Sloboda i jedinstvo obeleženi su podizanjem nacionalne zastave

15. septembar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave proslavlja se danas u celoj Srbiji i Republici Srpskoj, jednako svečano i veselo obeležen je u Srbobranu gde je centralna manifestacija održana na Trgu slobode u prisustvu većeg broja građana, a u prvom planu su bili najmlađi članovi zajednice.

Mašući zastavicama, pevajući i smejući se, deca su učinila da ovaj 15. septembar u Srbobranu bude poseban i veseliji nego inače. Sve je počelo horskim izvođenjem himne “Bože pravde” srbobranskih osnovaca, dok su jednovremeno na jarbol podigli zastavu, zajednički: Radivoj Paroški, zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Milena Alargić, predsednica SO Srbobran, Ljiljana Plazačić, poslanica u Skupštini AP Vojvodine, i Milica Zarić, zamenica predsednika Opštine Srbobran, koja se i obratila okupljenima.

“Danas, 15. Septembra, obeležavamo dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na dan kada je probijen Solunski front i kada je napravljena prekretnica u Velikom ratu, koja je našem narodu posle 4 godine ropstva, stradnja, donela dugo očekivani mir, mi obeležavamo praznik našeg identiteta, u kom se sjedinjuju naš jezik, kultura, tradicija. Ovaj datum je simbol jedinstva našeg naroda koje nam je u ovim trenutcima preko potrebno, jer samo ujedinjeni možemo da gradimo bolju, a pre svega sigurniju i bezbedniju budućnost za nas i našu decu. Budimo ponosni na naše pretke, budimo ponosni na naš narod, budimo ponosni na našu Srbiju. Živela Srbija”, glasnlo je sa Trga slobode u Srbobranu poslala poruku Milica Zarić, čestitajući svojim sugrađanima veliki praznik.

Ceremonija obeležavanja praznika zatvorena je pesmom “Ovo je Srbija”, koju su, takođe horski, izveli mališani iz Predškolske ustanove “Radost”. Deca su potom uživala radeći ono u čemu su najbolja. Uzela su krede u ruke i na platou pred spomenikom crtala srpske zastave.

Sem što su zastave Srbije bile u rukama brojnih učesnika obeležavanja proslave, one nastavljaju da krase i ulicu Svetog Save u Srbobranu na svim banderama od mosta do semafora. Takođe, zastave su istaknute na državnim i opštinskim ustanovama, a vijore se i pred pojedinim kućama naših sugrađana.

Više fotografija sa proslave možete pronaći u facebook galeriji našeg portala.

Facebook Komentari