Brankica Damjanović: Najemotivnije je u Srbobranu.

31. avgust 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Književno veče sa Brankicom Damjanović bilo je ispunjeno emocijama, ispunjeno je sinoć bilo i dvorište Doma kulture, što se i očekivalo jer su gostovanja ove poznate književnice po pravilu dobro ispraćena.

Auditorijumu se prva obratila Milica Zarić, zamenica predsednika opštine Srbobran, koja je našu spisateljicu upoznala još 2019. godine, dok je obavljala funkciju direktora Ustanove kulture u Srbobranu, te je u uvodnom govoru sa posetiocima podelila sećanje na taj prvi kontakt i susret.

“Velika mi je čast da vas pozdravim ispred Saveta za rodnu ravnopravnost  i Doma kulture, koji su organizovali ovo veče. Gošća zbog koje smo svi došli večeras ovde, je te 2019. godine, prvi put gostovala u našem Srbobranu i ostavila je snažan utisak na sve nas koji smo bili u publici Malog pozorišta. Bio je to jedan od najemotivnijih događaja koje smo organizovali.

Moj prvi kontakt s njom je bio preko Instagrama, poslala sam joj poruku misleći da mi verovatno neće ni odgovoriti. Ona je poznata i piše joj mnogo žena, ali je ona brzo odgovorila i u svega 2-3 rečenice smo dogovorile gostovanje. Tako je bilo i ovog puta. Iako je Brankica želela da sačekamo izlazak nove knjige i da to bude povod dolaska, ja sam je zamolila da dođe upravo sad. Iza nas je jedan težak period, korona, izolacija i svi problemi koji idu uz to. Potrebna je podrška ženama, neki vetar u leđa, inspiracija da nastavimo snažno i sa osmehom kroz nove izazove, a najavljuju nam tešku zimu i zato mislim da nam je ona sa svojom nadahnutom pričom bila potrebna. Naravno, Brankica je pristala da dođe, i velika mi je čast da je večeras najavim”, rekla je Milica Zarić, nakon čega je uz veliki aplauz na scenu stupila cenjena književnica.

Brankica Damjanović se zahvalila zamenici predsednika i publici na toplom dočeku, ističući da dobro zna gde je došla i da zna unapred da će veče biti jako dobro. “Hvala vam veliko što ste večeras ovde, jako se radujem što sam ponovo sa vama u Srbobranu u ovom prelepom ambijentu. Kada sam razgovarala sa Milicom, rekla sam da ne brine, biće ovo jedno lepo i dobro veče, a ona mi odgovara: ‘Znam da hoće, znam koga sam pozvala’. Ja takođe znam gde sam došla, jer je taj moj prvi dolazak, u novembru 2019. godine, bio najemotivnije veče koje sam imala, a za mnom je već više stotina gostovanja po Srbiji i regionu. Zato što mi je ovde bilo lepo, ponovo sam tu. Shvatila sam u međuvremenu da ne mora postojati nova knjiga da bih se negde vratila, uvek možemo da govorimo o nečem važnom, a mislim da ćemo se večeras razumeti odlično”, započela je priču Brankica Damjanović.

Potom je usledio onaj deo gde Brankica sa publikom deli svoja životna iskustva, situacije koje iskušavaju ljude i stavljaju ih u pozicije koje pre nisu mogli ni da zamisle. Prolazak kroz takve izazove stavara ljude spremne da se izbore sa svakakvim nedaćama, daju primer i inspiraciju onima koji misle da im je najteže, i svakako bude lepe emocije vođene empatijom, zbog čega i ne čudi što se sa takvim ljudima svi lako poistovećuju i rado ih slušaju.

Ovim gostovanjem zatvorena je Manifestacija Doma kulture, “Kulturno leto”.

 

Facebook Komentari