Momčilo Tapavica u svom Nadalju dobio još jednu memorabiliju

06. jul 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Kultura, Lokalna samouprava

Nadalj je najzad dobio stalnu izložbenu postavku posvećenu najpoznatijem Nadaljčaninu, prvom olimpijcu i velikom arhitekti, Momčilu Tapavici. Juče je u novoj zgradi Mesne zajednice Nadalj ta izložba svečano i predstavljena.

Reč je o realizaciji jednog šireg projekta koji treba na pravi način da približi život Tapavice današnjim stanovnicima Nadalja, opštine Srbobran, pa i posetiocima ovog malog, ali po mnogo čemu, zanimljivog mesta.

Stalna postavka nosi ime “Povratak u rodni kraj”, deo je pomenutog projekta “Promenada kroz prošlost Srbobrana” koji realizuje Dom kulture. Publici je juče predstavljena serija fotografija, kako lika i dela proslavljenog arhitekte, tako i njegova pisma i razglednice koje je slao prijateljima.

“Kažu da je jedno mesto veliko ukoliko ima i velikih ljudi. Gledajući po tome naš Nadalj je ogroman – malo mesto, a ima toliko znamenitih ličnosti. Jedan poseban velikan rođen je u Nadalju pre 150 godina, postavio je temelje za nastanak srpske sportske nacije, olimpijac i arhitekta – Momčilo Tapavica. Da nije zaboravljen u Srbiji govori nam i to da ulice u Novom Sadu i Beogradu nose njegove ime. Ni opština Srbobran ni Nadalj nisu zaboravili Tapavicu, otkrili smo mu bistu ispred sportske hale, Matica srpska se odužila svom štićeniku otkrivanjem njegove biste u Novom Sadu, a Dom kulture Srbobran kroz projekat ‘Promenada kroz prošlost Srbobrana’, daruje Nadalju izložbu fotografija o životu i radu Momčila Tapavice, koja će stalno krasiti zgradu Mesne zajednice. Ova izložba sa razlogom nosi ime ‘Povratak u rodni kraj’. Izložene fotografije pripremio je dugogodišnji saradnik Doma kulture, umetnički fotograf Rajko Karišić, pokrovitelj projekta su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Opština Srbobran”, u uvodnoj reči svečanosti rekla je direktorka Doma kulture Srbobran, Sonja Stojnović.

U ime lokalne samouprave okupljene je pozdravila Milica Zarić, zamenica predsednika Opštine Srbobran, izrazivši zadovoljstvo što ima priliku da bude deo svečanosti posvećene, kako je rekla, “našem Momčilu Tapavici”. “Hvala timu koji je radio na ovom projektu i koji je uspeo da nakon 150 godina na neki način u Nadalj vrati Momčila Tapavicu, i tako mu se oduži za sve ono što je on nekada davno učinio da bi se čulo za Nadalj, posebno učešće na Olimpijadi u Atini 1896. godine. Verujem da će ovo mesto u narednom periodu biti dobro posećeno, da će ljudi dolaziti da se kroz izložbu upoznaju sa životom Momčila Tapavice, kao i da će Nadaljčani sigurno biti dobri domaćini svima koji posete stalnu izložbu”, u obraćanju okupljenima kazala je Milica Zarić.

Mnoge zanimljivosti o životu Momčila Tapavice, neke manje poznate a neke potpuno skrivene, otkrio je skupu Nadaljčanin Miodrag Šijački. On je lično prikupljao informacije o slavnom Tapavici dugi niz godina, a za tu temu je počeo da se zanima davne 1971. godine.

“Za Tapavicu sam saznao još kao dečak gledajući popularnu emisiju TV Sport. Jedan prilog bio je posvećen Momčilu Tapavicu, rođenom Nadaljčaninu, kako je rečeno, i odmah sam se zainteresovao za to ime. Prve informacije dobio sam od Lazara Račića, koji je pisao o Tapavici u Monografiji Nadalja, a kasnije sam i sam počeo da obilazim muzeje i polako počeo da prikupljam podatke. U sportskom delu Muzeja Vojvodine naišao sam na tzv. ‘Tapavicinu sobu’ i tu sam i sam uvideo, a isto mi je rekao i akademik Čedomir Jovanović, da je Nadalj čuveno selo”, samo je deo onoga što je Miodrag Šijački izneo u svom govoru publici.

Program svečanog otvaranja izložbe oplemenio je Uglješa Surdučki, govoreći stihove posvećene upravo rodnom selu, a na posletku je potpisan i ugovor o donaciji izloženih fotografija, između Doma kulture Srbobran i MZ Nadalj.

Facebook Komentari