Organizatori “Srbobranske brazde” se nadaju obaranju rekorda

30. avgust 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava, Poljoprivreda

Kako je “23. Srbobranska brazda”, koja okuplja vojvođanske orače, zakazana za predstojeći vikend, danas je održana konferencija za medije koja je najavljuje, i na kojoj se moglo čuti šta posetioci manifestacije, ali i takmičari, mogu očekivati 3. septembra.

Prijem za medije održan je u kancelariji predsednika Opštine Srbobran, gde su, uz Radivoja Debeljačkog, novinare dočekali zamenica predsednika Milica Zarić i predsednik Saveta Mesne zajednice Srbobran, Slobodan Subić. Prvi se predstavnicima medija obratio predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, koji je istakao da su manifestacije koje tokom godine okupljaju veliki broj posetilaca zaista brojne, i da je “Brazda” svakako jedna od tih najvažnijih dešavanja za opštinu.

“Ove godine očekujemo veliki broj učesnika, verujem da će taj broj u subotu biti rekordan, prvo će svi zajedno prodefilovati u svojim traktorima kroz Srbobran, a zatim će učestvovati i u samom takmičenju orača. Sem tradicije oličene u takmičenju, važno je da promovišemo poljoprivredu, s obzirom da je najvažnija privredna delatnost u našoj opštini. Nadamo se i rekordnom broju posetilaca, svakako će imati šta da vide jer će biti izložene brojne nove mašine, kao i prezentacija starinskog načina obrade zemlje, ali isto tako će moći i da se druže i budu deo ove manifestacije, da je zajednički učinimo najboljom do sada”, rekao je u uvodu konferencije Radivoj Debeljački.

Milica Zarić, zamenica predsednika opštine Srbobran, je najavila da će Savet za bezbednost saobraćaja opštine Srbobran, kojim predsedava, i ove godine na startu defilea deliti poklone traktoristima.

Nešto više o programu manifestacije moglo se čuti od Slobodana Subića: “Skup takmičara, odnosno učesnika u defileu, je između 7 i 8 časova ujutru, na adresi Doža Đerđa 2, kod stare zgrade MZ Srbobran, odakle će se formirati kolona traktora kao i prethodne godine. Odatle se kreće u 8 časova, organizovano u koloni, ka parceli AD Pionir, gde će se održati sama manifestacija. Program manifestacije planirano je da krene već u 9 sati, gde će na bini prvo nastupiti kulturno-umetnička društva, zatim sledi obraćanje zvaničnika i svečano otvaranje manifestacije. Izvlačenje takmičarskih brojeva planirano je za 10 časova, nakon čega će početi i samo takmičenje u oranju, koje će trajati do 12 časova. Proglašenje pobednika bi trebalo da bude oko 13.30, tačno vreme zavisiće od samih sudija, a nakon što se pobednicima u sve 3 kategorije predaju nagrade i priznanja, imaćemo zajednički ručak sa svim učesnicima”, u kratkim crtama opisao je plan Slobodan Subić. On je otkrio da za sada ima prijavljeno oko 50 traktora za svečani defile, i nešto manje za samo takmičenje u oranju, a kako su prijave otvorene sve do izvlačenja startnih brojeva, za očekivati je da bi konačan broj orača mogao biti i 70, što bi bilo rekordno.

Prijavljeni su takmičari sa teritorije cele Vojvodine, naravno podeljeni u 3 već poznate kategorije:

  • A kategorija – laki traktori sa jednobraznim i dvobraznim plugovima
  • B kategorija – traktori srednje veličine sa trobraznim plugovima
  • C kategorija – teški traktori sa četvorobraznim plugovima.

Takođe, važno je pomenuti, da je za sada prijavljeno sajamsko predstavljanje ponude proizvoda i usluga iz domena poljoprivrede, od strane dvadesetak kompanija. Ne samo da će biti zanimljivo pogledati izložene najnovije traktore, kombajne i priključne mašine, već će se na licu mesta moći dogovoriti nabavka semena, hemijskih sredstava, đubriva itd. što može biti interesantno za preduzeća, samostalne proizvođače i druge ljude kojima je bliska poljoprivredna proizvodnja.

Facebook Komentari