Srbobran je danas bio centar Srbije

15. oktobar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Lokalna samouprava, Zabava

Srbobran je danas dokazao da bez problema može organizovati manifestacije nacionalnog ranga. Festival “Srbija u rutmu Evrope” je najveće muzičko takmičenje za decu i mlade u državi, a Srbobran je kao njegov domaćin bio odličan, bila je ocena mnogih koji su tokom tri sata živog televizijskog programa boravili u sportskoj dvorani CST-a.

Pored ekipe koja je prošle godine pobedila na festivalu i dovela ga ove godine u svoju opštinu, nastupilo je još 22 talentovane grupe mladih muzičkih nada koje su se mesecima pripremale kako bi danas u Srbobranu pokazale svoje najbolje izvođenje muzičkih numera sa svih strana Evrope. Pokušali su svi do jednog da poberu simpatije publike u hali i kraj malih ekrana, kako bi dobili što više glasova od njih, ali i od predstavnika gradova i opština, kao i od stručnog žirija. Među četiri najbolje grupe svrstali su se predstavnici Vrbasa, Zrenjanina, Topole i Apatina, a pobedu je odneo i domaćinstvo za 2023. godinu obezbedio grad Zrenjanin. Zrenjaninci su izvodili pesmu “My Life Is Going On” – Cecilia Krull, poznatu numeru jednako poznate pevačice iz Španije.

Igor Karadarević, direktor televizijskog programa “Ritma Evrope” i nezamenjivi voditelj istog, dao je po završetku živog programa svoju ocenu ovogodišnjeg spektakla. “Ceo televizijski prenos imao sam tremu da vidim kako će to da iznesu deca Srbije, iako sam znao da će oni biti na visini zadatka, da su pravi profesionalci. Potpuno su bili jednaki, bez velikih razlika, ali žiri ‘Ritma Evrope, žiri gradova Srbije je glasao tako kako je glasao, a onda su SMS poruke gledalaca donele pobedu gradu Zrenjaninu. Srbobran kao domaćin pokazao se više nego izvanredno, hvala opštini Srbobran i zaista sve što su Prva TV i ‘Ritam Evrope’ mogli da zamisle kao potrebu za pravljenje ovakvog spektakla, ljudi iz Srbobrana, iz Centra za sport i turizam, iz svih struktura lokalne samouprave su nam izlazili u susret, bili su naše oči i ruke na terenu”, iznosi pohvale Karadarević, i podseća da je posle korone i izostanka živih nastupa bio izazov organizovati festival u punom kapacitetu.

Korak dalje otišao je izvršni direktor festivala David Makević: “Festival u Srbobranu zadao je organizacione i tahničke standarde novom pobedniku i verujem da će Zrenjanin moći da se odazove našim upitima i zadatku koji nas očekuje. Naše pripreme odmah kreću i nadam se da ćemo u pobedničkom duhu sve to uspeti da organizujemo u velikom gradu. S druge strane, mali grad Srbobran pokazao se kao dobar organizator, kao dobar igrač u jednoj velikoj i važnoj utakmici. Po prvi put smo imali i nastup jednog grada iz Mađarske, drago mi je da smo stekli pozitivne utiske i efekte i po tom pitanju, unapređujemo saradnju i na tom polju, verujem da ćemo naredne godine imati mađarske gradove i opštine uključena u takmičarski deo”, ocenio je Makević.

Zasluga Opštine Srbobran, kao odličnog domaćina, što su na ovogodišnjem festivalu učešće po prvi put uzeli predstavnici iz Mađarske. Bratski grad Orošhaza poslao je u Srbobran folklornu grupu “Harangoš”, koja jeste nastupila revijalno, ali je zato nagrađena ogromnim aplauzom, čime im je potvrđeno učešće sledeće sezone u takmičarskom programu.

Koreograf Bence Moric je izjavio, da su se proteklih nedelja posebno pripremali za srbobranski nastup. “Velika mi je čast, što me je gradonačelnik Orošhaze, Zoltan David potražio sa molbom da pripremim adekvatan nastup i koreografiju za finale najvećeg takmičenja mladih talenata u Srbiji, koji se ovaj put održava u nama zbratimljenom Srbobranu. Naravno da sam odmah pozitivno odgovorio na molbu, u Srbobranu po prvi put nastupa naša folklorna grupa ‘Harangoš’, koja broji šest članova, tri momka i tri devojke, svi igraju a jedna od devojka je vokalna solistkinja. Molba organizatora je bila, da se za nastup izabere pesma na mađarskom jeziku, tako da smo se odlučili za pop-dance kategoriju, izvođač je grupa ‘Boogie’, a naslov pesme je ‘Parfem’. Za nas je velika čast, što smo došli u Srbobran i što predstavljamo Grad Orošhazu i županiju Bekeš”, kaže Bence Moric. Šestočlanu ekipu iz Mađarske čine: Dora Aranjoš, Ana Majšai Barbara, Daniel Aranj, Martin Kiš, Laslo Nađ i Dora Kolarovski – vokal.

Kao domaćin muzičkog festivala u živom televizijskom programu govorio je i Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran. On se zahvalio svima koji su došli u Srbobran, pozvao ih da se u njemu osećaju kao kod kuće i poželeo im sreću. Po završetku programa od Debeljačkog smo mogli čuti i prve utiske. “Ponosni smo što smo imali mogućnost da budemo deo ‘Ritma Evrope’, ne samo kao takmičari, nego sada i kao deo organizacije i domaćini ovog velikog, popularnog festivala. Ostvarali smo sve ono što smo postavili sebi kao zadatak – da za naše mlade generacije i njihove vršnjake iz cele Srbije, i jednog grada iz Mađarske, stvorimo uslove i priliku da iskažu svoje talente, da se dobro zabave i grade prijateljstva, zatim da sebi i drugima pokažemo da umemo da budemo ozbiljni domaćini i organizatori najvećih manifestacija svih vrsta, kao i da u svet pošaljemo sliku da Srbobran ima šta da ponudi, da ima potencijal i viziju kako i u kom smeru treba da se razvija, stavljajući uvek u fokus građane i njihove potrebe. Naporan rad sa partnerima iz ‘Ritma Evrope’ i takmičenje koje je Srbija mogla da gleda na Prvoj TV, učinili su nas danas srećnim i zadovoljnim učinjenim”, za kraj nam je rekao predsednik Radivoj Debeljački.

U nastavku možete pogledati galerije fotografija, prva je posvećena nastupu Srbobranaca: Veljka Goluba, Biljane Jacić, Galine Jovčić  i Milane Matić.

Drugi album fotografija nudi uvid u veći deo programa festivala “Srbija u ritmu Evrope”.

Facebook Komentari