Basketašice zaustavljene u četvrtfinalu

07. jul 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: košarka, Sport

Na nedavno završenim Mediteranskim igrama u Alžiru “Oran 2022”, ženska selekcija U23 u basketu 3×3, predvođena kapitenom Ivanom Curaković, je došla do četvrtfinala, a potom zauzela sedmo mesto na turniru.

U konkurenciji od 11 reprezentacija, podeljenih na startu takmičenja u tri grupa, reprezentacija Srbije bila je u A grupi sa selekcijama Portugala i domaćina Alžira. Lena Radulović, Tijana Jelić, Nina Tešić i naša Ivana Curaković, odradile su prvi deo nadmetanja savršeno, sa 11:7 savladane su Alžirke, a sa 14:11 Portugalke. U prvom susretu su krenule nesigurno, ipak je to bio prvi veliki basket nastup za sve četiri devojke, dok je u drugom meču sve išlo mnogo tečnije.

U četvrtfinalnom susretu izabranice selektorke Nataše Ivančević su igrale malo u grču, kao da je važnost tog meča uzela danak na efikasnosti naših devojaka. Pobeda je pripala Italijankama uz rezultat 17:11. Nije Italija igrala vrhunski, ali je sportska sreća bila na strani basketašica sa Apeninskog poluostrva. Šut za dva poena je doneo prevagu, pogađale su protivnice lagano, dok naša ekipa nije uspevala da pogodi koš sa distance.

Ovaj poraz uticao je u velikoj meri na našu mladu ekipu, čak i naredni meč, u kome se odlučivao koje će reprezentacije ići u borbu za peto, odnosno sedmo mesto, basketašice Srbije su odigrale daleko ispod svojih mogućnosti usled emotivne iscrpljenossti u četvrtfinalu. Ekipa iz Tunisa je pobedila vrlo tesno, 13:11, nakon čega je za našu selekciju sledio meč sa Slovenkama za sedmo mesto.

Do te poslednje utakmice, srpske reprezentativke su se konsolidovale i pobedom završile takmičenje, 13:9, što je malo popravilo raspoloženje. Ivana Curaković nam je rekla da ostaje žal za propuštenom prilikom, borba za neku od medalja je bila vrlo blizu, ali optimizam na kraju nadvladava.

“Vratila sam se kući i još uvek ne mogu da kažem da sam prebolela to četvrtfinale, nisu mi se emocije još stišale. Trebaće vremena da se nadvladaju različita osećanja koja imam. Naravno da mi je žao, nešto što smo gradile zajedno dva meseca, trenirale vredno i uigrale se, na kraju nije krunisano velikim uspehom kakav smo priželjkivale. Noć posle susreta sa Italijom nismo mogle da zaspemo, odrazilo se to i na narednu utakmicu. 

Ipak, mislim da ću se Mediteranskih igara kasnije sećati po lepim stvarima, bilo je to jedno novo i nikad pre doživljeno iskustvo. Provela sam nedelju dana na lepom mestu, u dobrom društvu, radeći nešto što volim i sve  to u ime zemlje iz koje dolazim. Malo broj ljudi je u prilici da tako nešto doživi, i pored toga što nismo imale viši plasman, ukupno gledano iskustvo je nezaboravno. Ako iz nastupa na Mediteranskim igrama svaka od nas izvuče bar neku pouku, učini nešto da postane bolja, to je već dovoljan uspeh, a sigurna sam da ćemo posle ovoga biti mnogo bolje. Svaki neuspeh je korak ka uspehu”, poručuje kapiten ženske reprezentacije Srbije U23 u basketu 3×3, naša Srbobranka, Ivana Curaković.

Još jednom je istakla da je igranje za reprezentaciju za nju najveća čast, igrati za Srbiju je sigurno neopisivo zadovoljstvo, a dobiti poverenje selektorke Nataše Ivančević, da bude kapiten, je veliko priznanje Ivani za bespoštedan rad i kvalitet igre koji pruža na terenu.

Obe basket reprezentacije Srbije, ženska i muška, neprestano su bodrili jedni druge i družili se u Alžiru. Momci su ipak uspeli da se probiju do finala, ali su u borbi za najsjajnije odličije malo posustali. Francuzi su bili bolji sa 19:13, tako da je na kraju na grudima naših momaka zasijalo srebro.

 

Facebook Komentari