Oni su besmrtni zbog svojih velikih dela

27. avgust 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Lokalna samouprava

Duga tradicija, i od samih početaka sloboda u govoru i radu, karakterišu istoriju novinarstva u Srba, što je bio povod da se pokrene projekat “Novinari-lučonoše slobode”, u okviru kojeg je danas održano predavanje u Skupštinskoj sali Opštine Srbobran, kao i prateća izložba na kojoj je predstavljeno deset istaknutih novinara, ujedno i značajnih istorijskih ličnosti srpskog naroda.

Ova, svojevrsna manifestacija, predstavlja rezultate istraživanja i analizu toga rada, ne samo kako bi stručna javnost mogla o njoj da raspravlja, već i kako bi se široj javnosti predstavili neki važni ljudi. Za pojedine svi znaju, za neke verovatno ne, ali je sigurno da postoji mnogo toga što su učinili dobrog a da se o tome nigde ne govori. Baš sa željom da se saznaju svi detalji i da se oni podele sa građanima, dr Vladimir Barović, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, je u saradnji sa Udruženjem građana “Po meri građana”, čiji je aktivni član, kao i sa Opštinom Srbobran, pokrenuo projekat “Novinari-lučonoše slobode”.

“Cilj današnje manifestacije je da upoznamo naše cenjene građane sa velikim ličnostima koje su doprinele razvoju medija i slobodi govora u prošlosti, koji su na sebi svojstvene načine uticali na razvoj žurnalistike, novinarstva na ovim prostorima. O njima govorimo jer je na neki način to bila skrajnuta tema. Mislim da je veoma važno da znamo svoju istoriju i iz tog ugla, reč je o zastupanju javnog interesa, nema slobodnog društva ako nema slobode medija i govora, kao ni dobrog i kvalitetnog informisanja, i zbog svega toga smo mi odlučili, u saradnji sa Opštinom Srbobran i Pokrajinskim sekretarijatom, da realizujemo ovu manifestaciju. Verujem da ova tema ima interesenata, da je mnogo onih koji će se zanimati da nešto saznaju, a Srbobran je pravo mesto da se ovome razgovara. Nisu samo veliki gradski centri mesta gde treba da se održavaju ovakve manifestacije, i u sredinama kao što je srbobranska, treba insistirati na temama koje se tiču građanskog društva jer za neke važne činjenice ne zna veliki broj građana”, rekao je pre početka predavanja dr Vladimir Barović.

Kao domaćin skupa, pred sam početak tribine, okupljenima se u sali SO Srbobran, obratio predsednik Opštine Radivoj Debeljački. On je istakao da lokalna samouprava rado podstiiče realizaciju projekata koji imaju uporište u nauci i kulturi, a tiču se i srbobranske opštine u istorijskom smislu.

“Imajući u vidu slavnu istorijsku prošlost naše opštine, mislim da ne postoji bolje mesto da se okupimo i razgovaramo o ovim značajnim istorijskim ličnostima. Mnogi od njih su, pored novinarske profesije kojom su se bavili, ostavili dubok trag u našoj istoriji i dali neizmeran doprinos državi i narodu. Ti ljudi su kroz svoja dela postali besmrtni, spomenuću samo neke od najznačajnijih: Svetozar Miletić, Jovan Jovanović Zmaj, Jaša Tomić, Laza Kostić, ali i mnogi drugi koji su dali doprinos da se u našem narodu probudi nacionalna svest i da se jednog dana prostor Vojvodine prisajedini matici Srbiji. Upravo zato smatram da je značajno da danas razgovaramo o svima njima, ne samo u pogledu njihovih postignuća u novinarskom poslu, što jeste tema manifestacije, već i kroz sva ostala dela koja su doprinela da mi danas negujemo kulturu sećanja na njih”, kazao je Radivoj Debeljački za govornicom, upućujući veliku zahvalnost, za podršku u ovom projektu, Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

U ime Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, skupu je prisustvovao Radivoj Paroški, pomoćnik sekretara. “Veliko mi je zadovoljstvo da u ime Pokrajinskog sekretarijata mogu da se zahvalim i obratim vama, mojim Srbobrancima. Drago mi je što je ovu manifestaciju podržao naš sekretarijat koji je prvi put obezbedio sredstva za podršku manifestacijama ovakvog tipa. Smatramo da je veoma važno da se u narednom periodu lokalne samouprave prepoznaju prema svojim turističkim potencijalima, istorijskim ili kulturnim, ali da i to doprinese razvoju lokalnih sredina. Podržali smo ovaj projekat jer smatramo da on može da doprinese razvoju, pre svega, istorije navinarstva Srbije, ali isto tako i da pokrene dalja istraživanja kada je u pitanju uticaj novinarstva na razvoj demokratije”, poručio je okupljenima Radivoj Paroški.

Podrška projektu dolazi i iz Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije, čiji je državni sekretar, Nemanja Starović, posetio Srbobran i govorio pred Srbobrancima. “Pre svega, zahvaljujem se predsedniku opštine Srbobran, Radivoju Debeljačkom i profesoru Vladimiru Baroviću, koji su me pozvali da prisustvujem ovoj prezentaciji. Drago mi je što su institucije i Pokrajinska vlada prepoznali značaj ovog projekta. Srbobranci imaju priliku da kroz prezentaciju i izložbu upoznaju znamenite ličnosti koje su bile istakuti novinari svoga vremena. Ova tema je jako interesantna, a profesor Barović je veoma sturčan i znam sa koliko strasti govori o tome. Jako je važno da se kulturne manifestacije ne održavaju samo u Novom Sadu i Beogradu, već i u manjim mestima”, istakao je Nemanja Starović.

 

Facebook Komentari