Uručeno je 8 novih ugovora za subvencije pri samozapošljavanju

26. septembar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Finansijska podrška namenjena građanima koji se odluče za pokretanje ličnog biznisa omogućila je da se još osam Srbobranki i Srbobranaca ohrabri i u ovoj godini registruje preduzeća. Njima je danas ugovore za dodelu podstacija pri samozapošljavanju uručio Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, uz čestitke i želju da sve novopokrenute firme dugo i uspešno posluju.

Prijemu koji je ovim povodom organizovan u Maloj sali zgrade Opštine, prisustvovalo je sedam, od ukupno osam preduzetnika, koji su konkurisali i kojima su odobrena sredstva kroz Javni poziv koji je pokrenula i realizovala lokalna samouprave, uz podršku Nacionalne službe za zapošljavanje. Dočekali su ih, uz predsednika Debeljačkog, zamenica predsednika Opštine Srbobran – Milica Zarić, i načelnica Opštinske uprave – Danijela Vujačić, koje su se potrudile da sva dokumentacija bude uredno potpisana, overena i predata u prave ruke.

Za svrhe konkursa obezbeđeno je 2,8 miliona dinara, 1,5 iz opštinskog budžeta i 1,3 iz budžeta NSZ, što znači da je svako od osam vlasnika novotvorenih firmi dobio po 300.000 dinara bespovratno, uz ugovornu obavezu da posluje bar godinu dana. Radivoj Debeljački je izrazio nadu da će svaki od ovih malih biznisa opstati i duže, da će se s godinama širiti i zapošljavati više naših građana.

“Držimo se principa razvoja privrede kroz, pre svega, mala i srednja preduzeća, zbog čega i smatram da je ova vrsta pomoći veoma važna. Ove godine izdvojili smo ukupno 2,8 miliona dinara za podršku pokretanju osam malih biznisa, za našu opštinu to je značajan broj, smanjuje nezaposlenost i daje rezultate, a najbolji primer je kompanija Alutec koja se razvija i menja privrednu sliku u našoj opštini. Trudimo se da kroz naše subvencije podržavamo naša preduzeća, ovo je prvi korak za mlade preduzetnike koji žele da ostvare i valorizuju svoju biznis ideju. Mi ćemo se kao lokalna samouprava potruditi da i u narednim godinama obezbedimo novčanu podršku ovakvim firmama. Mi pratimo kako posle obaveznog roka nastavljaju da posluju ove firme i veoma je važno da dobar deo nastavlja sa poslovanjem na tržištu, da se razvijaju, što je dokaz da treba nastaviti sa ovakvim projektima.

Možda bi trebalo razmisliti kako kroz lokalni budžet podršku pružiti i preduzećima koja već rade, da bi bili dodatni vetar u leđa našim poslovnim ljudima. Svaki preduzetnik u ovom slučaju dobio je po 300.000 dinara, ali ovo nisu jedine novoosnovane firme u opštini Srbobran koje su dobile podršku na početku rada. Naime, uz ovih osam podršku je dobilo još devet firmi i to iz republičkog budžeta, što nas dovodi do broja od 17 novih preduzetnika u našoj sredini koji su dobili podsticaj za rad, uz sve one nove preduzetnike koji nisu to ostvarili. To je možda i najbolji rezultat do sada i dobar pokazatelj da unapređujemo privrednu sliku Srbobrana”, rekao je novinarima nakon prijema Radivoj Debeljački.

Za par reči zamolili smo i preduzetnike, gde se prva odvažila da stane pred kamere, Aleksandra Miković, vlasnica firme koja nudi usluge ukrašavanja prostora za potrebe najrazličitijih proslava i svečanosti. “Ova podrška mi mnogo znači, sada ću lakše moći da nabavim materijal koji mi je potreban za rad, biće to vetar u leđa, da posao krene i da funkcioniše mnogo lakše, sad ću čak moći i da promovišem svoje usluge. Tržište za ovu vrstu biznisa postoji, jedina sam koja se kod nas bavi ovom vrstom ukrašavanja, što je svakako veliki plus, a i očekujem da ću uspešno odgovoriti na sve zahteve klijenata”, poručila je Aleksandra Miković, vlasnica Preduzetničke radnje “M Deko Balon”.

Potraga za dobrim majstorima najrazličitijih profila je neprestana, zbog čega je naš sagovornik, Zoran Belić, odlučio da posle duže pauze ponovo otvori firmu i nastavi da se bavi poslovima vezanim za građevinarstvo. “Još 2007. sam imao privatno preduzeće, nije išlo, i sad ponovo počinjem jer je potreba za majstorima u Srbobranu velika. Ovog puta krećem sa mnogo više ambicija, zato mi podrška Opštine mnogo znači, znam da ću u prvoj godini imati pokrivene troškove i mogu opušteno da se posvetim poslu. Mladi danas nisu mnogo zainteresovani za zanatske poslove, deluje mi da se stariji više zanimaju za rad. Ipak je u pitanju prljav i fizički težak posao, pa mladi radije biraju nešto lakše. Ja imam tri ćerke, teško da će neku zanimati da se bavi ovim, ali ko zna, u inostranstvu dosta žena obalja poslove u građevinarstvu, možda će i kod nas to postati trend”, otkrio nam je vlasnik firme “Belić dekor”.

Facebook Komentari