Ujedinjeni oko KK AKADEMIK u nove pobede

01. septembar 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: košarka, Lokalna samouprava

Želja većine zaljubljenika u košarku i lokal patriota, da dođe do spajanja dva srbobranska košarkaška kluba muških selekcija, konačno je ispunjena. Uprave KK “Akademik” i OKK “Srbobran” postigle su, još početkom leta, dogovor o budućem zajedničkom radu, a nedavno je završen i birokratski deo posla.

Kako je košarka najpopularniji sport, ne samo u Srbiji već i u Srbobaranu, predsednik Opštine, Radivoj Debeljački, je upriličio prijem za novoformiranu upravu kluba kako bi im čestitao na tome što su pronašli zajednički imenitelj, odnosno što su prevaziđena nekadašnja nerazumevanja, i što će u nove pobede krenuti zajednički pod imenom koje je svima u Srbobranu drago, a to je naravno “Akademik”.

“Ovo je jedan od bitnijih događaja u sportu kod nas, a meni posebno drag, kako sa pozicije predsednika opštine Srbobran, tako i na ličnom planu jer je za mene košarka najlepši sport. Ako uzmemo u obzir tradiciju koju Srbobran poseduje, vezano za košarku, i naravno na ulaganja koja lokalna samouprava čini kontinuirano za razvoj sporta uopšte, čini mi se da je ovo jedan važan događaj i lepa vest. Košarkaški klub ‘Akademik’ će nastaviti svoju tradiciju, spajanjem dva dosadašnja kluba ulazi se u jednu novu priču koja je, čini mi se, na zdravim i jakim osnovama. 

Opštinskoj upravi je naravno prvenstveni cilj da se kvalitetno radi sa mlađim kategorijama igrača, a pored toga verujem da će se postizati i dobri rezultati sa seniorskom selekcijom. Lokalna samouprava će se maksimalno potruditi da košarkašima, naravno i svim drugim klubovima i sportistima, obezbedi najbolje uslove za rad, u skladu sa mogućnostima. Samo tako možemo očekivate neke dobre rezultate, u slučaju košarke tu je reč o više takmičarskih kategorija različitih uzrasta”, rekao je Debeljački ovom prilikom.

Apostrofirao je, kako će postignuti dogovor dati više benefita, sadašnji KK “Akademik” je jači u svakom smislu od oba kluba koja su se takmičila prošle sezone. Mišljenja je da će to doneti velike rezultate ne samo u Prvoj srpskoj ligi, u kojoj će se ove godine nastupati, već i da u budućnosti lako može da se desi ulazak u B rang takmičenja na republičkom nivou.

Da se do dogovora došlo prvenstveno zahvaljujući zajedničkom stanovištu, da je to u interesu dece, same lokalne košarke i uostalom svih Srbobranaca, potvrdio nam je i član Upravnog odbora KK “Akademik”, u prethodnom i u novom sazivu, Aleksandar Grubić. “Drago mi je što smo postigli ovakav dogovor i što će ovaj klub još jači nastaviti da radi. Klub je i do sada postojao, takmičio se i imao rezultate, ali sa zajedničkim snagama i ovakvom podrškom lokalne samouprave možemo očekivati samo bolje rezultate i još bolji rad sa decom, sa još masovnijim prisustvom na treninzima i takmičenjima. Promovisanje košarke kao jednog od najlepših sportova, i treniranje dece da postanu dobri košarkaši jeste osnovni cilj, ali nam je želja i da pokušamo tu decu da zadržimo u ovoj sredini i klubu. Poznato je da već u srednjoj školi većina odlazi u veće gradove, tamo treniraju ili čak napuštaju sport. Ako im pružimo priliku da igraju u snažnon i velikom klubu u svom mestu, postoji šansa da će se zadržati u Srbobranu”, jasan je bio Grubić.

Sa ništa manje zadovoljstva i entuzijazma nije govorio ni prvi trener seniorske selekcije Jovica Andrić. On je u sredu veče imao i prvi trening kompletiranog prvog tima i prvi utisci su pozitivni.

“Jako sam srećan, vraćam se na mesto gde sam beležio svoje najveće uspehe u trenerskoj karijeri. U sezoni 2016/17. sam uspeo da uvedem ‘Akademik’ u republički rang takmičenja, i sigurno je da bih voleo to jednom da ponovim. Postoji želja i ambicija da se to desi, ali kao što su rekli moji sagovornici, na prvom mestu je ulaganje u mlađe kategorije košarkaša, na njima je akcenat, pa tek onda prvi tim. Želja nam je da što više srbobranske dece dovedemo do statusa igrača prvog tima, ako bi smo to u narednim godinama ostvarili bio bi to veliki uspeh. Nakon četiri godine postojanja OKK ‘Srbobran’, i velikih rezultata, došlo se do razumevanja uprava dva kluba. U interesu je svih nas da postoji jedan klub, da bude jak i da nosi ime ‘Akademik’, koje postoji od 1954. godine. Tradicija se nastavlja, imamo odličan temelj, jaku upravu i snažniji trenerski tim”, poručio je Andrić sa prijema kod predsednika Opštine, kome se u ime svojih saradnika i u svoje lično ime zahvalio na organizovanom prijemu i podršci klubu.

Pored svih pomenutih, prisutni su bili još: Branislav Mudrinski – član Nadzornog odbora kluba, dr Ilija Gazepov – član Upravnog odbora, i Dejan Andrić – predsednik kluba i pomoćni trener. Uz njih, klubske funkcije obavljaju i: Ninoslav Jokanović – član Upravnog odbora, Ljubomir Simin – član Nadzornog odbora kluba, i Igor Poljak – pomoćni trener.

U nastavku sledi galerija fotografija sa prvog zajedničkog treninga KK “Akademik”.

 

Facebook Komentari