Debeljački: U nadi da će sloboda ostati večna, svim građankama i građanima Srbobrana čestitam Dan opštine i Dan oslobođenja.

19. oktobar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Dan opštine Srbobran, ujedno i 78. godišnjica oslobođenja Srbobrana u II Svetskom ratu, danas je obeležena svečanošću na Trgu slobode, u prisustvu brojnih građana, predstavnika kulturnog, političkog i društvenog života, kao i uvaženih gostiju.

Program je počeo izvođenjem himne “Bože pravde”, učenici osnovnih škola “Vuk Karadžić” i “Jovan Jovanović Zmaj” horski su izveli još dve kompozicije, na srpskom i mađarskom jeziku, a dvojezično su i recitovani rodoljubivi stihovi. Zatim je usledilo ceremonijalno polaganje cveća najviših predstavnika Opštine Srbobran – Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, Milena Alargić, predsednica Skupštine opštine, i Milica Zarić, zamenica predsednika Opštine Srbobran. Isto su redom učinili: Radivoj Paroški, zamenik pokrajinskog sekretara u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Zoltan Celer, gradonačelnik bratskog grada Janošhalme u Mađarskoj, te predstavnici lokalne organizacije SUBNOR-a, Udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženja “Hrabri borci”, i opštinskih odbora Srpske napredne strane, Saveza vojvođanskih Mađara i Srpske radikalne stranke.

Govor pod spomenikom Slobode, kako tradicija nalaže, prva je održala Vesna Vasić, predsednica lokalnog odbora SUBNOR-a. “Danas obeležavamo jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Srbobrana. Na današnji dan, pre tačno 78 godina, združene snage Sovjetske i Jugoslovenske narodne armije oslobodile su Srbobran od okupacionih snaga. To je dan koji je, nama potomcima, dao šansu da se razvijamo i napredujemo u svakom pogledu, kulturnom, privrednom, političkom. Da nije bilo te borbe protiv najvećeg zla čovečanstva, nacizma i fašizma, ne bismo danas živeli ovakav život. Zato se klanjamo svim junacima tog doba, i nadamo se da smo dostojni njihovih dela. Nemojmo dozvoliti da ikada išta umanji njihove zasluge, neka im je večno hvala i slava im”, rekla je Vesna Vasić, napominjući da će SUBNOR nastaviti da neguje kulturu sećanja u Srbobranu za buduće naraštaje.

Sa sličnom porukom, da se od senke zaborava otrgnu sve uspomene na slavne dane otpora, na znane i neznane junake koji nisu žalili svoje živote u borbi za slobodu, govorio je predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački. “Prošlo je 78 godina od kada je na talasu antifašističke borbe oslobođen Srbobran u Drugom svetskom ratu. Godine su prolazile ali one nisu izbledele snažan osećaj sećanja na današnji veliki dan koji ponovo imamo priliku da u miru, zajednički i složno obeležimo i još jednom se podsetimo na ovaj značajan istorijski događaj ali, što je mnogo važnije, iskažemo pijetet svim našim stradalim precima koji su svoje živote zauvek utisnuli u slobodu koju danas imamo. O tome govori i mesto na kome se danas nalazimo jer Trg i kip slobode više su od simbola Srbobrana, to je deo našeg identiteta i večno sećanje na hrabrost ljudi koji su svoju otadžbinu stavili ispred sebe i bili spremni da žrtvuju sve, zarad budućih pokolenja.

U centru Srbobrana, u kući porodice Kaćanski, bio je smešten štab čuvenog maršala Fjodora Ivanoviča Tolbuhina, gde su pripremane vojne operacije za dalje oslobođenje, a mnogi Srbobranci su učestvovali i u tim ratnim zbivanjima. Neki su, nažalost, svoj život izgubili nakon što su oslobodili svoje porodice, jer ih je vodila misao da neko drugi takođe čeka svoju slobodu koja mu je nasilno oduzeta. A naša istorija prepuna je takvih ili sličnih životnih priča, i ono čime ćemo se zauvek ponositi je činjenica da je naš narod uvek bio na pravoj strani istorije, u pravom smislu te reči, a to posebno ističem, jer smo svedoci da se ova sintagma prelako danas koristi i tumači na različite načine. Zato uvek i na svakom mestu moramo isticati istorijske događaje koji su deo nas, da ih prenosimo na našu decu i da ih učimo da ljudsko biće može biti ili čovek ili nečovek, a ratni događaji prikazuju i jedno i drugo. I to je jedan od razloga zašto iz godine u godinu ponavljamo da fašizmu nema mesta u našem društvu ali izgleda da nesreća koju je ova ideologija donela nije dovoljan razlog pojedincima da prestanu da je iznova obnavljaju.

Nažalost, ove pojave nisu iskorenjene iako je širenje i stvaranje neofašizma i neonacizma opasno po društvo u kome živimo i pogubno za budućnost. S toga je pred nama zadatak da iskazujemo prave vrednosti i negujemo duh tolerancije, razumevanja i multikulturalnosti koje krase naša mesta, jer time iznova pobeđujemo i stvaramo uslove za dalji prosperitet. Mir i sloboda su privilegija i oni se moraju čuvati, jer ih je lako prekinuti, a vrlo teško ponovo uspostaviti. Stalno podsećanje na 19. oktobar 1944. godine, Dan oslobođenja Srbobrana, prilika je da još jednom iskažemo poštovanje pre svega našim oslobodiocima ali i svim nevinim žrtvama koji su stradali od zločinačke ruke, bez obzira na veru ili nacionalnu pripadnost. U nadi da će sloboda ostati večna, svim građankama i građanima Srbobrana čestitam Dan opštine i Dan oslobođenja. Večna slava našim precima! Živeo Srbobran! Živela Srbija”, glasno je izgovorio Radivoj Debeljački pred okupljenim na Trgu slobode u Srbobranu.

Delegacije Opštine Srbobran položile su danas cveće i pred spomen obeležija crvenoarmejcu Borisu Mihajloviču Korotkovu, kako onom pored sportske dvorane, jednako i na pravoslavnom groblju.

 

Facebook Komentari