Likovne ilustracije imaju važnu ulogu u predstavljanju drugih umetnosti

16. avgust 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura

Kao još jedna od večeri posvećenih umetnosti, u okviru manifestacije “Kulturno leto”, a ujedno nastavak proslave jubileja Kulturnog centra “Nandor Gion”, sinoć je u Galeriji Doma kulture predstavljena izložba ilustracija nekoliko umetnica.

Izložene ilustracije imale su zadatak da dočaraju neke od literalnih slika opisanih u knjigama Nandora Giona, čiji je izdavač Kulturni centar istog imena. U svom izvornom obliku svaka ilustracija za sebe je malo umetničko delo i služe na čast umetnicama koje su ih stvorile, a one su: Kornelia Nađ, Natalia Kiš, Ildiko Moric, Žofi Sabadoš i Andrea Munjin.

Izložbu je otvorila i posetiocima dobrodošlicu poželela, direktorka Doma kulture u Srbobranu, Sonja Stojnović. Ona je ukazala na dugu i plodonosnu saradnju koju dve kulturne ustanove ostvaruju godinama unazad, tako zajednički čineći dobrobit Srbobranu i svim njegovim građanima. Takođe je pohvalila veliki posao u izdavačkom, i svakom drugom smislu, koji stoji iza Kulturnog centra “Nandor Gion”, odnosno troje ljudi koji posvećeno rade na tome već više od decenije.

Ovako dug rad na zaostavštini Nandora Giona učinio je da on više nije samo zavičajni pisac, već je prepoznat kao važan književnik u kompletnom svetu mađarskog govornog područija. Jedan od ljudi, zaslužnih za to, sinoć je bio i u Domu kulture gde se obratio brojnoj publici, a reč je o predsedniku Kulturnog centra “Nandor Gion”, Deže Nemetu.

“Ova izložba rezultat je višegodišnjeg rada autorki koje smo zamolili da ilustruju naša izdanja. Naime, od 2012. godine redovno objavljujemo konkurse za pisanje novela na mađarskom jeziku, koje zatim objavljujemo u formi antologije, a da bi sve bilo zanimljivije zamolili smo mlade umetnike i umetnice da nam izrade ilustracije i grafički dizajn za korice. Izložba je rezultat skoro petogodišnjeg rada, svaku antologiju i zbirku novela ilustrovala je druga umetnica i večeras predstavljamo radove njih pet. Ovde su sve originali koje su izrađene za potrebe štampe u knjigama”, rekao je sinoć Nemet, podsećajući da je slična izložba već jednom održana pre dosta godina, a tada su predstavljene ilustracija korišćene u prvim izdatim knjigama.

Facebook Komentari