacije Opštine Srbobran, Mesnih zajednica i SUBNOR-a, položili vence pred spomenike palim oslobodiocima, podsećajući još jednom na veličinu njihove žrtve.

Pred spomen obeležijem u Turiji, koje krasi statua Petra Drapšina, cveće su prvo položili mlađi osnovci, škole koja sa ponosom nosi ime slavnog vojskovođe, rođenog upravo u njihovom selu. Zatim su vence pod table sa imanima stradalih boraca spustili predstavnici Opštine Srbobran, na čelu sa zamenicom predsednika Opštine, Milicom Zarić, potom je isto učinila delegacija Saveta MZ Turija i naravno SUBNOR Srbobran.

Samo pola sata kasnije ceremonija odavanja pošte održana je i u centru Nadalja, gde su delegaciju iz Srbobrana dočekali članovi Saveta MZ Nadalj, kao i deca iz Osnovne škole “Žarko Zrenjanin Uča”, noseći bele balone, čija boja simbolizuje sve one nevino stradale u vihoru rata, nedužne građane koji bez obzira koji je ratni sukob u pitanju, po pravilu najviše gube.

“Naša je dužnost da održavamo tradiciju polaganja cveća stradalima za oslobođenje cele opštine Srbobran od okupatora, to je najmanje što iz zahvalnosti prema tim ljudima možemo učiniti. Samo tri dana pošto је oslobođen Srbobran, stanovnici Turije i Nadalja su dočekali svoju slobodu. Kako bi smo slobodu sačuvali moramo da negujemo kulturu sećanja, da učimo decu koliko je sloboda važna i kako ju je lako izgubiti. Naši preci su platili najvišu cenu kako bi smo mi danas živeli nе opterećeni uživanjem tog osnovnog ljudskog prava. Ponosni smo na svoju antifašističku istoriju, taj duh i nasleđe želimo da održavamo živim i predamo ga naraštajima koji dolaze”, rekla је Milica Zarić, zamenica predsednika Opštine Srbobran.

Facebook Komentari