Crveni krst je za Eko kamp dao svoj maksimum

29. jul 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Društvo

Eko kamp Udruženja “Biser” danas je zatvoren posle pet dana ispunjenih zanimljivim sadržajima. Poslednji dan u nizu obeležilo je učešće lokalne organizacije Crvenog krsta, na čiju su inicijativu kampere posetili i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno policajci i vatrogasci.

Svakog od pet dana štićenike “Bisera” i drugu decu iz Srbobrana posećivale su različite organizacije, udruženja i grupe građana, zajedno sa domaćinima su učestvovali u radionicama, ali i edukovali učesnike istih. Aktivisti Crvenog krsta, iako su bili prisutni svih pet dana, ovaj poslednji u nizu iskoristili su da pokažu svoja znanja i iskustva.

Kamperima su volonteri CK održali čas Prve pomoći, pokazali reanimaciju na lutki, zatim Hajmlihov zahvat u slučaju gušenja, a prikazane su i neke tehnike previjanja povreda, na ruci i licu. Volonteri su se maksimalno posvetili ovom prikazu, koristili su boju kao krv, šminku za predstavljanje rana, a ukupnom utisku je pomogla i gluma, kako bi se verno prikazalo stanje povređene osobe.

Sve ovo se kamperima mnogo dopalo usled čega se nisu libili ni da postave brojna pitanja iz domena Prve pomoći, i na sva im je odgovoreno. Sekretar Crvenog krsta Srbobran, Goran Radovanović, mogao je biti samo zadovoljan nakon uspešno sprovedenog časa. “Rado smo se odazvali na poziv Udruženja ‘Biser’ da se pridružimo i podržimo njihov 17. Eko kamp. Bili smo angažovani svaki dan, tu najveću zahvalnost dugujem našim volonterima, jer su pomagali funkcionisanje kampa na svaki način. Posebno mi je drago videti, da se na jednom mestu okupljaju i zajednički učestvuju u aktivnostima, deca iz redovne populacije sa korisnicima usluga Udruženja za pomoć MNRO ‘Biser’. Deca im se prilagođavaju, gledaju na osobe sa posebnim potrebama bez sažaljenja, imaju razumevanje za njihove navike i načine funkcionisanja, što govori da se rad sa decom isplatio, da su inkluzivni kampovi i druge akcije doneli željene razultate.

 

Lokalna organizacija Crvenog krsta je na ovogodišnjem kampu dala svoj maksimum, prezentacija Prve pomoći je bila ispraćena sa velikom pažnjom svih učesnika, a moram pohvaliti i pripadnike Vatrogasne jedinice i Policijske stanice Srbobran, što su se odazvali na naš poziv i rado uzeli učešće prikazavši kamperima svoja vozila, oruđa za rad i što su uz puno razumevanje potanko objašnjavali sve segmente svog posla. Verujem da je učesnicima kampa to sve bilo zanimljivo. Pored toga, Crveni krst je za kampere pripremio i ručak, sa željom da i na taj način doprinesemo ukupnoj organizaciji i počastimo sve prisutne”, ispričao nam je Radovanović.

U susretu sekretara CK, Gorana Radovanovića, i predsednice Udruženja “Biser”, Slavke Popić, govorilo se i o produbljivanju saradnje, na obostranu korist. Jedna od prvih aktivnosti koje bi mogle biti organizovane, jeste obuka za volontere za rad sa osobama sa posebnim potrebama. Kako volonteri Crvenog krsta učestvuju u nizu aktivnosti i proširuju svoje kompetencije, a ovom prilikom su pomogli i Udruženju “Biser”, bilo bi korisno da prođu ovu vrstu obuke, jer osobe sa smetnjama u razvoju zahtevaju ne samo razumevanje i pažnju, već i poseban pristup u radu.

Pored pomenutih pripadnika policije i vatrogasne sluižbe, kamp su posetili i policajci u civilu noseći poklone za “Biser”. U ime cele PU Srbobran predali su Slavki Popić nov smart televizor i pakete slanih i slatkih grickalica za kampere. Policajci su samoinicijatvno prikupili sredstva i na ovaj način želeli su da obraduju korisnike Dnevnog boravka u “Biseru”, u čemu su i uspeli. Aktivizam za primer, vredan svake pohvale.

Facebook Komentari