Subić: Želja nam je da deca zavole poljoprivredu i jednog dana postanu organizatori ili učesnici takmičenja u oranju.

04. septembar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Poljoprivreda

Utisci posle najveće “Srbobranske brazde” do sad, manifestacije koja je juče imala svoje 23. izdanje, nisu se još slegli, što i priliči velikom događaju kao što je takmičenje orača Vojvodine.

Zadovoljni su svi, na prvom mestu brojni učesnici, radoznali posetioci, izlagači poljoprivrednih mašina i druge robe, prilično su zadovoljna i deca učesnici brojnih aktivnosti priređenih samo za njih, a čini se najviše su zadovoljni organizatori, a što i ne bi kada je sve proteklo u najboljem redu, a pomerene su i granice po broju učesnika.

O svemu što je novo, unapređeno i što je obeležilo “23. Srbobransku brazdu”, pričali smo sa Slobodanom Subićem, predsednikom Saveta Mesne zajednice Srbobran, koja je organizator ovog velikog poljoprivrednog događaja.

“Ono što je ovogodišnju ‘Brazdu’ učinilo specifičnom je svakako brojnost traktora koji su učestvovali. Negde oko 200 traktora se našlo na manifestaciji, za šta se zahvaljujem svim poljoprivrednicima koji su i pored ličnih i radnih obaveza pronašli vremena, i što su imali želju da se odazovu našem pozivu. Učinili su ’23. Srbobransku brazdu’ velikom i posebnom.

Od osnivanja manifestacije, pa do danas, nije bilo toliko učesnika, mislim da to našu ‘Brazdu’ čini jedinstvenom na teritoriji Vojvodine, a verovatno i šire. Od pomenutih 200 traktora, 70 je učestvovalo u takmičenju u oranju, podeljeni u A,B i C kategorije, skladno veličini traktora i broju plugova koje vuku. Žao mi je što broj takmičara nije bio veći, mnogi traktoristi su zbog obimnih padavina prethodna dva dana, odlučili da učestvuju samo u defileu. Većina je došla bez plugova misleći da je na parceli blato, da uslovi nisu dobri za oranje. Ponavljam, žao mi je što su odustali od takmičenja, ali sam im zahvalan što su pored toga odlučili da učestvuju u defileu i tako podrže manifestaciju. Učesnici su došli iz cele Bačke, pa i iz Banata: Bečeja, Bačke Topole, Kaća, Zrenjanina, Novog Bečeja, Bačkog Petrovca, Kule, i u krug svih mesta oko Srbobrana. Veliko im hvala.

Ono što vredi izdvojiti, a zadnjih par godina je postalo tradicija, jeste kutak za decu u okviru ‘Brazde’. Mi kao organizatori želimo da mlađa populacija Srbobranaca uzme učešće u manifestaciji, da zavole poljoprivredu i jednog dana sami postanu organizatori ili učesnici takmičenja u oranju. Održali smo razne radionice za njih, na poklon su dobili medalje, majice sa motivima manifestacije i igračke traktore, kako bi im ovaj dan ostao u trajnom sećanju i da naredne godine požele da dođu. Verujem da su se dobro zabavili, uložili smo više truda kako bi im bilo zanimljivije, pored navedenog imali su i sportske poligone, muziku, animatore, baš sve namenjeno isključivo deci.

Ono što je ove godine bila velika novina je svakako pečenje bika na ražnju. Bik težak oko 500 kilograma pekao se od petka uveče, kako bi u subotu, vruće, besplatno pečenje dočekalo posetioce. Ono što je Mesna zajednica Srbobran još obezbedila, zahvaljujući Opštini Srbobran kao pokrovitelju manifestacije, jeste besplatan ručak i piće u šatoru za svih 200 učesnika. 

Zahvalni smo svim gostima koji su došli da predstave svoje poljoprivredne proizvode, hemiju za zaštitu bilja, semensku robu, mehanizaciju i usluge, gde se posebno izdvaja “Titan Machinery” sa najvećim brojem izloženih novih traktora i mašina, i koji je glavni sponzor naše manifestacije. Oni su takođe održali realni prikaz svojih mašina u radu, što je učinilo da prateća izložba izgleda poput malog poljoprivrednog sajma”, rekao nam je Slobodan Subić, predsednik Saveta MZ Srbobran.

Zadovoljni su i u Opštini Srbobran, koja je pokrovitelj manifestacije, a još veća podrška u budućnosti doći će od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kako je najavio sekretar lično. Čedomir Božić je bio na jučerašnjem skupu i primetio da je rast manifestacije očigledan, da je zaista podignuta na jedan viši organizacioni nivo, na čemu je čestitao čelnicima lokalne samouprave, i najavio veća ulaganja za narednu godinu.

Takođe tu je i galerija fotografija koja hronološki prati dešavanja sa 23. SRBOBRANSKE BRAZDE.

 

Facebook Komentari