PLAVI KRUG je stalna podrška u svim aktivnostima BISERA

27. jul 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Zdravlje

Eko kamp Udruženja “Biser” ušao je u treći dan, obavljena je prozivka i moglo se početi sa novim dnevnim aktivnostima, stigli su i gosti, a među njima i Društvo za borbu protiv šećerne bolesti “Plavi krug”, ekipa koja ne propušta ni jedno dešavanje prijateljske im organizacije.

“Plavi krug” je već od 9.00 časova imao postavljena dva punkta u okviru Eko kampa, na prvom su uzimane osnovne mere, visine i težine, a zatim je na drugom proveravan krvni pritisak, visina šećera u krvi i oksimetrija, kod svih učesnika kampa i posetilaca. Naravno na dobrovoljnoj bazi.

Od posla smo na par minuta odvojili dr Iliju Gazepova, predsednika srbobranske organizacije “Plavog kruga”, kako bi smo čuli njegove impresije ovogodišnjim kampom i kakvo je zdravstveno stanje učesnika istog.

“Danas smo u poseti našim drugarima iz ‘Bisera’ na njihovom 17. Eko kampu, gde smo sa radošću došli. Među nama nema nepoznaninaca, mislim da ni sa jednog kampa do sad nismo izostali, odlično se poznajemo tako da već odavno kod naših drugara iz ‘Bisera’ ne postoji strah od kontakta sa lekarima niti strah od iglica. Ovo je najmanje što ‘Plavi krug’ može da uradi za ova divna stvorenja i celu ovu organizaciju.

Učesnici kampa su većinom zdravi, bar za sada nema nekih većih iznenađenja, imamo nekoliko naših drugara koji imaju povišen pritisak, dvoje ili troje ima povišen šećer, što nam je od ranije poznato, redovno ih kontrolišemo, beležimo promene i u skladu sa dobijenim podacima dajemo savete ili stupamo u direktan kontakt sa lekarima Doma zdravlja, ako za tim postoji potreba. Staramo se da obezbedimo dovoljno aparata i trakica za redovno kontrolisanje vrednosti šećera u kućnim uslovima, a lično više puta tokom godine dolazimo u Dnevni boravak Udruženja ‘Biser’ da proverimo zdravstveno stanje svih korisnika i zaposlenih.

Ono što me najviše zabrinjava kod ispitanika je gojaznost, koja je česta. Naravno ovakve aktivnosti, koje pruža kamp, mislim tu na fizičku aktivnost, poželjne su i bilo bi dobro da ih ima više. Prevencija je najvažnija, na jedan uložen dinara vraća se milion puta kroz uštede pri sprečavanju bolesti i lečenju. Jedan od najvećih zdravstvenih problema u svetu, i kod nas, su hronične bolesti, gojazno stanje, povišene vrednosti krvnog pritiska i ostale kardiovaskularne bolesti uz naravno dijabetes. Srećni smo kada kod nekog otkrijemo opasnost od oboljevanja od šećerne bolesti, odmah napravimo kompletnu anketu, uzmemo anamneze o porodičnom statusu i najavimo kontrole”, rekao nam je dr Gazepov, a zatim se vratio svojim obavezama jer se u njegovoj ordinaciji u prirodi već stvorio red.

U redu, među posetiocima, bila je i zamenica predsednika opštine Srbobran, Milica Zarić, koja je i danas došla u kamp da pozdravi učesnike, ali i podrži nastojanje “Plavog kruga” da bez pauze brine o zdravlju građana lokalne zajednice i tako pomaže rad zdravstvenog sistema.

 

Facebook Komentari