Produbljivanje saradnje sa bratskom Janošhalmom

26. jun 2022.

Mesto: Nadalj, Srbobran, Turija

Kategorija: Lokalna samouprava

Da prijateljstvo koje postoji između Srbobrana i Janošhalme nije tek protokolarno potvrdili su juče u ovom gradu Republike Mađarske, njegov gradonačelnik Zoltan Celer i predsednik opštine Srbobran Radivoj Debeljački.

Stavljanjem potpisa na ugovor o budućoj saradnji, dvojica funkcionera produbila su bratimljenje dva grada nastalo pre više od dvadeset godina. Sporazumom je predviđena saradnja u oblasti funkcionisanja lokalnih samouprava, saradnja među privrednicima, predviđen je i poseban angažman u oblasti realizacije prekograničnih projekata, te negovanje odnosa u oblasti kulture, obrazovanja, sporta, turizma između ustanova, udruženja, nevladinih organizacija i građana Srbobrana i Janošhalme, što može biti na obostranu korist i zadovoljstvo.

Istovremeno Radivoj Debeljački je bio gost na tradicionalnoj manifestaciji Dani Janošhalme. “Potvrdili smo sporazum potpisan 14. septembra u Srbobranu, kojim je obeleženo dve decenije prijateljskih odnosa naša dva grada. Teče 21. godina naših bratskih odnosa i novim sporazumima ih definišemo i preciziramo, otvaramo nova polja saradnje i u fokus stavljamo sve aktivnosti koje mogu doneti kvalitetniji život građana opštine Srbobran i Janošhalme. Živimo u istoj oblasti, sa naše strane granice to je Bačka, a sa mađarske Županija Bač Kiškun, i to nam daje mogućnost uspostavljanja prekogranične saradnje i rad na zajedničkim projektima, za šta će nam dobro doći iskustva koja smo već imali na ovom polju. Želimo da dodatno ojačamo veze naše dve lokalne samouprave, naših društava civilnog sektora i raznih udruženja, i uveren sam da postoji veliki prostor i teme na kojim možemo graditi prijateljske odnose”, nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji rekao je predsednik Debeljački.

Zoltan Celer bio je jednako optimističan kad je u pitanju razvoj saradnje, posebno ističući da je među nekoliko gradova i opština iz regiona, sa kojima se Janošhalma bratimi, bliskost primetno najveća sa Srbobranom i Bačkom Topolom. “Protekle godine delegacija iz Janošhalme posetila je opštinu Srbobran kako bi obnovili povelju o bratimljenju i saradnji naša dva grada. Trebalo je ponovo overiti namere od ranije o saradnji, odnosno da su obe strane spremne na tu saradnju i u buduće. Prilikom tadašnjeg susreta sa gradonačelnikom opštine Srbobran, Radivojem Debeljačkim, on je obećao da će iskoristiti prvu priliku i zvanično posetiti Janošhalmu, kako bi i kod nas overili istu povelju. Dobar povod za poziv i posetu delegacije iz Srbobrana je dala manifestacija ‘Dani Janošhalme’, koja se inače obeležava dan našeg mesta. Sada smo, dakle, u obe opštine potpisali protokol o saradnji i obećali građanima obe opštine da ćemo u buduće zajedno učestvovati na raznim konkursima, radićemo zajedno, i služiti u dobrobit svih naših građana”, reči su koje je iz svoje Janošhalme uputio gradonačelnik Celer.

Manifestaciji je prisustvovao i Adrian Satmari, predsednik opštine Bačka Topola, te su trojica čelnih ljudi mogli detaljnije da razgovaraju o mogućim pravcima prekogranične saradnje, da razmene određena iskustva stečena kroz realizovane, ali i projekte koji su u toku. Srbobran su u Mađarskoj predstavljali, uz predsednika Radivoja Debeljačkog, Beata Sabadoš Fodor i Kristijan Kočiš, članovi Opštinskog veća.

Facebook Komentari