Tri lokalna udruženja dobila su sredstva za tradicionalne manifestacije

22. septembra 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Udruženje

Podršku Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata dobila su tri udruženja iz opštine Srbobran, koja su ostvarila pravo na bespovratna sredstva po osnovu konkursa za održavanje tradicionalnih manifestacija.

Na prijemu organizovaom u sredu u Novom Sadu, Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić, uručio je ugovore brojnim predstavnicima vojvođanskih udruženja. Iz Srbobrana, Klubu za negovanje tradicija i običaja svih naroda i narodnosti Vojvodine, je za organizaciju „25. TRADICIONALNE ŽETVENE SVEČANOSTI“ pripalo 65.000 dinara, Udruženju građana „Srbobranska traktorijada“ je za organizaciju 7. istoimene manifestacije odobreno 60.000 dinara, dok je Udruženju „Kobasicijada“ iz Turije za organizaciju popularne manifestacije opredeljeno 380.000 dinara.

„Sufinansiranje tradicionalnih manifestacija putem ovog konkursa ima za cilj promociju i podizanje kapaciteta seoskih sredina, te bolje povezivanje poljoprivrednika radi proširenja tržišta domaćih proizvoda“, rekao je sekretar Božić na prijemu.

„Za sredstva na ovom konkursu prijavilo se ukupno 131 udruženje, od kojih je 106 imalo ispravne prijave i čiji predstavnici su danas potpisali ugovore o sufinansiranju tradicionalnih manifestacija. Ukupan ovogodišnji iznos budžeta za ovu namenu je 10 miliona dinara, a maksimalan iznos po prijavi je milion dinara. Vrednost ukupne investicije je 42 miliona dinara, pri čemu Sekretarijat subvencioniše do 80 odsto troškova prihvatljive investicije“, istakao je on i dodao da će resorni sekretarijat nastaviti i u narednoj godini sa ovom podrškom i pozvao predstavnike udruženja da redovno prate konkurse.

Božić je podsetio i da je od 2016. godine do sada Sekretarijat putem ovog konkursa podržao preko 800 tradicionalnih manifestacija u našoj pokrajini. Resorni sekretar je najavio da će u narednoj godini Sekretarijat imati poseban konkurs namenjen udruženjima žena, koja će moći da konkurišu za sredstva namenjena samo njima, za organizaciju tradicionalnih manifestacija u Vojvodini.

Facebook Komentari