CK: Jedan od zadataka je i edukacija dece

10. oktobar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca

Briga o mladima uključuje i njihovu edukaciju o tome kako da se ponašaju u određenim situacijama, upoznavanje sa pojmom i važnošću Prve pomoći jedna je od tema koja se deci može prezentovati već sa 5 godina starosti, zbog čega je Crveni krst Srbobran i ove godine pokrenuo akciju obilazaka vrtića.

Danas su sekretar CK, Goran Radovanović, i sertifikovani predavač iz domena Prve pomoći, Nataša Kajić, posetili tri objekta Predškolske ustanove “Radost”, razgovarali sa decom o ovoj temi, polako i postepeno ih uvodeći u priču kako bi kod njih otklonili strahove, a zatim im na primerima koji su deci bliski (padovi, povrede lakta i kolena) pokazali kako se takve povrede pravilno saniraju do dolaska lekara, i što je još važnije kako se treba ponašati kada do ozleda dođe.

Kao i uvek kad govore o temama koje su im razumljive deca se otvore i lakše prihvataju znanja, zbog čega je program predstavljanja Prve pomoći najmlađima osmišljen tako da ne traje duže od 20 minuta, pošto mala deca ne mogu dugo da drže pažnju, i u tom vremenu je sadržana esencijalna informacijija dovoljna da ih zainteresuje i uvede u svet brige o drugima.

“Osim humanitarnog rada i organizacije davalaštva krvi, Crveni krst Srbobran radi i na edukaciji stanovništva, između ostalog i časovi Prve pomoći za različite uzrasne grupe. Naša je želja da deca već na početku stasavanja po nešto znaju o Prvoj pomoći, kako bi kasnije lakše i brže proširili znanje o istoj temi. Sa decom u vrtićima smo danas razgovarali i o tome šta predstavlja Crveni krst, objašnjavali smo kako da ne dođe do povređivanja i naravno šta se radi kada se povrede ipak dese. Ne očekuje se da tako mala deca umeju da pruže Prvi pomoć, ali treba da znaju kako da se ponašaju u situacijama kada se ona pruža, da ne plaču, da se ne uplaše kada vide krv i još važnije da se ne boje lekara i drugog medicinskog osoblja”, opisao je ukratko misiju koju sprovodi Crveni krst, sekretar srbobranske organizacije, Goran Radovanović.

Plan je, dodao je on, da se tokom ove i naredne nedelje isti posao obavi i u drugim vrtićima, a sa posebnom pažnjom će se obići osnovne škole na teritoriji opštine. U istima će biti donirana nova količina odeće za jesenji i zimski period. Crveni krst je i ove godine dobio određenu količinu potpuno nove garderobe iz “Waikiki” programa, i nju će škole podeliti učenicima iz ekonomski ugroženih porodica.

Sekretar se još jednom zahvalio zaposlenima u Predškolskoj ustanovi “Radost”, i posebno direktorici Biljani Bajić, na susretljivosti i neprestanoj spremnosti da se sprovode nove akcije i održava saradnja sa Crvenim krstom. Pored brojnih aktivnosti koje je tokom Dečije nedelje sprovidila “Radost”, vrtići su u saradnji sa roditeljima prikuplljali polovnu dečiju garderobu, koju su danas predali Crvenom krstu Srbobran, sa namerom da ona bude uručena porodicama s malom decom, gde usled lošijeg materijalnog statusa mališanima nedostaje adekvatna odeća. Prikupljena je značajna količina odevnih predmeta, reč je o čistoj i ne mnogo nošenoj garderobi, jer u tom uzrastu deca je brzo prerastu, a sigurno je da će sva završiti u pravim rukama, rekao je Radovanović.

Nešto više o aktivnostima koje je PU “Radost” sprovodila u prethodnoj nedelji, mogli smo čuti od direktorice Biljane Bajić: “Ove godine, Dečija nedelja je bila pod sloganom ‘Šta detetu treba da raste do neba?!’, i obeležena je od 3. do 9. oktobra. Kao i svake godine, u našoj ustanovi je bilo mnogo aktivnosti, druženja i radosti. Uzeli smo učešće na konkursu, u organizaciji Prijatelja dece Srbije #rastemdoneba, gde su roditelji postavljali dečije radove sa odgovorom na to pitanje na društvenim mrežama. Tokom Dečije nedelje kroz saradnju sa lokalnom zajednicom realizovali smo različite aktivnosti sa decom:

  • sa Kancelarijom za mlade opštine Srbobran – posadili smo sadnice drveća u dvorištima naših vrtića, ali i van njih na obližnjem dečijem igralištu
  • deca iz naših vrtića obišla su Narodnu biblioteku i upoznala se sa svetom knjiga
  • išli smo u Pozorištance na pozorišnu predstavu koju su nam priredili učenici Gimnazije i stručne škole ‘Svetozar Miletić’ Srbobran
  • deca iz vrtića ‘Palčić’ učestvovala su u pokaznoj vatrogasnoj vežbi
  • u saradnji sa Crvenim krstom prikupili smo odeću i obuću za decu iz socijalno ugroženih porodica
  • sportske aktivnosti smo realizovali u saradnji sa KK ‘Akademik’ i ‘Srbobranski sportić’
  • u saradnji sa roditeljima realizovali smo uređenje dvorišta i jesenju radionicu
  • tradicionalno, u svim vrtićima organizovali smo maskenbal i sportski dan, kao i druženja i posete dece iz različitih vrtića.

Predsednik Opštine Radivoj Debeljački i zamenica predsednika Milica Zarić, sa svojim saradnicima obišli su sve naše vrtiće, popričali sa decom i podelili slatke paketiće deci. I za kraj, otkrivamo neke od zanimljivih odgovora dece na pitanje: ‘Šta detetu treba da raste do neba?!’, deca su rekla: ljubav mame i tate, san, med od pčele, mir, šetnja u prirodi, kupanje u moru, igra… Potrudimo se da deci omogućimo da narastu do neba”, otkrila nam je direktorica Bajić.

 

Facebook Komentari