Otvoren je 17. BISEROV Eko kamp

25. jul 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Deca, udruženje

Danas je na sportskim terenima u Šumici počeo 17. Eko kamp, u organizaciji Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Biser”, koji će trajati do 29. jula, svakog dana u vremenu od 9.00 do 15.00 časova.

Ovogodišnji kamp nosi naziv “Pokaži šta znaš”, nastavlja da se bavi inkluzijom osoba sa smetnjama u razvoju, ruši predrasude, ako posle svih ovih godina aktivnog rada udruženja one još postoje u našoj sredini, i pri tom je mesto na kome se druže i igraju deca iz opštine Srbobran, razvijaju svoje socijalne veštine, ali je i mesto razmene iskustava i znanja za brojna srodna udruženja iz Vojvodine.

Kao pokrovitelj brojnih aktivnosti koje sprovodi “Biser”, Opština Srbobran je danas bila prisutna na kampu, predstavljali su je Milica Zarić, zamenica predsednika opštine, i dr Ilija Gazepov, član Opštinskog veća za resore ekologije, socijalne zaštite, unapređenja položaja penzionera i verske zajednice.

“Došli smo da podržimo otvaranje 17. Eko kampa, jer mi kao lokalna samouprava godinama podržavamo rad Udruženja ‘Biser’. Za nas oni nisu samo udruženje građana već jedna institucija koja je veoma značajna u našem sistemu funkcionisanja, zato što brine o jednoj od najranjivijih grupa našeg društva, o osobama sa smetnjama u razvoju. Na ovaj način želimo da pošaljemo, još jednom, poruku podrške svemu što ‘Biser’ čini i organizuje, ali i da pozdravimo njihove brojne goste koji dolaze u naš Srbobran iz različitih krajeva Vojvodine. Nadam se da će i ovaj kamp biti uspešan kao prethodni”, poručila je tokom posete Eko kampu Milica Zarić.

Kako objašnjava defektolog Marinela Sabo, logoped u Udruženju “Biser”, pripreme za ovogodišnji kamp su počele pre više od mesec dana, ali je samo postavljanje istog završeno za jedan dan, prostor za boravak i aktivnosti je spreman, obezbeđena je voda, priprema se hrana i sve neometano funkcioniše. “Dosta nam je ljudi izašlo u susret kako bi se obezbedilo sve što nam je potrebno i kako bi se postavio kamp, sve je urađeno u nedelju i mnogo im hvala na tome. Stolove i stolice nam je istupio Centar za sport i turizam, a pohvalno je i to što se iz godine u godinu sve više volontera prijavljuje za rad u Eko kampu, što nam veoma znači. 

Eko kamp je, kao što je poznato, inkluzivnog karaktera, u njemu učestvuju deca i odrasli sa smetnjama u razvoju, kao i deca koja su tipične populacije, po čemu smo jedinstveni u opštini i šire. S tim u vezi, podrška volontera nam je važna, mi zaposleni ne bismo mogli sami da organizujemo sve dnevne aktivnosti, koje su brojne i održavaju se tokom cele radne nedelje. 

Deca vole sportska takmičenja, zato njih imamo svakog dana. U pitanju su različiti poligoni i druga nadmetanja, što učesnicima budi motivaciju. Takođe, imamo i različite umetničke radionice u kojima koristimo prirodne i reciklažne materijale, zatim radionice inspirisane muzikom, maskenbal, prikazivanje talenata, a danas se bavimo fotografijom. U aktivnostima će učestvovati i naši gosti, koji su se ove godine odazvali u velikom broju”, otkriva nam Marinela Sabo, navodeći da oni dolaze iz Novog Sada, Odžaka, Žablja, Vrbasa, Kule i Feketića.

Prvog dana kampa stigla je delegacija iz Novog Sada, tačnije iz Društva za podršku osobama sa autizmom, predvođena predsednica skupštine ovog udruženja, Radojkom Gajanović, koja nam je iznela svoje utiske. “U Srbobranu nam je jako lepo, prijatno smo iznenađeni brojem dece učesnika, pa i roditelja, na Eko kampu. Nas je došlo osmoro, uz mene još tri majke i četvoro dece, i svi zajedno uživamo u ovom predivnom prirodnom ambijentu. Naše aktivnosti se uglavnom odvijaju u zatvorenom prostoru, retko smo u prilici da sa decom organizovano izađemo u prirodu, tako da je za nas ovo prijatna promena”, kaže nam Radojka Gajinović, i dodaje da će pokušati neke aktivnosti, udruženja iz kog dolazi, da premesti u ovakav ambijent, jer je očigledno da pozitivno utiče na sve učesnike, kako decu tako i odrasle.

Facebook Komentari