Dobrodošlica za 33 bebe rođene u drugom kvartalu

10. avgust 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Po drugi put u 2022. godini Opština Srbobran i Udruženje “Ruka spasa” podelili su poklone za novorođene bebe, one koje su na svet došle u drugom kvartalu, 19 devojčica i 14 dečaka.

Za ukupno 33 bebe pripremljeni su novčani i robni pokloni, po 20.000 dinara svim bebama, odnosno 40.000 sa samohranim roditeljem, uz naravno vezene peškiriće, benkice i ćebenca, i sad već ustaljeni poklon, stolica za hranjenje za svako dete.

Dobrodošlicu u opštinu Srbobran bebama, kao novim članovima zajednice, poželeli su Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, Milica Zarić, zamenica predsednika, i Savka Lazić, predsednica “Ruke spasa”, dok su roditeljima čestitali na prinovi.

“Ovo je već ko zna koji put da se srećemo ovim najlepšim povodom – čestitkama i rečima dobrodošlice za naše najmlađe sugrađane. Drago mi je da nastavljamo sa ovakvom pronatalitetnom politikom i trudićemo se da i u narednom periodu makar ostanemo na istom nivou. Opština Srbobran ima odluku da na dva načina pomaže mlade roditelje i njihove prinove – kroz pravo na jednokratnu novčanu pomoć za rođenje deteta, i kroz pravo na pomoć u opremi za bebe. U 2021. godini pomoć smo pružili za 149 beba, u ovom drugom kvartalu 2022. godine imamo 33 prinove, i nadam se da će taj broj i u buduće rasti”, poželeo je Radivoj Debeljački, čiji je sin takođe rođen u drugom kvartalu ove godine.

Debeljački je iskoristio priliku da podseti i na pomoć koju bebe dobijaju od Republike Srbije, mnogo veću nego pre nekoliko godina, zatim tu su i auto sedišta za prvo dete koje je obezbedio Savet za bezbednost saobraćaja opštine Srbobran, ali i podršku koju će dobijati roditelji u postupku vantelesne oplodnje, kroz NIS-ov projekat “Zajednici zajedno”, sve kako bi se pospešio natalitet.

“Svi znamo da država obezbeđuje osnovne troškove vantelesne oplodnje, ali postoje i određeni dodatni troškovi koje plaćaju roditelji. Naša lokalna samouprava donela je odluku da u 2023. godini obezbedi sredstva i za te troškove, oko 100.000 dinara po jednom pokušaju, i to će biti unapređenje naše pronatalitetne politike. Pomažemo ne samo novorođenu decu; trudimo se da pratimo njihov razvoj, da budemo pomoć dok se školuju, da ih stipendiramo, da imaju besplatne udžbenike, što je još jedna novost. Jesmo mala lokalna samouprava, ali se trudimo i činimo sve da budemo od pomoći našim sugrađanima u svakom trenutku kao da smo neka od najvećih i najbogatijih. Navijam da nas ima što više, da širimo porodice i nadam se da ćemo ove godine oboriti prošlogodišnji rekord”, dodao je predsednik Radivoj Debeljački.

On se zahvalio na saradnji Centru za socijalni rad, Udruženju građana “Ruka spasa” i posebno predsednici udruženja, Savki Lazić, na predanom radu i dugogodišnjem zalaganju. Gospođa Lazić se takođe obratila okupljenim roditeljima u sali SO Srbobran, istakla je da su aktivnosti udruženja najviše usmerena u podršku novorođenim bebama i mladim roditeljima, kao i da je svaki osmeh koji se vidi prilikom uručenja poklona, najbolji motiv da se nastavi dalje i pokuša učiniti još više u budućnosti.

Facebook Komentari