Dečija olimpijada je prevazišla očekivanja

06. oktobar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, Sport

Olimpijada u seniorskom sportu izaziva planetarnu radost, a ništa manje sreće ne donosi ni Dečija olimpijada u Srbobranu, naravno kod onih koji u njoj učestvuju ili su na dečijem igralištu “Naša priča” kao posetioci. Danas je održana druga po redu Dečija olimpijada, sa više dece i samim tim u lepšem ambijentu.

Skup je bio zakazan za 9 sati, ali su neki bili baš vredni pa su zauzeli svoja mesta, za jutarnju smotru sportista, dosta ranije. Svaka od četiri škole učesnice, imala je na travnjaku fudbalskog terena obeleženo svoje mesto, odakle su u 9 i 30 pozdravili dizanje zastava Republike Srbije i Dečije olimpijade, naravno uz intoniranje himni “Bože pravde” i “Dečija olimpijada”.

Potom ih je sa bine pozdravio predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, poželevši im mnogo uspeha u sportskim nadmetanjima. “Draga deco, poštovani roditelji, nastavnici; drago mi je da se danas vidimo, da smo svi ovde zajedno srećni i nasmejani. Danas imamo priliku da se svi zajedno družimo, da promovišemo zdrav način života i sportske aktivnosti, i pored toga da iz našeg Srbobrana pošaljemo jednu lepu sliku, baš ovakvu kakva je sad. Svakako ćemo se potruditi da i u narednim godinama budemo što bolji, da omogućimo najbolje uslove u školama, sportskim terenima i igralištima, da naš posao radimo najbolje što možemo, baš za vas, jer vi ste budućnost naše opštine i naše zemlje. Ovim i svečano otvaram Dečiju olimpijadu. Pred nama je lep dan za druženje i takmičenje, zato uživajte”, poručio je okupljenima Radivoj Debeljački.

U kasnijem razgovoru sa predsednikom Debeljačkim, on je dodao još neke pojedinosti koje se tiču same manifestacije. “Na sportskim terenima dečijeg igrališta ‘Naša priča’ danas imamo gotovo hiljadu dece, nama je bila želja da kroz Dečiju olimpijadu promovišemo sport i zdrav način života, a decu kroz takmičenja i druge primere učimo da i sama usvoje takve navike, prave vrednosti i da se pre svega druže. Udruženje građana ‘Naša priča’, koje održava igralište, potrudilo se da ono na ovaj dan izgleda ovako lepo, mi podržavamo njihov rad i zato smo zajednički, uz Mesnu zajednicu Srbobran i Centar za sport i turizam, ušli u organizaciju jedne ovakve manifestacije, koja je na korist cele zajednice”, rekao je Debeljački.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Srbobran, Slobodan Subić, takođe je bio zadovoljan viđenim, uz ocenu da je ova, druga po redu, Dečija olimpijada veća i organizaciono podignuta na viši nivo. “Na Dečijoj olimpijadi učestvuju deca iz svih osnovnih škola sa teritorije opštine Srbobran, skoro 700 učesnika, s tim da su ovde danas bili prisutni i njihovi drugari iz školskih klupa koji ne učestvuju u takmičenjima, ali su snažna podrška pored terena. Smatram da su organizacije ovakvih takmičenja izuzetno važna, kako bi se deci približio sport, i kako bi ih to zainteresovalo da počnu da treniraju neki od njih, i tako nauče da vode zdrav život. Uz to, jedna ovakva manifestacija daje im svima priliku da osete malo taj duh olimpizma. Olimpijade su oduvek nešto posebno, istovremeno se održava više takmičenja, kod nas konkretno desetak poligona i terena, gde su svi učesici na jednom od borilišta, ali mogu biti i navijači na ostalim”, saopštio je Slobodan Subić.

Član Udruženja građana “Naša priča”, Nenad Bugarski, objasnio je koji sve sportovi čine Dečiju olimpijadu u Srbobranu i kako su po uzrastima podeljena deca koja u njima učestvuju. “Za takmičenja je pripremljeno ukupno 7 terena, imamo dva terena za basket sa plastičnom podlogom, na kojima se deca takmiče u šutiranju penala, na manjem učenici nižih, a na većem viših razreda, a ovi stariji učestvuju i u igranju basketa 3×3. Tu je takođe i teren za odbojku na pesku, fudbalski travnati teren, na velikom igraju stariji osnovci, mlađi igraju na dva manja terena. Napravljen je i sportski poligon za najmlađe učesnike, gde imaju zadatak da u što kraćem roku pređu sve prepreke. Za atletičare su iscrtane staze za trčanje, gde se održava i takmičenje u nadvlačenju konopca, višeboj, a postoji i teren za bacanje kugle od jednog kilograma. U ovim sportovima deca su svrstana u 4 starosne kategorije, zajedno učestvuju po dva razreda, prvi i drugi, treći i četvrti itd.”, pojasnio je Bugarski.

Najbolji u svim navedenim sportskim discipljinama, bilo ekipno ili pojedinačno, dobili su pripadajuće medalje, zlatne, srebrne i bronzane, to nikako ne znači da su ostali mali sportisti bili uskraćeni za sjajna odličija. Sva deca su samim izlaskom na neko od borilišta zaslužila nagrade, zato i jesu dobila učesničke medalje, bez izuzetka. Organizatori su se potrudili da svako dete ima obezbeđenu užinu, a majice sa logoom Dečije olimpijade i imenom škole, u već opredeljenim bojama za svaku, ostaju im kao uspomena za sećanje na ovaj dan. Sigurno je da će ih ponovo oblačiti i sa ponosom nositi, ipak nija mala stvar biti olimpijac.

Organizatori su se zahvalili svima koji su na neki način doprineli održavanju druge Dečije olimpijade: Domu kulture Srbobran, JKP “Graditelj”, doo “Turinka”, “Pčelarstvo Pavlović”, “Full Caffe”, “VMR Alatnica”, brojnim sportskim klubovima sa teritorije opštine Srbobran, njihovim trenerima i članovima, posebno osnovnim školama, direktoricama istih i nastavnom kadru, ali i brojnim drugim pojedincima i organizacijama, bez kojih ova manifestacija ne bi bila tako lepa i uspešna.

Facebook Komentari