POZIV ZA POMOĆ – mladim istraživačima lokalne istorije

07. oktobar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Škola

U sklopu obogaćenog jednosmenskog rada tim učenika Srbobranske gimnazije i srednje stručne škole „Svetozar Miletić”, predvođen profesorom Milanom Đorđevićem, realizuje projekat pod nazivom „Istražuj lokalnu istoriju”. Cilj projekta je, između ostalog, da uz pomoć mentora u toku nove školske godine savladaju osnove teorije i prakse naučnog rada i samostalno istraže i prezentuju istoriju Jevreja u našoj opštini, kojom se još niko od zavičajnih autora nije bavio.

Proučavanje određenih tema iz jednog razdoblja duge i složene istorije Jevreja u našem naselju za cilj ima: pisanje naučnog članka, kojim će izabrani maturanti steći inicijalno istraživačko iskustvo i dati doprinos uvećavanju znanja građana naše opštine i pokrajine o narodu koji je vekovima živeo sa nama sve dok nije uništen u Holokaustu. Ako se ostvare uslovi, o istraženoj temi će za javnost naše opštine biti održano predavanje i izložba krajem školske 2022/2023. godine.

Osim stručne literature i naučne građe iz arhiva i fondova, za potrebe istraživanja prošlosti Jevreja u našoj opštini značajni su i drugi istorijski  izvori: materijalni, usmeni, slikovni, kao i pisani, u širem smislu značenja.

Stoga, pozivamo građane naše opštine, kao i one koji su poreklom iz nje, a žive u drugim gradovima ili u inostranstvu, da se obrate profesoru Milanu Đorđeviću (0607309810, [email protected]) ako znaju predanja (priče, kazivanja svedoka i starijih generacija) i ako imaju materijalne predmete, pisanu građu (publikacije, dokumenta, pisma, rodoslove, letopise itd.), kao i fotografije i crteže, koji se odnose na prošlost Jevreja u našoj opštini.

Takođe, mogu da mu se obrate i ako žele da finansijski pomognu njihovo istraživanje naučne građe u arhivama, muzejima i drugim fondovima, koje neizbežno uključuje i određene materijalne troškove.

Facebook Komentari