Poseta diplomata Češke i Holandije podiže srbobransku organizaciju Ritma Evrope za stepenik više

22. septembar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Danas su Srbobran posetili ambasador Republike Češke u Srbiji, Tomas Kuchta, i politički sekretar Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji, Floris Serne, kako bi prisustvovali zajedničkom sastanku sa čelnim ljudima Opštine Srbobran i organizacije dečijeg muzičkog takmičenja”Srbija u ritamu Evrope”.

Domaćin sastanka, u maloj sali zgrade Opštine, bio je Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, a njemu su prisustvovali još: zamenica predsednika Opštine Srbobran, Milica Zarić, direktor Doma kulture Srbobran, Dejan Korceba, direktor Centra za sport i turizam Opštine Srbobran, Slobodan Subić, direktor televizijskog programa “Ritam Evrope”, Igor Karadarević, i izvršni direktor “Srbije u ritmu Evrope”, David Makević.

Sastanaku, koji je trajao gotovo dva sata, priključili su se i predstavnici Srbobrana u ovom muzičkom takmičenju, kako bi se upoznali sa visokim zvaničnicima Češke i Holandije, a petnaestogodišnji Veljko Golub je čak i otpevao deo pobedničke pesme, što je naišlo na oduševljenje gospodina Florisa Sernea. Pošto je sastanak završen, domaćin i gosti su razmenili poklone, a isti su bili pripremljeni i za ostale učesnike ovog zvaničnog okupljanja, nakon čega je usledila konferencija za medije.

Novinarima se prvi obratio predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, on se zahvalio svojim uvaženim gostima na izdvojenom vremenu i iskazanoj želji da dođu u Srbobran i upoznaju se sa domaćinima ovogodišnjeg finala festivala “Srbija u ritmu Evrope”.

“Velika nam je čast što smo ovogodišnji domaćini takmičenja ‘Srbija u rutmu Evrope’, to su prvenstveno omogućila naša deca pobedivši na prošlogodišnjem festivalu. Nadam se da ćemo opravdati ukazano poverenje, imamo bo iskustvo u organizaciji velikih manifestacija, i zato verujem da neće biti problema. Želim posebno da se zahvalim Njegovoj ekselenciji, ambasadoru Republike Češke u Srbiji, i političkom sekretaru Kraljevine Holandije, jer su doprineli dodatnoj promociji festivala i samim tim promociji naše opštine. Za nas je to veoma važno, kao i za sve naše građane, ali pre svega za našu talentovanu decu. Naša opština je mala, ali ima veliko srce, zbog čega i jeste uvek dobar domaćin”, istakao je predsednik Debeljački.

Njegova ekselencija, ambasador Republike Češke u Srbiji, Tomas Kuchta, govorio je na tečnom srpskom jeziku, rekavši da se on u Srbiji, a posebno u Vojvodini oseća kao da je kod kuće, što govori u prilog gostoprimljivosti ovdašnjeg naroda. “Vrlo sam srećan što sam ovde u Srbobranu, osećam bliskost sa vašim narodom, jedni i drugi smo bili deo Austrougarske, uz to dosta Čeha živi u Banatu i Novom Sadu, a i sela nam izgledaju gotovo identično, čak i jezik nam je vrlo sličan.

Danas želim da se zahvalim predsedniku Opštine i organizaciji manifestacije ‘Srbija u ritmu Evrope’. Ovaj festival je dobra stvar, pomaže deci da upoznaju svoju zemlju, kulturu drugih evropskih država i na kraju da oni najbolji posete neku od država, kao što će srbobranska deca uskoro otputovati u Holandiju. Ja kada sam bio mlad nije moglo da se putuje, zemlja je bila zatvorena, a lično mislim da je za razvoj čoveka, pogotovo mladih, jako dobro da se putuje, da se upoznaju novi i drugačiji ljudi. To je razlog zašto mi podržavamo ovo takmičenje, tako ojačavamo odnose među našim zemljama i narodima, a nadam se da će ova deca u budućnosti nastaviti to da čine”, rekao je ambasador Kuchta, i poželeo srbobranskoj deci mnogo uspeha na ovogodišnjem takmičenju.

Politički sekretar ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji, Floris Serne, takođe se obratio medijima. “Moram se zahvaliti na dobrodošlici koja mi je ukazana. Za nas je ova inicijativa takođe vrlo važna, drago mi je što postoji i posebno mi je drago što su predstavnici Srbobrana prošle godine pobedili baš sa pesmom holandskog izvođača. Ta pesma je za nas vrlo posebna, ona je mojoj zemlji prvi put u 25 godina donela pobedu na Evroviziji, što je bio veliki uspeh i na šta smo ponosni. Nadam se da će ovi mladi ljudi uživati u poseti Holandiji i da će oni postati jedna nova poveznica za naše dve države u budućnosti”, kazao je gospodin Serne.

Posle zvaničnog dela posete gosti su izrazili želju da bliže upoznaju Srbobran, te su posetili Pravoslavnu crkvu Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg, a direktor Doma kulture u Srbobranu, Dejan Korceba, govorio im je o živopisnoj istoriji samog mesta, okoline i najvažnije njegovih žitelja.

 

Facebook Komentari