Australiju i Srbiju povezuje muzika

28. septembar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Treći dolazak jednog stranog ambasadora u Srbobranu za samo sedam dana, posle visokih diplomatskih predstavnika Republike Češke i Kraljevine Holandije, danas je u zvaničnoj poseti boravio ambasador Australije, Danijel Emeri.

Njegovu ekselenciju su dočekali najviši predstavnici Opštine Srbobran, predsednik Radivoj Debeljački, zamenica predsednika Milica Zarić, i predsednica Skupštine Milena Alargić. Kako je tema ove posete skoro održavanje festivala “Srbija u ritmu Evrope”, zvaničnom sastanku u zgradi Opštine Srbobran je prisustvovao i Igor Karadarević, direktor televizijskog programa „Ritam Evrope“, a priključili su mu se i predstavnici Srbobrana u ovom prestižnom muzičkom takmičenju, ujedno i prošlogodišnji pobednici.

Nakon jednočasovnog sastanka održana je konferencija za medije, tokom koje su govorili Radivoj Debeljački i Danijel Emeri. Predsednik Opštine Srbobran, kao domaćin sastanka prvi se obratio novinarima, ističući da mu je čast što je u prilici da ugosti ambasadora jedne tako velike i značajne zemlje kakva je Australija.

“To što smo ugostili ambasadora Australije u Srbiji, i što smo imali priliku da sa njim razgovaramo na temu koja je za nas važna, od velikog je značaja za opštinu Srbobran. Još jednom iskazujem zadovoljstvo što smo deo takmičenja ‘Srbija u ritmu Evrope’, ove godine je to još posebnije jer smo domaćini tog najvećeg dečijeg muzičkog festivala u Republici Srbiji. Ambasadoru Emeriju upućujem zahvalnost za sve ono što čini kako bi ova manifestacija bila na visokom nivou i što kroz svoju podršku doprinosi da sva deca imaju dobre uslove za takmičenje, ali i da se druže, ostvaruju komunikaciju i prijateljstva sa decom sa cele teritorije Srbije, a kako se festival širi, i sa decom iz susednih država. Za nas je jednako važna i prilika da dodatno promovišemo opštinu Srbobran”, rekao je njen predsednik, Radivoj Debeljački.

Ambasador Australije u Srbiji, Danijel Emeri, izrazio je najiskreniju zahvalnost predsedniku Opštine i organizatorima ‘Ritma Evrope’, što su ga pozvali da dođe danas ovde. “Ovo je moja prva poseta Srbobranu, nakon čega mogu reći da sam veoma zainteresovan da vidim i ostatak vaše zemlje. Mislim da je dobro i prikladno da baš Srbobran bude domaćin takmičenja ‘Ritam Evrope’, različiti jezici i različite nacije ovde se mogu lako uklopiti, ovaj deo Srbije već je bogat etničkim različitostima zbog blizine granica tri druge države.

Snažno verujem da je muzika globalni jezik, pomaže u povezivanju različitih kultura, zemalja i nacionalnosti, lepa muzika ima moć sve da nas pokrene, jednako može da nas podigne i prizemlji, a tužne pesme umeju da dopru do dubine naše duše kako bi smo se poistovetili sa nečijom tugom. Kao ambasador sam u poziciji da uočim sličnosti i razlike između Srba i Australijanaca, mnogo se toga može reći o toj temi, ali sa sigurnošću mogu potvrditi jednu stvar, da jednako volimo muziku. Ona nas oslobađa, ali nas i ujedinjuje.

Posebno mi je drago što vidim da ovo takmičenje deci daje priliku da nastupe pred nacionalnim auditorijumom, za njih je to veliko iskustvo u kojem sigurno uživaju, mnogo uče iz njega, daje im samopouzdanje i osećaj važnosti, i naravno uče mnogo o drugim zemljama i jezicima, što je prelepa stvar. S radošću iščekujem da vidim brojne talentovane mlade izvođače iz Srbije kako, kroz takmičenje ‘Ritam Evrope’, predstavljaju različite evropske i svetske zemlje, a posebno me zanima nastup predstavnika grada Kragujevca, jer predstavljaju Australiju. Naravno, nadam se da će svi takmičari imati uspešne nastupe i želim im svu sreću, a domaćinima i organizatorima želim da manifestacija bude uspešna i da protekne u najboljem redu”, rekao je ambasador Australije u Srbiji, Danijel Emeri, nakon čega se Radivoju Debeljačkom zahvalio na ukazanom gostoprimstvu.

Kao i njegove kolege prethodne nedelje, ambasador Emeri je u društvu svojih domaćina prošetao parkom, centrom mesta i posetio hram Srpske pravoslavne crkve, kao najznačajniji spomenik nacionalne kulture u Srbobranu.

Facebook Komentari