Ugovori za ulaganje u energetsku efikasnost potpisani sa 49 građana

14. oktobar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Građani opštine Srbobran kojima su odobrene subvencije za unapređenje energetske efikasnosti njihovih domova, danas su u Skupštinskoj sali zgrade Opštine potpisali ugovore za sredstava u visini od 50 odsto vrednosti investicije.

Skupu je prisustvovao veći broj građana, što i ne čudi, jer je odobreno 49 ugovora pristiglih na konkurs raspisan u avgustu. Pre samog potpisivanja pojedinačnih ugovora, prisutnima se obratio predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, čestitajući im ne samo što su dobili sredstva, već i što rade na podizanju energetske efikasnosti svojih kuća, a time doprinose uštedama na nivou cele Srbije.

“U prethodnoj godini smo opredelili za ove namene 2,5 miliona dinara, ove godine smo ta sredstva duplirali i dodali još 1 miliona za solarne panele, za šta će konkurs biti raspisan u narednom periodu. Za nabavku novih prozora, vrata i kotlova za grejanje obezbeđeno je, kako sam već rekao, 5 miliona dinara i to pokriva skoro polovinu ukupnih ulaganja za ovu godinu. Kažem skoro pola, jer odobrena sredstva po jednom konkursu mogu biti maksimalno 140 hiljada dinara, dok podnosilac zahteva može da uloži i više. Raduje me što je tako veliki broj zahteva odobren, i što ćemo potpisivanjem ugovora pomoći da jednak broj domova u našoj opštini podigne nivo energetske efikasnosti.

Sa 41 ugovorom u prošloj, 49 u ovoj, i još sa ugovorima koji će biti odobreni za kupovinu solarnih panela, dolazimo do brojke od 100 realizovanih ugovora u samo dve godine. To mi govori da idemo u dobrom pravcu, da zajednički i kontinuirano radimo na ovom problemu i da samim tim ukupno doprinosimo smanjenju utroška električne i toplotne energije na nivou države. Želim da se zahvalim svim ljudima koji su učestvovali na konkursu, i onima koji zbog broja ostvarenih bodova nisu prošli, jer pokazuju spremnost i želju da menjaju stvari na bolje. Sa ovim konkursima ćemo nastaviti i u buduće, uz podršku ministarstva i države, nadam se da ćemo na takav način doći na nivo da se sredstva odobravaju svim ljudima koji su zainteresovani, što je cilj i poenta svega ovog što radimo. Za narednu godinu ćemo opredeliti najmanje još ovoliko, a gledaćemo da zbog cena na tržištu obezbedimo još sredstava”, poručio je okupljenima Radivoj Debeljački.

Facebook Komentari