Broj zaraženih koronom u porastu

09. avgust 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Zdravlje

Direktor Doma zdravlja “Dr Đorđe Bastić”, dr Vlastimir Kladar, upozorio je danas da je poslednjih desetak dana broj obolelih od korona virusa u drastičnom porastu, a među zaraženim ima i značajan broj dece.

“Od 01. do 31. jula imali smo 91 obolelog, a samo za prvih osam dana avgusta imamo novih 130. Nagli skok prouzrokovan je ukidanjem mnogih mera, brojnim putovanjima na godišnje odmore sa kojih se ljudi vraćaju zaraženi. Takođe, manifestacije bez mera su rizična mesta, jedino smo mi zdravstveni radnici i pacijenti u našim ustanovama dužni da nosimo maske. Kliničke slike jesu blaže, ali za starije i one koji su imunološki kompromitovani i sa komorbiditetima, ovaj virus je jednako opasan kao i delta soj.

Građani moraju biti oprezni, da se odgovorno ponašaju i da se pridržavaju jednog od osnovnih epidemiološkog postulata – ograničavanje kontakata, uz vakcinacija. Vakcinacija je i dalje najbolja zaštita. Moguća je svakoga dana, posebno je važno da se vakcinišu starije osobe, na taj način će ublažiti kliničku sliku ukoliko obole i sebi spasati život. Trenutno je građanima na raspolaganju vakcina kineskog proizvođača Sinopharm”, rekao je dr Kladar.

Facebook Komentari