Udruženja za pomoć MNRO BISER slavi punoletstvo

30. septembar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: udruženje

Proslava 18. rođendana Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Biser”, kako ga sami nazivaju – punoletstvo, danas je upriličena u sedištu ove organizacije na Vašarištu. Torte, gosti i zabavni program neizostavan su deo svakog rođendana, tako je bilo i na ovom, a trenutak je bio idealan i da se slavljenici prisete kako je sve funkcionisalo na početku.

“Ono što znamo i što nas vodi u našem radu jesu reči mame deteta ometenog u razvoju koja je i dala ime našem društvu: ‘Naša deca su kao školjka, svako u sebi krije jedan biser. Da bi smo do njega došli moramo tu školjku otvoriti’. Postići ovo nije bilo lako ni brzo, ali smatramo da je dostojanstven život osoba sa invaliditetom vredan truda. Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama u opštini Srbobran postoji od 1987. godine ali je 2004. godine ponovo registrovano pod nazivom ‘Biser’ u skladu sa našim sloganom, već pomenutim rečima jedne majke.

Danas smo deo opštine, deo lokalne samouprave i zahvaljujući tome i podršci koju Udruženje ima od 2012. godine, ubrajamo se tri najbolje organizovane opštine u pogledu pružanja usluga osobama sa invaliditetom u Vojvodini. Udruženje pruža uslugu Dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle osobe sa invaliditetom, uslugu Ličnog pratioca deteta i ranih tretmana rehabilitacije i edukacije, a bavi se i socijalnim preduzetništvom, radnim angažovanjem osoba sa invaliditetom i sakupljanjem PET ambalaže. Zaposleni Udruženja ‘Biser’, u saradnji sa zdravstvenim, socijalnim, vaspitno – obrazovanim ustanovama i lokalnom samoupravom trude se da odgovore na potrebe koje imaju deca tipične populacije u ranom razvojnom periodu, deca, mladi i odrasli sa smetnjama u razvoju, kao i na potrebe njihovih roditelja/hranitelja/staratelja.

Danas Udruženje ‘Biser’ proslavlja svoj 18. rođendan. Zajedno sa korisnicima dnevnog boravka prisetili smo se dešavanja, događaja, uspomena, zanimljivosti od osnivanja do današnjeg dana. Iz ‘Biserovog dnevnog centra’ koji je bio u Centru za socijalni rad, preselili smo se i dobili na korišćenje objekat u ulici Hajduk Veljka u Srbobranu. Nakon toga, dobili smo na korišćenje i sredili objekat – kuću koja se nalazi u Skopljanskoj 5. Tada su korisnici dnevnog boravka dobili više prostora za obavljanje aktivnosti u cilju njihovog što boljeg osamostaljivanja i osposobljavanja za obavljanje životnih aktivnosti. Pre tri godine, 2019, preselili smo se iz ulice Hajduk Veljka u objekat koji se nalazi na Vašarištu, u Proleterskoj 4. Pored toga, od lokalne samouprave dobili smo na korišćenje i prostor gde je nekada bio Radio Srbobran. Taj prostor su zaposleni u Udruženju ‘Biser’ spremili, okrečili i osposobili za obavljanje ranih logopedskih i defektoloških tretmana. Od Srpske pravoslavne crkve dobili smo objekat u centru, u Zmaj Jovinoj ulici na korišćenje, koji je krenuo da se adaptira i renovira pomoću projekta koji je podržalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pomoću donacija koje se uplaćuju Udruženju ‘Biser’ i članarina koje plaćaju članovi Udruženja.

Trudimo se da tokom godine imamo što više različitih aktivnosti za što bolje uključivanje u društveni život, a u kojima mogu učestvovati deca, mladi i odrasli sa smetnjama u razvoju, pa tako iz godine u godinu organizujemo Likovnu koloniju, koja se održavala na Salašu Tatić, Eko kamp, koji je inkluzivnog karaktera, posećujemo susret recitatora ‘Zaporku’ u Feketiću, odlazimo na sportska takmičenja, odlazimo na jednodnevne izlete u okolini Srbobrana, a ove godine organizovali smo i višednevnu ekskurziju na Divčibare.

Ekskurzija je bila deo projekta ‘Kroz Biserov objektiv’ koje je finansijski podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje. Deca, mladi i odrasli sa smetnjama u razvoju imali su prilike po prvi put da borave na planini, da fotografišu prirodu i kulturne znamenitosti Divčibara i Valjeva, kao i da u jednom potpuno novom okruženju odigraju predstavu ‘Čarobnjak iz Oza’ i prikažu izložbu kulturnih znamenitosti opštine Srbobran. Sa današnjim danom završavaju se aktivnosti projekta. Završnica projekta planirana je zajedno sa proslavom ‘Biserovog’ rođendana i posetili su je mnogi naši prijatelji, roditelji/hranitelji/staratelji članova ‘Bisera’, predstavnici lokalne samouprave, predstavnik ‘Plavog kruga’ iz Srbobrana i novinari. Svi su odgledali pripremljen program u vidu prezentacije koja je predstavljala retrospektivu aktivnosti iz projekta ‘Kroz Biserov objektiv’, a kasnije uživali uz muziku, ples, tortu.

Divna atmosfera i dobro raspoloženje pratilo nas je ceo dan. I dalje nastavljamo sa sprovođenjem različitih aktivnosti i usluga čiji je cilj omogućiti što bolji i samostalniji život deci, mladima i odraslima sa invaliditetom”, moglo se danas čuti u Proleterskoj broj 4.

Facebook Komentari