Posle Nadalja tribina je održana i u Srbobranu. Sledi edukacija o HPV-u u Turiji.

11. oktobar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Zdravlje

Drugo od ukupno tri zakazana predavanja na temu HPV infekcije, održano je danas u sali Malog pozorišta u Srbobranu pred više od 200 uglavnom mlađih posetilaca.

Tema koja pokriva humani papiloma virus je vrlo aktuelna, a zbog slabe informisanosti građana Republike Srbije virus se i dalje širi ugrožavajući živote celokupne populacije. Upravo sa namerom da se dopre do svesti što većeg broja stanovnika opštine Srbobran, prvenstveno mlađe populacije, Savet za zdravlje i Savet za rodnu ravnopravnost Opštine Srbobran, uz podršku Doma zdravlja “Dr Đorđe Bastić”, organizovali su 10. oktobra u Nadalju, 11. u Srbobranu, a za 12. je zakazana u Turiji, tribina posvećenu HPV infekciji i vakcinaciji kao zaštiti.

Dr Vlastimir Kladar, ginekolog, i dr Olga Lazer, pedijatarka, govorili su danas ponovo na ovu temu, pred širim auditorijumom. Za potrebe predavanja je pripremljen multimedijalni edukativni materijal koji je pratio izlaganje lekara, dok su štampane brošure podeljene svim prisutnima u sali kako bi esenciju informacija mogli da ponesu sa sobom.

“Ova vrsta predavanja veoma su važna za razvoj mladih ljudi i njihovo pravilno vaspitanje u oblasti zdravlja. Moramo ih na vreme uputiti na rizike kojim mogu biti izloženi ukoliko se neodgovorno ponašaju ka svome zdravlju, moramo ih edukovati i informisati, jer tako gradimo prevenciju i čuvamo njihovo zdravlje, ne samo kada su u pitanju HPV virusi. Savet za zdravlje želi da obrađuje i druge teme, razmatra i druge tribine, jer za razvoj društva prvo su nam potrebni zdravi ljudi. Naš je zadatak da što više rizika svedemo na minimum i damo podršku roditeljima i njihovoj deci u uspostavljanju odgovornog ponašanja i odnosa prema svom zdravlju. Danas su svoj doprinos u realizaciji tog cilja dala dva izuzetna stručnjaka, lekara, dr Vlastimir Kladar, ginekolog, i dr Olga Lazer, pedijatarka, svojim izlaganjima na navedenu temu”, rekao je dr Ilija Gazepov, zamenik predsednik Saveta za zdravlje Opštine Srbobran.

HPV – humani papiloma virusi, čine veliku grupu virusa, više od 200 tipova, neki sojevi su onkogeni i izazivaju karcinom grlića materice i druge maligne bolesti.

Infekcija HPV-om je jedna od najčešćih seksualno prenosivih infekcija. Najveći broj zaraženih osoba nikada ne dobije simptome ili bilo kakve zdravstvene probleme. Većina infekcija (9 od 10) prođe spontano, ali može perzistirati i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih teškoća i do ispoljavanja bolesti: genitalnih bradavica, kondiloma i karcinoma, čulo se tokom tribine.

HPV vakcina sprečava infekciju određenim visokorizičnim tipovima HPV virusa. HPV vakcina je bezbedna, efikasna i štiti od većine karcinoma uzrokovanih HPV i genitalnih bradavica. U Srbiji je uvedena besplatna vakcinacija protiv obolenja izazvanih HPV za populaciju dece oba pola. Imunizacija HPV vakcinom je dobrovoljna, uz saglasnost primaoca – staraoca, a po preporuci odgovarajućih lekara. Aktivna imunizacija protiv HPV se preporučuje kod dece starije od 9 godina, a prvenstveno kod dece sedmih razreda osnovnih škola (pre prvih seksualnih odnosa). Postoje više vakcina, a kod nas se aplicira devetovalentna HPV vakcina. Vakcina štiti od infekcije od devet najčešćih tipova HPV virusa, visoko je bezbedna i odobrena je u 111 zemalja Sveta.

Sledi još jedna tribina sutra, 12. oktobra, od 16.00 časova u Osnovnoj školi “Petar Drapšin” u Turiji.

Facebook Komentari