Petrovdanske dane otvorila je izložba slika “Vreme darivanja”

05. jul 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Crkva, Kultura

Kao proizvod nedavno održane likovne kolonije u dvorištu Doma kulture, nastala je juče otvorena izložba slika “Vreme darivanja”, kojom je otvorena manifestacija Petrovdanski dani.

Sama izložba, koja je privukla veliki broj znatiželjnika, zapravo nije bila puko predstavljanje likovnih radova, već su tokom svečanog otvaranja potpisani i ugovori o donaciji, kojima Dom kulture ove slike poklanja pravoslavnim crkvama u Srbobranu i Nadalju. Naziv izložbe “Vreme darivanja ” je tako i praktično otelovljen, nastao je vredan poklon u kome će svi posetioci gosoprimnica dveju crkava moći da uživaju. Motivi na slikama su upravo vezani za crkvene slave Ivanjdan i Petrovdan, te savršeno odgovaraju kao poklon.

Posetioce je u izložbenoj galeriji pozdravila Sonja Stojnović, direktorica Doma kulture, a stihovima im je dobrodošlicu poželeo srbobranski pesnik Goran Blagojević, govoreći svoju pesmu inspirisanu upravo pomenutim darivanjem.

Na otvaranju izložbe bili su prisutni i sveštenici Srpske pravoslavne crkve, starešine hramova u dva mesta opštine, Jovan Kezan iz srbobranskog, i Srđan Janković iz nadaljskog pravoslavnog hrama. Takođe, prisutan je bio i Dragan Simić, predsednik Udruženja likovnih amatera ”Ateljea 05” iz Vrbasa, čest gost kulturnih dešavanja u Srbobranu.

On je istakao jedno svoje zapažanje iz bogatog slikarskog iskustva, a tiče se kvaliteta likovnih dela koja nastaju sa namerom da budu poklon, ili da se njihovom prodajom dođe do sredstava kako bi se nekome pomoglo. Takva dela uvek su kvalitetnija, u njih je uloženo više rada, ljubavi i pažnje nego kada se stvara slika za nekakvo takmičeje, ističe Simić, uveravajući sve prisutne da su slike nastale na likovnoj koloniji “Vreme darivanja” vrlo vredne.

Potom se pristupilo potpisivanju ugovora o donaciji slika, reč je potom pripala dvojici sveštenika, a prvi se skupu obratio otac Jovan Kezan. On se pozvao na Sveta jevanđelja, u kojima se navodi da oni koji svoju nadarenost razvijaju moći će da je udvostruče i utrostruče, i oni su u milosti božijoj, a oni koji svoje darove zakopaju, ne iskoriste svoje talente, završavaju na strani koja je daleko od gospoda.

“Dar koji ste vi pokazali, vaš talenat, gde ste preneli sebe kroz ove slike u susret praznicima, jeste ustrostručen. Prvo što ste sebe iskazali, a zatim ste i veliko dobro delo učinili. Čujem da darujete brojnim ustanovama, a ovaj put i vašoj majci crkvi, hvala vam na tome. Ona će to znati da pohvali, da svugde istakne kao dobar primer, a i da ukrasi prostorije koje naš narod srbobranski i nadaljski obilazi. Hvala vam mnogo, neka gospod i vama daruje svako dobro u sve vekove, amin”, reči su koje je otac Kezan uputio slikarima i zaposlenima u Domu kulture.

Ništa manje zahvalnosti nije iskazao ni sveštenik Srđan Janković, u lično ime, u ime Crkvene opštine Nadalj i svih Nadaljčana. “Hvala vam na trudu i ljubavi koju ste uložili u ove radove, koji će ulepšavati prostorije naše Crkvene opštine. Zahvalio bih se i Domu kulture opštine Srbobran, koji nas je spojio, kao što je i do sada spajao ljude, a ne razdvaja ih. Čekajući našu slavu Ivanjdan, i našu slavu Petrovdan, vaši darovi će krasiti naše prostorije, šireći u njima ljubav koju ste u njih utkali. U njima će pored nas uživati mnogobrojni ljudi koji će kroz njih proći, naši sugrađani, ali i gosti, gde će moći da se dive vašem radu. Živi bili i bog neka vas blagoslovi”, rekao je otac Janković okupljenima.

Sonja Stojnović se zahvalila svim slikarima koji su se odazvali pozivu i uzeli učešće u likovnoj koloniji pod krovom Doma kulture u Srbobranu, nesebično slikajući za građane naše opštine. U želji da niko ne bude izostavljen, ona je pročitala imena svih učesnika:
Rajko Karišić, Dragan Dimitrijević, Miloš Runjo, Tanja Većkalović, Sekiz Ana, Lenka Angelina Dinjaški, Dragana Jolić, Slavica Nićiforović Veselinović, Boriška Ljubinković, Mirjana Ladik, Nataša Domazetov, Paulina Tomić, Slobodan Garić, Jovanka Bekvalac, Nevenka Nena Rafajlović – Topić, Milena Stojković, Jelena Popović, Zorica Stojić, Jelena Mišljenović, Dragana Zolarek, Valerija Ember, Radomir Glušac, Milisav Pavlović, Lidija Bođanac, Miloš Đuričić, Ivana Tihomirović, Ivana Nićin, Jovan Arambašić, Miroslav Krunić, Dragan Babović, Karlo Konc, Mira Pančić, Angelina Jović Zeremski, Verica Malbašić, Nikola Eraković, Nemanja Mrkaljević, Dragan Simić, Sofija Velicki.

Facebook Komentari